Kaupallinen yhteistyö

Keskustelkaa enemmän

Muhoksella järjestetyssä hankintaillassa vieraili Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Myös Tiina Talala (vas.) ja Muhoksen Yrittäjien puheenjohtaja Marika Kumpula korostavat kommunikoinnin merkitystä kaikessa yritystoiminnassa. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 17.6.2019 6:00
Anni Jyrinki

Markkinavuoropuhelun ja keskustelun merkitystä ei voi korostaa liikaa, kun puhutaan hyvistä hankinnoista. Kunnan ja yrittäjien välisiin hankintoihin on viime vuosina saatu mukavasti muutoksia aikaan, mutta työsarkaa riittää toki edelleen.

Menestyvät yritykset pitävät kunnan elinvoimaisena”, korostaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Ja erityisesti pienellä paikkakunnalla kunnan tekemät hankinnat voivat olla elintärkeitä yrityksille ja siksi kuntien hankintapolitiikkaan on syytä kiinnittää nyt kovasti huomiota. Hyvästä yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet.

Kilpailutus reilummaksi

”Kunnat tekevät hankintoja usein liian isoina kokonaisuuksina, jolloin pk-yritykset eivät pysty osallistumaan tarjouskilpailuun eli paikallinen elinvoima katoaa”, Pentikäinen harmittelee ja toivoo, että hankinnat opittaisiin jakamaan pienenpiin palasiin.

”Ongelmana on myös se, että kunnat ostavat toisiltaan tai vain kunnan omilta yhtiöltä ilman kilpailutusta. Silloin luonnollisesti pk-yrityksiä kuolee ja monopoleja syntyy.”

”Lainsäädäntö sanoo, että kaikki yli 60 000 euron hankinnat pitää kilpailuttaa, mutta miksi ei voisi kilpailuttaa pienempiäkin, vaikka mitään pakkoa ei olekaan”, Pentikäinen hoksauttaakin.

Suomessa sekä kunnat, että yritykset ovat pieniä ja nämä kaksi on saatava paremmin kohtaamaan toisensa. Tämä on viesti, jota Pentikäinen korosti Muhoksella huhtikuun lopulla järjestetyssä Hankintaillassa.

Suomessa on kaikkiaan hieman vajaa 300 000 yritystä, joista mikroyrityksiä on reilu 93 prosenttia ja yksinyrittäjien määrä kasvaa koko ajan. Samaan aikaan eniten työpaikkoja syntyy pk-yrityksiin.

Tällainen tilanne on myös Muhoksella.

”Täällä ei ole yhtään yritystä, joka työllistäisi yli 100 henkeä. Iso yritys tuo mukanaan pienempiä. Muhoksen on haluttava yrityksiä kuntaan ja mahdollistettava parhaansa mukaan omilla toimillaan yritysten kasvu”, Pentikäinen painottaa.

Kannattaa pyytää apua

”Pk-yrityksille kunta on usein turvallinen asiakas. Sopimukset ovat selkeitä ja maksut tulevat ajallaan”, arvioi Muhoksen kunnan tekninen johtaja Kari Mikkonen.

Mutta hankinta ja tilaaminen eivät aina ole yksinkertaisia prosesseja.

”Tilaajan ensinnäkin pitää tietää, mitä on tilaamassa ja mitä se maksaa. Meillä on Muhoksella linjaus, että pidämme kunnalla itsellämme osan palvelutuotannosta ja kilpailutamme osan. Se toimii meillä.”

Vuoropuhelun merkitystä korostaa myös Mikkonen.

”Otetaan esimerkiksi vaikka maanrakennus. Jo ennen tarjouspyyntöä kannattaa kunnan järjestää markkinavuoropuhelu yrittäjien kanssa”, jatkaa aiheesta Tiina Talala, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hankintaneuvoja ja muutosagentti.

Talala auttaa kuntia tekemään parempia hankintoja ja yrittäjiä tekemään parempia tarjouksia.

Hankintoihin ja kilpailutukseen sekä markkinavuoropuheluiden aloittamiseen on saatavilla monenlaista apua kaikille osapuolille.

”Minuun voi aina ottaa yhteyttä. Lisäksi kannattaa tsekata esimerkiksi nettiosoite hankintakeino.fi”, Talala vinkkaa.

MAINOS

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image