Kaupallinen yhteistyö

Koulutusta lisättävä hankintoihin: Hyvä hankinta lisää säästöjä, huono kuluja – erinomainen hankinta voi poistaa koko ongelman

Lokakuussa Oulussa järjestettiin Maakunnallinen hankintapäivä KEINO osaamiskeskuksen, Oulun kaupungin, Monetran ja MAHVA-hankkeen yhteistyössä. Päivän aikana kuultiin esimerkkejä vastuullisista hankinnoista ja julkisesta viherrakentamisesta. Tapahtumaan osallistui alueemme julkisia hankkijoita kuin julkisesta sektorista asiakkaana kiinnostuneita yrityksiä. KUVA: Tiina Talala
PPY 7.1.2020 6:00
Tiina Talala

Miksi julkinen sektori saa niin vähän tarjouksia? Tätä kysymystä olen pyöritellyt mielessäni pidemmän aikaa, viime keväänä julkaistun VATT:n ja Aalto-yliopiston tutkimuksen jälkeen.

Marraskuussa asiaa pohdittiin maakuntalehtien sivuilla professori Janne Tukiaisen ja tohtorikoulutettava Jan Jääskeläisen haastattelussa. Tähän ongelmaan on monta syytä ja paljon ratkaisuvaihtoehtoja.

Ensimmäinen asia, joka pitäisi jokaisen hankintayksikön tehdä, on mitata toimintaa. Tiedolla on helpompi lähteä ratkomaan asiaa. Pureudutaan siihen, mistä johtuu, ettei tarjouksia tule ja tietysti myös siihen, miksi jonnekin niitä tarjouksia saadaan.

Yksinkertaisesti verrataan hankintaprosesseja keskenään: Onko käyty markkinavuoropuheluita tai tehty markkinakartoitusta? Mitä pakottavia vaatimuksia on? Onko vaatimukset sellaisia, että niistä koituu kuluja tarjoajalle? Onko tarjouspyyntö ollut ymmärrettävää tekstiä?

 

"Hankintayksiköiden on pyrittävä järjestämään hankintatoimintansa siten, että hankintoja voidaan toteuttaa mahdollisimman taloudellisesti, laadukkaasti ja suunnitelmallisesti olemassa olevat kilpailuolosuhteet hyväksi käyttäen ja ympäristö- ja sosiaaliset näkökohdat huomioon ottaen."

1397/2016 2 §

Ei hyödynnetä esimerkiksi erilaisia hankintamenettelyjä. Kuten kilpailullista neuvottelumenettelyä, jossa hankinnan yksityiskohtia voidaan tarkentaa neuvottelujen edetessä, eikä kaikki yksityiskohdat tarvitse olla selvillä tarjouspyyntöä julkaistessa. Näin annetaan useammalle tarjoajalle mahdollisuus esittää omat ratkaisut ongelmaan tai tarpeeseen.

Hyvä hankinta voi saada aikaan säästöä jokaisessa prosessin vaiheessa, tai huono hankinta aiheuttaa kuluja. Erinomainen hankinta voi ratkaista koko ongelman.

Meidän pitäisi saada enemmän resursseja ja arvostusta hankintoihin. Julkisen sektorin olisi syytä tarjota hankintojen parissa työskenteleville koulutusta. Eikä vain hankintalaki koulutusta vaan koulutusta muun muassa neuvottelutaitoihin, prosessien hallintaan.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki ostot yritysten tulee kilpailuttaa toimiakseen terveellä kuluperiaatteella. Materiaalien lisäksi yritys joutuu ostamaan myös muita resursseja kuten duunarit. On siis ostettava halvimman tyehtosopimuksen piiriin kuuluvaa liittojen neuvottelemaa työvoimaa menestyäkseen markkinatilanteessa ja saadakseen tilauksia sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistotasoista koulutusta on saanut jo lähes sata vuotta myyntiin, markkinointiin, mainontaan yms. Mutta hankintaan kunnollista yliopistotasoista koulutusta saa vain ulkomaisissa yliopistoissa, joissa sitä on opetettu muutama kymmenen vuotta.
Suomesssa hankintaan liittyvää koulutusta, yhtä korkeatasoista kuin myyntiin ja markkinointiin, ei saa millään koulutus tasolla!
Olen ollut hankinta töissä kymmeniä vuosia ja todennut muutamia aiheeseen liittyviä kursseja käyneenä, että kovin on heppoista maamme ostoon ja hankintaan liittyvä koulutus. Muutamalla kurssilla oli jopa yliopiston professoreita luennoimassa ja heidänkin tieto oli alle opisto tasoa.
Esimerkiksi rakennusalalla lähes kaikki ostajat ja hankkijat ovat insinöörejä, joille ei ole koulutusta yhtäkään tuntia hankintaa koskien!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankinta menettelyn "pykälä viidakko" palvelee veronmaksajia erittäin huonosti. Lähinnä virkamiehet saavat mahdollisuuden rajata kilpailua mieleisekseen. Esim pienten kuntien esittämillä liikevaihdon vähimmäis vaatimuksilla pudotellaan paikalliset pienet yrittäjät pois, ja tilalle saadaan johtaja tasolla hyvin "voitelevia" isoja yrityksiä.
Kilpailutuksen konsultointi taas toimii virkamiehistölle "suojakilpenä" sisäpiiri touhujen ja edustuskulujen tuhlaamisen varalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet julkisorganisaatioiden hankintaorganisaatiot painottavat hankinnoissaan vain hintaa, ei sitä paljonko hankinta tulee maksamaan pitkällä aikavälillä. Mm ely käyttää hankinnoissaan eräitä konsultteja, joiden mukanaolo nostaa hankintojen kustannuksia, koska kyseisten konsulttien toiminta on katsottu lähinnä haittaavan hankintojen toteutusta ja täten lisäävän yritysten kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu julkisyhteisöstä täysin. Me teimme sellaisia hankintoja, jossa laskettiin kaikki elinjaksovaikutukset ja kustannukset ja ne olivat yksi hankinnan perusteista. "Kansantaloudellisesti edullinen" ei ole koskaan tarkoittanut, että pitää ottaa halvin tarjous. On täysin tarjouspyynnön määrittelystä kiinni, mitä hankinnassa haluaa painottaa ja tällä painotuksella voit itse vaikuttaa juurikin niin asioihin, jotka ovat sinulle ja asiakkaallesi tärkeitä. Hankinta ei ole mitään rakettitiedettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image