Kaupallinen yhteistyö

Lomalle lomps!

PPY 24.8.2016 15:51 | Päivitetty 24.8.2016 15:56
Päivi Rummukainen
Päivi Rummukainen Työterveyspsykologi Caritas 

Kesälomakausi on käynnissä ja vaikka lomien ajoitukset kesälle on jo pääosin lyöty lukkoon, yrittäjän maailmassa kesällä lomailu ei ole itsestäänselvyys. On aloja, joilla kesäinen lomailu on suorastaan suotavaa ja aloja, joilla työnteon paras sesonki on päällä.

Lomiin liittyen kuulemme kertomuksia yrittäjistä, jotka eivät ole pitäneet kesälomaa vuosiin, jos ikinä, toiset taas pitävät lomansa hyvin säntillisesti tiettynä aikana ja kolmannet ovat yrityksen ja erehdyksen kautta löytäneet itselle sopivan tavan lomailla vuoden aikana. Voisiko lomailemalla lisätä hyvinvointia ja jaksamista – ja sitä kautta parempaa tulosta myös yritykselle?

Onko lomailu tarpeellista, onko lomasta hyötyä terveydelle? Kyllä, lomasta todella on tutkimusten mukaan hyötyä terveydelle. Loman ja palautumisen onnistuminen tukevat toimintakykyä ja hyvinvointia. Loman positiivinen vaikutus voi näkyä hyväntuulisuutena, terveempänä ja tyytyväisempänä olona sekä rentoutumisena. Lomalla ololla ja palautumisella voi estää stressin haitallisia terveysvaikutuksia.

Mitä haittaa lomailemattomuudesta on? Lomailemattomuudesta itsessään ei ole haittaa, mutta pitkäkestoisesta ja jatkuvasta stressistä on; sen tiedetään pitkässä juoksussa heikentävän työtehoa, aiheuttavan uupumusta ja lisäävän selvästi sydäntautien riskiä.

Palautumisen kannalta loman sijoittumisella juuri kesälle ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan pääasia on, että palautumista tapahtuu, stressitasot eivät nouse liian koviksi ja hallinnan tunne työstä säilyy. Työstä voi ja saa aidosti nauttia ja palautumiseen voi suhtautua asiana, jolla lisää omaa jaksamista ja hyvinvointia, joiden avulla työtä jaksaa tehdä taas tehokkaasti.

Miten voi lomailla ja palautua parhaiten? Vaikka lomailun positiiviset vaikutukset ovat selkeitä, kaikista tärkeintä on palautuminen työstä. Ihannetilanteessa loman pitäminen onnistuu, mutta työstä palautumista tapahtuu muulloinkin. Palautumisen keinoja kannattaa lisätä niin pitkiin kuin lyhyisiinkin lomiin sekä osaksi arkea. Kun palautumista tapahtuu muulloinkin kuin lomalla, ei pieleenkään mennyt loma haittaa.

Palautumisen resepti on yksinkertainen: irrottautua työstä ja täydentää työssä kuluneita voimavaroja. Irrottautuminen tarkoittaa yksinkertaisimmillaan työajatuksista eroon pääsyä ja sellaisten asioiden tekemistä, joista saa iloa ja energiaa – ja jotka eivät liity työhön. Nämä asiat voivat olla hyvin erilaisia, toiset kaipaavat rauhaa, toiset aktiivista tekemistä.

Loman positiivisten vaikutusten saavuttamiseksi loman ei tarvitse välttämättä olla erityisen pitkä, myös lyhyemmillä lomilla palautumista tapahtuu. Loman vaikutukset eivät kuitenkaan kestä ikuisesti, joten loman pilkkominen ja lyhyiden lomien sijoittaminen pitkin vuotta näyttäisi edistävän palautumista jopa paremmin kuin pitkä yksittäinen loma. Loman pituudella on merkitystä enemmän silloin, kun on kuormittuneempi ja uupuneempi, tuolloin palautumiseenkin tarvitsee pidemmän ajan.

Arkeen ja lomaan sopivia palautumisen keinoja voi löytyä esimerkiksi vastaamalla kysymyksiin: Mitkä asiat tuovat sinulle voimavaroja? Mistä saat iloa ja energiaa? Mitä tehdessä työ unohtuu kokonaan tai edes hetkittäin? Millaisissa työn ulkopuolisissa asioissa saat onnistumisen kokemuksia?

Hyviä kesäisiä hetkiä sekä mielekästä tekemistä tai olemista muidenkin kuin työasioiden parissa!

MAINOS

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image