Kaupallinen yhteistyö

Lapsena uintia ja uimahyppyä harrastanut liminkalainen Seppo Kolehmainen pelaa uppopalloa: ”Vähän kuin rugbya veden alla”

Uppopallo on valokuvaajayrittäjä Seppo Kolehmaiselle harrastus numero yksi. KUVA: Maija Pylväs
PPY 10.1.2020 6:00
Maija Pylväs

Kello käy iltayhdeksää Raksilan uimahallissa, kun uppopallon harrastajat aloittelevat treenejään. Maskit ja snorkkelit päähän, räpylät jalkaan ja sukellus veden alle. Paikalle ei ole tultu vain polskimaan, vaan kyseessä on kohtuullisen fyysinen kontaktilaji, jota pelataan tällä porukalla tosissaan, mutta ei totisena.

Uppopallo on liminkalaiselle valokuvaajayrittäjälle, Seppo Kolehmaiselle, harrastus numero yksi. Lapsena uintia ja uimahyppyä harrastaneelle miehelle vesi on ollut aina tuttu elementti, mutta tähän lajiin hän tutustui vasta aikuisiällä.

”Kokeilin ensimmäistä kertaa lajia yli 10 vuotta sitten, kun kaveri houkutteli mukaan. Kävin muutamissa treeneissä ja hankin varusteetkin, mutta sitten se jostain syystä jäi. Yllättäen toissa syksynä eräs tuttu sattui kysymään, että lähdenkö uppopalloilemaan, ja siitä se taas lähti”, hän kertoo.

Joka suuntaan tutka päällä

Uppopallon englanninkielinen nimi on underwater rugby, eli laji on kuin rugbya veden alla. Kolehmaisen mukaan yksi merkittävä tekijä uppopallossa on tietysti se, että peli pelataan veden alla ja pelissä vaaditaan fyysisiä ponnistuksia ilman samanaikaista hengittämistä.

”Aika paljon pelisilmää tämä vaatii. Ainoita lajeja, jotka ovat siinä mielessä kolmiulotteisia, että vastustaja tai pallo voi tulla mistä suunnasta tahansa. Pitää olla joka suuntaan sellainen tutka päällä.”

Pelin päämääränä on tarkoitus saada uppoava, suolavedellä täytetty pallo altaan molemmissa päätypohjissa sijaitseviin koreihin. Vaikka uppopallo on kontaktilaji, Kolehmaisen mukaan laji on turvallisempi kuin miltä kuulostaa.

 

Hengityksen pidättämisessä kehittyy, kun vaatii itseltään vielä yhden ponnistuksen, vaikka tekisi jo mieli nousta pintaan.”

Seppo Kolehmainen

 

”Ei tämä ole ollenkaan vaarallinen laji, vesi on pehmeä ja armollinen elementti. Toki pää voi kolahtaa kaakeliin tai kun pallosta taistellaan, niin sormet voivat venähtää. Monet teippaavatkin sormet ennen peliä ikään kuin räpyläksi.”

Kolehmaisen mukaan lajissa kehittyminen innostaa jatkamaan harrastusta. Kehittyä voi monella eri osa-alueella.

”Hengityksen pidättämisessä kehittyy, kun vaatii itseltään vielä yhden ponnistuksen, vaikka tekisi jo mieli nousta pintaan. Toinen olennainen harjoituskohde on delfiinipotku. Se on tärkeä osa tehokasta liikkumista veden alla, jossa kaikki turha liike tulisi karsia hapen kulutuksen minimoinniksi. Myös eri pelipaikoilla pelaaminen tuo paljon kehityskohteita taktiselle puolelle.”

Treeneihin kaksi kertaa viikossa

Uimahallille mies suuntaa kaksi kertaa viikossa, aina torstaisin ja sunnuntaisin. Treenit sisältävät muun muassa sukellus- ja koritusharjoituksia.

”Lämmitellessä käydään muutamia kertoja pohjassa, tasataan painetta korvista ja otetaan hieman spurtteja. Riippuen minkä verran treeneissä on porukkaa, tehdään myös erilaisia hyökkäys- ja puolustusharjoituksia. Yleensä vähintään puolet ajasta pelataan.”

Oulun Vesimiesten West Coast UWR -joukkueella on SM- ja 1-divarijoukkueet, joista Kolehmainen pelaa jälkimmäisessä. Sarjat pelataan turnausmuotoisesti ja yleensä pelipäivänä on kaksi tai kolme ottelua.

”Uppopallon harrastajia ei ole ihan hirveästi, joten kiinnostuneet ovat tervetulleita treeneihin mukaan. Tämä on sellainen laji, johon itse haluan nyt panostaa.”

SEPPO KOLEHMAINEN

  • 35 vuotta
  • Kotoisin Oulusta.
  • Asuu Limingassa.
  • Valokuvaamo Skopixin yrittäjä.
  • Harrastaa uppopalloa ja kuntosalia.
  • Perheeseen kuuluu Sanna-vaimo sekä pojat Evan ja Elliot.

 

MAINOS

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image