Kaupallinen yhteistyö

Luovuus on kol­lek­tii­vis­ta

PPY 10.6.2019 8:35
Marjo Kolehmainen

 

 

marjo.kolehmainen@yrittajat.fi
twitter: @marjokoo 

Näin sanoi Henkka Hyppönen kunnallisjohdon seminaarissa. Kun Suomesta tuli maailmanmestari ja Möröstä uusi kansallissankari, tuli väite todistettua, nimittäin suomalainen luovuus sai vallan. Mörköinnovaatiot olivat mitä viihdyttävämpiä ja media teki ne näkyväksi. Maailmanmestaruuden taas mahdollisti kokemattoman porukan valtava motivaatio ja yhteinen joukkuehenki, jossa tilastot ja ennakkoarvailut saivat kyytiä.

Paluu arkeen on edessä. Meillä on kansakuntana monta haastetta taklattavana. Näihin kysymyksiin mm. hallitusohjelmassa haetaan vastauksia. Kevään vaalitohinassa huomasi, että suomalainen tapa käydä keskustelua näyttää toimivan monesti vastakkainasettelujen kautta. Yrittäjät vastaan työntekijät, yrittäjät vastaan ilmastonmuutos, yrittäjät vastaan julkinen sotessa jne. Miksi näin? Onko vastakkainasettelu oikeasti luova tapa löytää pienelle kansakunnalle oikea suunta ja tapa toimia?

Kävimme Hollannissa keväällä yrittäjäjärjestömme organisoiman Oman Elämänsä Sankarit -vaikuttajaverkoston kanssa. Verkosto koostuu eri alojen ammattilaisista ja yhdessä haemme näkökulmaa yrittäjyyteen, talouteen ja Suomen tulevaisuuteen. Verkostomme on yksi tapa sekoittaa arvomaailmoja ja erilaisia ajatuksia. Toiminta on virkistävää, hedelmällistä ja kaikki oppivat, erityisesti myös me järjestäjät.

Hollannissa kävimme, koska se on yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Selvästi Suomea edellä. Vaikka omat haasteensa tälläkin kansakunnalla on, niin erityisesti matkalla korostui uuden löytämisen ilmapiiri. Siellä ei esimerkiksi valtiovallan taholta tai ihmisten ajatuksissa vastakkain aseteta ilmastonmuutoksen torjuntaa ja yritysten toimintaedellytyksiä. Hollannissa asioita kehittää ja hoitaa yksi yhteinen ministeriö eli kauppa- ja ilmastoministeriö. Meillä kauppa, teollisuus ja elinkeinot ovat erillään ympäristöministeriöstä. On hieno ajatus, että vastakkainasettelun sijaan rakennetaan yhteistyökulttuuria, jossa ymmärretään liiketoiminnan kehittämisen ja ilmastonmuutoksen kohtalonyhteys. Yrityselämästä kumpuavat suurimmat innovaatiot, joilla edistetään kiertotaloutta, vähennetään hiilijalanjälkeä ja tehdään ilmastoystävällisiä uusia ratkaisuja.

Toinen esimerkki yhteistyöstä ja uudenlaisesta tavasta tehdä sitä Hollannissa oli sote. Siellä yhteistyöhön on yhdistetty yrittäjyyden ja julkishallinnon lisäksi myös naapuriapu Buurtzorg nimisen yrityksen toimesta. Tehokkaasti toimiva vanhustenhoitopalvelu herättää maailmanlaajuista mielenkiintoa. Kiertotalouden edistäminen taas oli yllättävää kyllä pankin strateginen arvo.

Suomen talouden pelastaa yhteistyökulttuuri eikä vastakkainasettelu. Yhteistyö ja yrittäjyys ovat mahdollisuus, eikä niiden edistäminen poissulje hyvinvointia. Lisäksi voisimme lopettaa itseämme vähättelevän keskustelun meidän tarpeettomasta työstämme ilmastonmuutoksen eteen. Tilastot on tehty murskattavaksi ja suomalaisella osaamisella voidaan yrityselämässä tehdä innovaatioita, joilla ilmaston lämpeneminen saadaan todellakin kuriin.

Menestymisessä on kyse osaamisesta, motivaatiosta ja tahtotilasta, eikä tilastoista tai menneisyyteen tuijottamisesta.

MAINOS

Uutisvirta

25.6.
Kieli keskellä suuta, pallo keskellä mailaa – KeKin ulkopeli antoi mahdollisuuden
25.6.
UN Womenin raportti: Suurin osa perheistä ei sovi ydinperhemuottiin, perhepolitiikassa huomioitava erityisesti naisten ja tyttöjen asema
25.6.
Mies etsii alaikäistä seuraa Suviseuroille Youtubeen ladatulla seuranhakuvideolla – poliisi tutkii tapausta
25.6.
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
25.6.
Japanin kruununprinssi saapuu Suomeen heinäkuussa – "Tämä on harvinainen vierailu"
25.6.
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
25.6.
Reissusa: Isommin suunnittelematta Pyhä-Luoston kansallispuistoon Karhunjuomalammen 10 kilometrin reitille
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
3
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
2
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
1
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
1
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
1
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut
1
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image