Maalausalan yritys syntyi ke­vy­ty­rit­tä­jyy­den kautta

Veikka Osterbergin (vas.) ja Sampsa Laitisen maalausalan yritys on kasvanut kevytyrittäjyydestä osakeyhtiöksi. Matti Jääskeläinen Omapajasta on ollut rohkaisemassa ja tukemassa sen lisäksi, että Omapaja on tarjonnut laskutuspalvelun. KUVA: Anna Tilvis
PPY 8.9.2019 6:00
Anna Tilvis

Eivät olisi pojat uskoneet, että oppitunnilla ilmaan heitetty ajatus kantaisi niin pitkälle, että he ovat nyt Laatutrio Oy:n osakkaita.

Maalausala on työllistänyt Sampsa Laitisen ja Veikka Österbergin siitä lähtien kesäisin täyspäiväisesti ja liiketalouden opintojen ohessa talvisin osapäiväisesti.

Helmikuussa 2016 Österberg heitti lukion matikan tunnilla vitsinä, että entä jos he tekisivät töitä omalle yritykselle. Pojat miettivät tulevan kesän töitä. Heille oli kertynyt pari vuotta kokemusta maalausalalta.

”Kun pojat innostuivat ideasta, en voinut itsekään jäädä siitä pois. Tänä kesänä työllistimme 17 kaveria me itse mukaan luettuina.”

”Saatiin idea, että tarvitaan kesätöitä ja että perustetaan yritys. Meille suositeltiin kevytyrittäjäksi ryhtymistä ja Omapajaa. Aluksi se oli vain kesätyö, eikä ajateltu pitemmälle”, Laitinen muistelee.

Yrittäjyyteen kasvua

Omapaja Oy:n edustaja Matti Jääskeläinen kertoo, että kevytyrittäjyys on yrittäjämäistä toimintaa ilman Y-tunnusta ja ilman oman yrityksen perustamista. Myytyjen palveluiden laskutus ja työnantajamaksujen hoitaminen tehdään jossakin laskutuspalvelussa, jonne kevytyrittäjä on kirjautunut asiakkaaksi.

”Kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden kasvaa yrittäjyyteen. Se on hyvä tapa kokeilla, ja miettiä sitten, jatkaako yrittäjänä vai kevytyrittäjänä”, Jääskeläinen arvioi.

Hän pitää kevytyrittäjyyttä hyvänä mahdollisuutena esimerkiksi opiskelijalle tehdä työkeikkoja jo opiskeluaikana.

”Ensimmäinen askel oli otettu. Pari vuotta tehtiin kevytyrittäjänä, minkä jälkeen oli osakeyhtiön aika toiminnan ollessa isompaa. Nyt on laajennuttu myös seiniltä katoille ja toiminta on alkanut ympärivuotistumaan.”

”Keväällä 2018 käytiin keskustelu, halutaanko jatkaa. Tuntui typerältä lopettaa, kun kaikki oli lähtenyt hyvin käyntiin. Päätettiin samalla laittaa hommaan enemmän fokusta”, Österberg kertoo.

Tavoitteet ohjaavat

Österbergin ja Laitisen kokemuksen mukaan kevytyrittäjyys sopi heille erinomaisesti. Se oli turvallinen tapa kokeilla riskittömästi, kun suoraan yrittäjyyteen he eivät olisi uskaltaneet lähteä.

”Kevytyrittäjyys oli kuin oppisopimuskoulutusta.”

”Huomasi, ettei yrittämisessä ole niin isoja peikkoja kuin mitä maalaillaan. Ne asiat, joita ei osaa, voi ulkoistaa.”

Laskutuspalvelun tarjoava Omapaja antoi tukea sekä vastauksia ongelmallisissa tilanteissa. Tärkeää oli saada apua sopimuspapereiden laatimisessa ja markkinoinnissa.

Laatutrion pojat ovat saaneet kokemusta tavoitteiden merkityksestä. He kertovat, että on tärkeää olla tavoite, sillä silloin päästään vähintäänkin lähelle sitä. Tavoite kirjataan, jotta se ei jää leijumaan. Kun laatii tavoitteen, tietää, mitä täytyy tehdä ja missä mittakaavassa.

”Tänä kesänä on lähes kolminkertaistettu liikevaihto. Kun toiminta kasvaa, oppii todella paljon uutta”, Österberg arvioi.

He korostavat myyntityön merkitystä kasvussa, ja yritys aikookin panostaa myyntiin. Se palkkaa oululaisia nuoria ja kouluttaa heidät yrityksen konseptiin. Laatutrio ei ole epäröinyt asettaa tavoitteeksi olla alan parhaiten näkyviä brändejä Oulussa.

”Tänä kesänä on lähes kolminkertaistettu liikevaihto. Kun toiminta kasvaa, oppii todella paljon uutta.”

MAINOS

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image