Kaupallinen yhteistyö

Luovuus on kol­lek­tii­vis­ta

PPY 10.6.2019 8:35
Marjo Kolehmainen

 

 

marjo.kolehmainen@yrittajat.fi
twitter: @marjokoo 

Näin sanoi Henkka Hyppönen kunnallisjohdon seminaarissa. Kun Suomesta tuli maailmanmestari ja Möröstä uusi kansallissankari, tuli väite todistettua, nimittäin suomalainen luovuus sai vallan. Mörköinnovaatiot olivat mitä viihdyttävämpiä ja media teki ne näkyväksi. Maailmanmestaruuden taas mahdollisti kokemattoman porukan valtava motivaatio ja yhteinen joukkuehenki, jossa tilastot ja ennakkoarvailut saivat kyytiä.

Paluu arkeen on edessä. Meillä on kansakuntana monta haastetta taklattavana. Näihin kysymyksiin mm. hallitusohjelmassa haetaan vastauksia. Kevään vaalitohinassa huomasi, että suomalainen tapa käydä keskustelua näyttää toimivan monesti vastakkainasettelujen kautta. Yrittäjät vastaan työntekijät, yrittäjät vastaan ilmastonmuutos, yrittäjät vastaan julkinen sotessa jne. Miksi näin? Onko vastakkainasettelu oikeasti luova tapa löytää pienelle kansakunnalle oikea suunta ja tapa toimia?

Kävimme Hollannissa keväällä yrittäjäjärjestömme organisoiman Oman Elämänsä Sankarit -vaikuttajaverkoston kanssa. Verkosto koostuu eri alojen ammattilaisista ja yhdessä haemme näkökulmaa yrittäjyyteen, talouteen ja Suomen tulevaisuuteen. Verkostomme on yksi tapa sekoittaa arvomaailmoja ja erilaisia ajatuksia. Toiminta on virkistävää, hedelmällistä ja kaikki oppivat, erityisesti myös me järjestäjät.

Hollannissa kävimme, koska se on yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Selvästi Suomea edellä. Vaikka omat haasteensa tälläkin kansakunnalla on, niin erityisesti matkalla korostui uuden löytämisen ilmapiiri. Siellä ei esimerkiksi valtiovallan taholta tai ihmisten ajatuksissa vastakkain aseteta ilmastonmuutoksen torjuntaa ja yritysten toimintaedellytyksiä. Hollannissa asioita kehittää ja hoitaa yksi yhteinen ministeriö eli kauppa- ja ilmastoministeriö. Meillä kauppa, teollisuus ja elinkeinot ovat erillään ympäristöministeriöstä. On hieno ajatus, että vastakkainasettelun sijaan rakennetaan yhteistyökulttuuria, jossa ymmärretään liiketoiminnan kehittämisen ja ilmastonmuutoksen kohtalonyhteys. Yrityselämästä kumpuavat suurimmat innovaatiot, joilla edistetään kiertotaloutta, vähennetään hiilijalanjälkeä ja tehdään ilmastoystävällisiä uusia ratkaisuja.

Toinen esimerkki yhteistyöstä ja uudenlaisesta tavasta tehdä sitä Hollannissa oli sote. Siellä yhteistyöhön on yhdistetty yrittäjyyden ja julkishallinnon lisäksi myös naapuriapu Buurtzorg nimisen yrityksen toimesta. Tehokkaasti toimiva vanhustenhoitopalvelu herättää maailmanlaajuista mielenkiintoa. Kiertotalouden edistäminen taas oli yllättävää kyllä pankin strateginen arvo.

Suomen talouden pelastaa yhteistyökulttuuri eikä vastakkainasettelu. Yhteistyö ja yrittäjyys ovat mahdollisuus, eikä niiden edistäminen poissulje hyvinvointia. Lisäksi voisimme lopettaa itseämme vähättelevän keskustelun meidän tarpeettomasta työstämme ilmastonmuutoksen eteen. Tilastot on tehty murskattavaksi ja suomalaisella osaamisella voidaan yrityselämässä tehdä innovaatioita, joilla ilmaston lämpeneminen saadaan todellakin kuriin.

Menestymisessä on kyse osaamisesta, motivaatiosta ja tahtotilasta, eikä tilastoista tai menneisyyteen tuijottamisesta.

MAINOS

Uutisvirta

68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
48
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image