Maalausalan yritys syntyi ke­vy­ty­rit­tä­jyy­den kautta

Veikka Osterbergin (vas.) ja Sampsa Laitisen maalausalan yritys on kasvanut kevytyrittäjyydestä osakeyhtiöksi. Matti Jääskeläinen Omapajasta on ollut rohkaisemassa ja tukemassa sen lisäksi, että Omapaja on tarjonnut laskutuspalvelun. KUVA: Anna Tilvis
PPY 8.9.2019 6:00
Anna Tilvis

Eivät olisi pojat uskoneet, että oppitunnilla ilmaan heitetty ajatus kantaisi niin pitkälle, että he ovat nyt Laatutrio Oy:n osakkaita.

Maalausala on työllistänyt Sampsa Laitisen ja Veikka Österbergin siitä lähtien kesäisin täyspäiväisesti ja liiketalouden opintojen ohessa talvisin osapäiväisesti.

Helmikuussa 2016 Österberg heitti lukion matikan tunnilla vitsinä, että entä jos he tekisivät töitä omalle yritykselle. Pojat miettivät tulevan kesän töitä. Heille oli kertynyt pari vuotta kokemusta maalausalalta.

”Kun pojat innostuivat ideasta, en voinut itsekään jäädä siitä pois. Tänä kesänä työllistimme 17 kaveria me itse mukaan luettuina.”

”Saatiin idea, että tarvitaan kesätöitä ja että perustetaan yritys. Meille suositeltiin kevytyrittäjäksi ryhtymistä ja Omapajaa. Aluksi se oli vain kesätyö, eikä ajateltu pitemmälle”, Laitinen muistelee.

Yrittäjyyteen kasvua

Omapaja Oy:n edustaja Matti Jääskeläinen kertoo, että kevytyrittäjyys on yrittäjämäistä toimintaa ilman Y-tunnusta ja ilman oman yrityksen perustamista. Myytyjen palveluiden laskutus ja työnantajamaksujen hoitaminen tehdään jossakin laskutuspalvelussa, jonne kevytyrittäjä on kirjautunut asiakkaaksi.

”Kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden kasvaa yrittäjyyteen. Se on hyvä tapa kokeilla, ja miettiä sitten, jatkaako yrittäjänä vai kevytyrittäjänä”, Jääskeläinen arvioi.

Hän pitää kevytyrittäjyyttä hyvänä mahdollisuutena esimerkiksi opiskelijalle tehdä työkeikkoja jo opiskeluaikana.

”Ensimmäinen askel oli otettu. Pari vuotta tehtiin kevytyrittäjänä, minkä jälkeen oli osakeyhtiön aika toiminnan ollessa isompaa. Nyt on laajennuttu myös seiniltä katoille ja toiminta on alkanut ympärivuotistumaan.”

”Keväällä 2018 käytiin keskustelu, halutaanko jatkaa. Tuntui typerältä lopettaa, kun kaikki oli lähtenyt hyvin käyntiin. Päätettiin samalla laittaa hommaan enemmän fokusta”, Österberg kertoo.

Tavoitteet ohjaavat

Österbergin ja Laitisen kokemuksen mukaan kevytyrittäjyys sopi heille erinomaisesti. Se oli turvallinen tapa kokeilla riskittömästi, kun suoraan yrittäjyyteen he eivät olisi uskaltaneet lähteä.

”Kevytyrittäjyys oli kuin oppisopimuskoulutusta.”

”Huomasi, ettei yrittämisessä ole niin isoja peikkoja kuin mitä maalaillaan. Ne asiat, joita ei osaa, voi ulkoistaa.”

Laskutuspalvelun tarjoava Omapaja antoi tukea sekä vastauksia ongelmallisissa tilanteissa. Tärkeää oli saada apua sopimuspapereiden laatimisessa ja markkinoinnissa.

Laatutrion pojat ovat saaneet kokemusta tavoitteiden merkityksestä. He kertovat, että on tärkeää olla tavoite, sillä silloin päästään vähintäänkin lähelle sitä. Tavoite kirjataan, jotta se ei jää leijumaan. Kun laatii tavoitteen, tietää, mitä täytyy tehdä ja missä mittakaavassa.

”Tänä kesänä on lähes kolminkertaistettu liikevaihto. Kun toiminta kasvaa, oppii todella paljon uutta”, Österberg arvioi.

He korostavat myyntityön merkitystä kasvussa, ja yritys aikookin panostaa myyntiin. Se palkkaa oululaisia nuoria ja kouluttaa heidät yrityksen konseptiin. Laatutrio ei ole epäröinyt asettaa tavoitteeksi olla alan parhaiten näkyviä brändejä Oulussa.

”Tänä kesänä on lähes kolminkertaistettu liikevaihto. Kun toiminta kasvaa, oppii todella paljon uutta.”

MAINOS

Uutisvirta

12:02
Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen
11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
60
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
44
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
27
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
20
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
16
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image