Kaupallinen yhteistyö

Kuona-aineesta erityislujaa terästä

Ferrovan Oy aloittaa vanadiinin tuotannon Raahen satama-alueelle rakennettavassa metallituotetehtaassa. Kuvassa 3D-mallinnos tulevasta tehtaasta, tuotanto käynnistyy loppuvuodesta 2020. KUVA: Ferrovan Oy
PPY 30.3.2018 6:00
Anni Jyrinki

Vanha sanonta kuuluu: toisen roska on toisen aarre. Tämän voi muokata myös muotoon toisen kuona on toisen raaka-aine ja tällainen on Raaheen vuoden 2020 lopulla valmistuvan vanadiinitehtaan toiminta-ajatus. Tuleva vanadiinitehdas rakennetaan SSAB:n Raahen tehtaan satama-alueelle. Raaka-aineet uudelle tehtaalle tulevat SSAB:n terästehtailta Raahesta ja Ruotsista.

Mistä idea tällaisen tehtaan rakentamiseen, Fennovan Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pitkäjärvi?

Yhtiömme perustettiin vuonna 2011. Alkuperäinen ajatus oli käynnistää kaivostoiminta uudelleen Rautaruukin vanhalla kaivoksella Taivalkoskella. Tätä ajatusta kehitettiin vuoteen 2014 saakka. Silloin Ruukki yhdistyi ruotsalaisen SSAB:n kanssa ja pääsimme sopimukseen tämän yhtiön vanadiinia sisältävän kuona-aineen jatkojalostamisesta vuonna 2016. Taivalkosken kaivoshanke on toistaiseksi jäissä ja keskitymme Raahen vanadiinitehtaan rakentamiseen.

Onko rakentaminen jo alkanut?
Mikä on aikataulu?

Nyt viimeistellään kannattavuusselvitystä ja se valmistuu tämän kuun aikana. Tämän vuoden aikana saadaan rahoituskuviot valmiiksi ja rakentaminen pääsee alkuun. Vuoden 2020 lopulla alkaa tehtaan tuotanto.

Miten tehdas tulee toimimaan ja mitä syntyy lopputuotteena?
Mihin lopputuotetta käytetään?

SSAB:n terästehtailta ostamme siis teräskuonaa, joka sisältää rautaa ja vanadiinia. Kierrätämme tämän kuonan prosessissa, jossa rauta ja vanadiini saadaan talteen. Tärkein lopputuotteemme on ferrovanadiini, joka sisältää 80 prosenttia vanadiinia ja 20 prosenttia rautaa. Ferrovanadiinia käytetään seosaineena erikoisteräksissä muun muassa rakennus-, lentokone ja työkaluteollisuudessa. Vanadiinipitoinen teräs on tavallista terästä lujempaa ja kevyempää. Sitä käytetään esimerkiksi rakennuksissa alueilla, joissa on maanjäristyriski ja rakenteiden on siksi oltava lujempia ja joustavampia kuin tavallisesti.

Kiertotalous on ”päivän sana”, miksi vanadiinitehdas on hyvä esimerkki kiertotalousbisneksestä?

Raaheen valmistuva tehdas on tämän alan ensimmäinen teollisuuden mittakaavassakin suuri hanke. Valmistamme toisen tehtaan sivutuotteesta myyntikelpoisia tuotteita ja lopulta läjitettäväksi jää vain 10 prosenttia prosessoidusta materiaalista, kierrätysaste on näin huippuluokkaa.

Kuinka suuri on tulevan tehtaan työllistämisvaikutus?

Rakentamisvaiheessa työllistämme parhaimmillaan 350 henkilöä. Varsinaiseen tehtaaseen Ferrovan palkkaa 150 työntekijää ja päälle tulevat vielä urakoitsijat ja alihankkijat.

Kuinka suuri tehdas tulee olemaan? Miksi sijainti on juuri Raahe ja SSAB:n satama-alue?

Tuo on logistisesti erinomainen paikka, raaka-aineet saamme ihan naapurista ja Ruotsin puolelta kuljetus onnistuu kätevästi laivalla. Raahen seudulla on pitkät ja vahvat metalliteollisuuden perinteet ja osaamista. Seudulla on meille sopivia ja päteviä alihankkijoita.

Tämä vanadiinitehdas on ensimmäinen laatuaan EU:n alueella ja pystymme tuottamaan pelkästään kuona-ainetta kierrättämällä jopa kuusi prosenttia koko maailman vanadiinituotannosta.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti ympäristöasiat huomioidaan heti rakennusvaiheessa. Tehdas tulee sijoittumaan aivan merenrantaan joten erittäin herkällä alueella ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image