Kiertotalous Alankomaiden ase il­mas­ton­muu­tos­ta vastaan

Seitsemäs OES -vuosikurssi pääsi tutustumaan mielenkiintoisiin kohteisiin Alankomaissa.
PPY 21.6.2019 6:00
Milla Raappana

Oman elämänsä sankari –vaikuttajaverkosto teki opintomatkan
maahan, josta suurin osa sijaitsee merenpinnan alapuolella.

Oman elämänsä sankari -vaikuttajaverkoston kevään perinteinen KV-opintomatka tehtiin tänä vuonna Alankomaihin. Matkan kantavaksi teemaksi nousi kestävä kehitys ja kiertotalous.

Maan, josta suuri osa sijaitsee merenpinnan alapuolella, on täytynyt huomioida ilmastonmuutos aivan erityisellä tavalla. Katsotaanhan Alankomaiden olevan yksi maa, joka kärsii eniten ilmastonmuutoksesta.

Haagissa pääsimme käymään vierailulla viime vuonna perustetussa kauppa- ja ilmastopolitiikan ministeriössä. Siellä ajetaan muun muassa energiapolitiikka, jolla saadaan kasvatettua uusiutuvan energian määrää. Uusiutuvan energian määrä kokonaistuotannosta on vain 13 prosenttia, vaikka maassa on paljon muun muassa tuulivoimaloita.

Maakaasun pumppaaminen maan pohjoisosista on ollut merkittävä energian lähde, mutta siitä joudutaan luopumaan, koska se aiheuttaa maan vajoamista jo valmiiksi alavilla mailla ja talojen kallistumista ja halkeilemista. Uudelle tavalle toimia on siis tarvetta.

 

Pankki mukana kiertotaloudessa


Uudesta tavasta toimia oli hyvä esimerkki vierailumme ABN Amro -pankin kiertotalousosastolla. ABN Amro on yksi Alankomaiden suurimmista pankeista. Finanssikriisin ja valtion haltuun oton jälkeen pankki on pystynyt kehittämään toimintaansa paneutumalla kiertotalouteen.

Amsterdamissa sijaitsevan pankin pääkonttorin yhteyteen on rakennettu 90 prosenttisesti kierrätetystä materiaalista toimitilat. Rakennuksen energiasta saadaan osa aurinkopaneeleista, kattojen eristeinä on käytetty työntekijöiden vanhoja farkkuja ja ravintolassa hyödynnetään paikallisia, kausiluonteisia raaka-aineita.

ABN Amro on halunnut lähteä mukaan kiertotalouteen, koska tämä mahdollistaa sellaisten yritysten ja hankkeiden rahoituksen, jotka soveltavat kiertotalouden liiketoimintamalleja. Lisäksi kiertotalous tuottaa ympäristöön liittyvien hyötyjen ohella monia taloudellisia ja sosiaalisia etuja.

Alankomaiden hallituksen tavoite on olla täysin kiertotalouden mukainen vuoteen 2050 mennessä. ABN Amrolla on siis mahdollisuus olla paitsi tärkeä rahoittaja tässä teemassa, myös esimerkki kiertotalouden hyödyntämisessä.

Pääsimme kuulemaan myös Suomessa perustetun kyberturvayritys Nixun esityksen. Nixulla on sivukonttori Amsterdamissa ja Benelux maiden markkinointijohtaja Patrick van der Valk kertoi ryhmällämme hauskasti maidemme välisistä eroista. Suomalaisilla on muun muassa hyvät tekniset taidot ja hollantilaiset ovat hyviä myymään tämän taidon muulle maailmalle.

Kyberturvallisuus on iso business ja Nixu on valinnut markkina-alueekseen koko maailman. Tässä hollantilaisella myyntiosaamisella on oma osansa.

Vierailumme Alankomaissa antoi paljon uusia ajatuksia, joita moni voi varmasti hyödyntää myös työssään. Yrityksillä on lukuisia mahdollisuuksia kiertotaloudessa ja sen ympärille nousee tulevaisuudessa paljon uusia työpaikkoja.

Seitsemännen OES -vuosikurssin päätösosio on Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Lahdessa ensi lokakuussa. Siellä kuullaan muun muassa Amsterdamissa aloitettujen ryhmätöiden tulokset.

Alankomaat

  • Alankomaiden talous on vahva ja se on yksi maailman kilpailu-kykyisimmistä valtioista.
  • Vahvaa taloutta selittää mm. avoin ja uudistuskykyinen talous,innovatiivisuus, osaava työvoima sekä pienet alueelliset erot.
  • Alankomaissa on lähes täystyöllisyys, työttömyysaste on noin 3,5%.
  • Naiset tekevät Alankomaissa usein lyhyempää työviikkoa. Syynä tähän on mm. päivähoidon kalleus.
  • Alankomaat oli Suomen viidenneksi suurin kauppakumppani ja neljänneksi suurin vientimaa vuonna 2018.
  • Brexitin riski on Alankomaille muita EU-maita suurempi johtuen Iso-Britannian ja Alankomaiden tiivistä kauppa-suhteesta ja maan asemasta kansainvälisen kaupan solmukohtana.
MAINOS

Kommentoi

Puuttuiko tuosta nyt kuitenkin se kaikkein tärkein? Alankomaiden tulevaisuus tuskin voisi olla parempi, sillä maailman laajuinen huumeiden kieltolain kumoaminen on tulossa. Ensin kumoutuu kannabiksen kieltolaki arviolta 2022 kun Trump toisen kautensa aikana kieltolain kaataa. Hollannilla on vuosikymmenten etumatka kannabiksen tuottamisessa verrattuna keneenkään muuhun. Hollannissa on kasvattamiseen asiantuntijuus, vamis verkosto ja parhaat lajikkeet. Siinä on miljardien busines aivan ovella.

Kanada jo poisti oman kieltolakinsa eli on tulossa samoille markkinoille. Markkinat kuitenkin räjähtävät vasta kun Trump tviittaa, että tästä päivästä lähtien kannabista ei laki enää rajoita. Samalla myös EU on pakotettu poistamaan kannabiksen kieltolaki ja sitä kautta myös Suomi vapautuu.

Puhuminen mistään muusta kuin kannabiksesta Hollannin yhteydessä on turhaa. Pientä on nappikauppa tällä hetkellä verrattuna siihen mitä se kohta tulee olemaan. Minä en anna talousneuvoja, mutta jokainen vähänkään viisas tekee nyt pieniä sijoituksia kansainvälisiin kannabisyhtiöihin, sillä kun ralli alkaa, niin miljoonat tai jopa triljoonat vaihtavat omistajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kysymys kuuluukin: Meniköhän nuo sähköautoilla kokoustamaan?
Junalla? pyörillä?
EIkait nyt sentään lentämällä turhia reissuja?
Samat höpötykset olis voinu hoitaa ihan videopuheluilla skype yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alankomaista muuten viedään valtavasti kierrätettävää muovia "uudelleenkäytettäväksi" Aasiaan.
"uudelleenkäytettäväksi" = poltetaan nuotiossa taivasalla tai dumpataan mereen.

Joka väittää Alankomaiden kierrätyssysteemiä ekologiseksi, valehtelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiertotaloussadulla ja komissaari Kataisen esityksestä Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksymällä kiertotalouspaketilla ei ole mitään tekemistä luonnonvarojen säästämisen kanssa. Euroopan muovit työnnetään tämän sadun seurauksena nyt mereen!
"Kiitos", Katainen, taas kerran. Olet kävelevä katastrofi niin suomalaisille, tanskalaisille, kuin maailman luonnolle!

Ps. Myös mediaväki voisi ottaa näistä asioista selvää, eikä uskoa purematta näitä kiertotaloussatuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ilmastonmuutosta" eli oikeammin maapallon luonnon pilaamista olisi vastustettu parhaiten jos jutussa mainittuja toimitiloja ei olisi rakennettu, uutta ministeriötä ei olisi perustettu ja vierailu olisi jätetty tekemättä. Yrittäjäpäivätkin voisi järjestää kotoa etäyhteydellä. Kaupunkien rakentamisen ja ihmisten lisääntymisen on loputtava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
78
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
37
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image