Kaupallinen yhteistyö

Kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki toisi hyötyjä yrittäjille

PPY 16.4.2019 6:00
Anni Jyrinki

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.
Tämä kulttuuripääkaupunkihanke kokoaa yhteen eri alojen ja
kulttuurin asiantuntijat sekä ehdottomasti myös yrittäjät.

”Matkailuala, tapahtumatuotanto, ravintolat, logistiikka ja kaupanala”, hankkeen ohjelmajohtaja Samu Forsblom luettelee niitä yrityssektoreita, joille kulttuuripääkaupunkihankkeesta ja mahdollisesta tulevasta tittelistä on varmasti hyötyä.

”Kulttuuripääkaupunkivuosi tuo koko maakunnalle Euroopan laajuista huomiota ja historiallisesti merkittävää taloudellista hyötyä”, Forsblom kiteyttää.

Konkreettisen esimerkin tästä kertoo hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen.

”Esimerkiksi vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupungissa, Alankomaiden Leeuwardenissa yritykset olivat todella tyytyväisiä vuoden vaikutuksiin niiden liikevaihtoon. Kivijalkamyymälöiden myynti nousi jopa 40 prosenttia vuoden aikana. Erityisesti matkailu- ja ravintola-ala sekä luovat alat hyötyvät kulttuuripääkaupunki­statuksesta. Vuosi tuo mukanaan paljon kansainvälistä matkailua ja mediahuomiota.”

Turussa kulttuuripääkaupunkihankkeen 55 miljoonan euron kokonaisbudjetti toi 260 miljoonaa euroa aluetalouteen, kertoo Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

 

Ohjelmahaku nyt menossa

Oulun ja koko seudun yrittäjät on pyritty huomioimaan jo alusta alkaen ja hankkeesta on kerrottu tässä vaiheessa tarkemmin hotelliyrittäjille.

”Nyt parhaillaan on menossa hankkeen ensimmäinen ohjelmahaku osoitteessa ouka.fi/2026”, Forsblom vinkkaa yrittäjille.

”Haku on voimassa toukokuun loppuun saakka. Eli mikä tahansa taho, järjestö ja yritys voi esittää omia ideoitaan tai projektisuunnitelmiaan osaksi Oulu2020 kulttuuriohjelmaa”, Rantala-Korhonen neuvoo ja esityksiä toivotaan laajasti juuri nimenomaan esimerkiksi alueemme yrityksiltä.

Rantala-Korhonen muistuttaa, että tässä yhteydessä kulttuuri ymmärretään laajasti eli se kattaa kaiken ruokakulttuurista muotoiluun, yhteisöllisiin tapahtumiin ja urheiluun.

Toki on yrittäjien omasta aktiivisuudesta kiinni, kuinka paljon kulttuuripääkaupunkivuosi vaikuttaa niiden toimintaan.

”Oulun seutu voisi esimerkiksi hakea European Region of Gastronomy –nimitystä jo ennen kulttuuripääkaupunkivuotta ja näin nostaa paikallista ruokakulttuuria esiin alkutuotannosta kiinnostaviin, kunnianhimoisiin ravintoloihin”, Rantala-Korhonen pohtii.

Kyse seutukunnan tulevaisuudesta

Forsblom muistuttaa, että kyse on tavallaan Oulun ja koko seutukunnan tulevaisuudesta.

”Oulun keskustaa on syytä elävöittää ja tuoda esiin positiivisia uutisia Oulusta. Brändäystä on mietittävä ja brändituotteita kehitettävä, siihen työhön toivomme yrittäjiä osallistumaan.”

Taloudellisesta hyödystä konkreettinen esimerkki läheltä meitä on Turku, vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki.

”Siellä kokonaisbudjetti oli 55 miljoonaa euroa, mutta vuoden vaikutus aluetalouteen oli Turun kauppakorkeakoulun tutkimuksen mukaan 260 miljoonaa euroa”, Forsblom hoksauttaa. Rantala-Korhonen jatkaa, että Turkuun syntyi tuolloin muun muassa Logomon uusi tapahtumakeskittymä, ravintola-ala nousi uuteen nousuun ja matkailu kasvoi merkittävästi.

”Samankaltaisia vaikutuksia voidaan odottaa myös Oulussa.”

"Brändäystä on mietittävä ja brändituotteita kehitettävä, siihen työhön toivomme yrittäjiä osallistumaan.”

Leuwaarden

  • Vuoden 2018  kulttuuripääkaupunki.
  • Asukasluku 94 838.
  • Alankomaiden Friisinmaan 
    pääkaupunki.
  • Tunnetaan kahdesta museostaan (Fries Museum ja Princessehofin keramiikkamuseo) ja Euroopan  suurimmista karjamarkkinoista.
MAINOS

Uutisvirta

60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
42
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
27
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
24
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image