Kaupallinen yhteistyö

Kuntien elintarvike- hankinnat kil­pai­lu­tuk­seen

PPY 26.3.2018 6:00
Anni Jyrinki

Ensi kesänä Monetra Oy aloittaa kilpailutuksen elintarvikkeista. Tähän sopimukseen tulee liittymään useita kuntia Pohjois-Pohjanmaan alueelta. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät ja Monetra Oy järjestivät aiheen tiimoilta vuoropuhelutilaisuuden, jonka tarkoitus oli tavoittaa alueen elintarvikealan yrittäjiä ja kertoa heille, mitä kaikkea tullaan kilpailuttamaan ja kuinka prosessi etenee.

” Tilaisuus oli hyvä, tällaisten tilaisuuksien avulla päästään tehokkaasti vaikuttamaan, sekä kertomaan uusista ja toisenlaisista toimintamalleista. Aiemmin Oulussa oli hieman kangistuttu vanhaan malliin, toki ei se ole väärin, jos tuotteet ja palvelut on olleet hyviä, mutta jos ei mahdollisteta aitoa kilpailua ei yrityksetkään kehity ja jossain vaiheessa tuotteet tulevat muualta kuin lähialueelta. Minusta meidän pitäisi pystyä kehittymään täällä ja olemaan myös muissa markkinoissa mukana”, Ville Jaakola Kotirannan Vihannesjaloste Oy:ltä kommentoi.

Pieni toimija voi esittää osatarjouksen

Monetra Oy tarjoaa kunnille erilaisia palveluja muun muassa julkisten hankintojen saralla. Nyt yrittäjien kanssa käydyssä vuoropuhelussa hankintayksikkö halusi kuulla toimijoiden näkemyksiä tarjouspyyntöön.

”Tulevassa kilpailutuksessa hankintojen kokonaisarvo vuodessa tulee olemaan noin 16 000 000 euroa, myös osatarjoukset on mahdollistettu”, kertoo Katri Sipola Monetralta ja painottaa, että Monetra ei odota, että yksi toimija toimittaa esimerkiksi perunat kaikille sopimukseen liittyneille kunnille, vaan kunnat voivat ottaa myös pienempiä eriä, niin paljon kuin yhdellä pienellä toimijalla on mahdollista toimittaa. Tarjouksen eri osa-alueet pidetään mahdollisimman realistisen kokoisina, eli ei tavoitella suuria maantieteellisiä alueita. Lisäksi pientuottajat voivat perustaa yhteenliittymiä tai toimia isompien tuottajien alihankkijoina.

Kilpailutus koskee nyt lähes kaikkia kuntien ruokapalveluissa käytettäviä elintarvikkeita sekä pakkaus- ja taloustarvikkeita. Ville Jaakola uskoo, että pienellä yrityksellä on etunaan ketteryys ja kustannustehokkuus.

”Moni pienempi yritys myös tarvitsee isompaa vakituista tulovirtaa, jonka avulla voidaan kehittää muita tuotteita ja palveluita”.

Lähiruoka ei ole kallista

Monen kunnan toiveissa on lisätä lähiruuan sekä luomun osuutta julkisten keittiöiden ruuissa. Esimerkiksi Iin kunnan kanta on, että heille hiilineutraalius on tärkeämpää kuin luomu, joten puolalaisia luomuperunoita heillä ei tulla käyttämään, vaan lähialueen perunaa.

Sipolan mukaan lähi- ja luomuruuan saatavuus on hieman haastavaa. Tuotanto ei välttämättä riitä tällä hetkellä tilaajien tarpeisiin varsinkin luomun osalta.

”Lähiruoka ei silti tule kunnille sen kalliimmaksi, kuin kauempana tuotettu. Tälläkin hetkellä elintarvikesopimuksissamme esimerkiksi perunat ovat 100 prosenttisesti lähiruokaa. Luomutuotteet ovat vielä nykyisin kalliimpia, kuin ei-luomutuotteet, johtuen muun muassa tuotannon tiukemmista vaatimuksista ja pienemmistä viljelypinta-aloista. Kuitenkin esimerkiksi maitotuotteissa hinta lähestyy jo ei-luomutuotteiden hintoja”.

MAINOS

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image