Kaupallinen yhteistyö

Keskustelkaa enemmän

Muhoksella järjestetyssä hankintaillassa vieraili Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Myös Tiina Talala (vas.) ja Muhoksen Yrittäjien puheenjohtaja Marika Kumpula korostavat kommunikoinnin merkitystä kaikessa yritystoiminnassa. KUVA: Anni Jyrinki
PPY 17.6.2019 6:00
Anni Jyrinki

Markkinavuoropuhelun ja keskustelun merkitystä ei voi korostaa liikaa, kun puhutaan hyvistä hankinnoista. Kunnan ja yrittäjien välisiin hankintoihin on viime vuosina saatu mukavasti muutoksia aikaan, mutta työsarkaa riittää toki edelleen.

Menestyvät yritykset pitävät kunnan elinvoimaisena”, korostaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Ja erityisesti pienellä paikkakunnalla kunnan tekemät hankinnat voivat olla elintärkeitä yrityksille ja siksi kuntien hankintapolitiikkaan on syytä kiinnittää nyt kovasti huomiota. Hyvästä yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet.

Kilpailutus reilummaksi

”Kunnat tekevät hankintoja usein liian isoina kokonaisuuksina, jolloin pk-yritykset eivät pysty osallistumaan tarjouskilpailuun eli paikallinen elinvoima katoaa”, Pentikäinen harmittelee ja toivoo, että hankinnat opittaisiin jakamaan pienenpiin palasiin.

”Ongelmana on myös se, että kunnat ostavat toisiltaan tai vain kunnan omilta yhtiöltä ilman kilpailutusta. Silloin luonnollisesti pk-yrityksiä kuolee ja monopoleja syntyy.”

”Lainsäädäntö sanoo, että kaikki yli 60 000 euron hankinnat pitää kilpailuttaa, mutta miksi ei voisi kilpailuttaa pienempiäkin, vaikka mitään pakkoa ei olekaan”, Pentikäinen hoksauttaakin.

Suomessa sekä kunnat, että yritykset ovat pieniä ja nämä kaksi on saatava paremmin kohtaamaan toisensa. Tämä on viesti, jota Pentikäinen korosti Muhoksella huhtikuun lopulla järjestetyssä Hankintaillassa.

Suomessa on kaikkiaan hieman vajaa 300 000 yritystä, joista mikroyrityksiä on reilu 93 prosenttia ja yksinyrittäjien määrä kasvaa koko ajan. Samaan aikaan eniten työpaikkoja syntyy pk-yrityksiin.

Tällainen tilanne on myös Muhoksella.

”Täällä ei ole yhtään yritystä, joka työllistäisi yli 100 henkeä. Iso yritys tuo mukanaan pienempiä. Muhoksen on haluttava yrityksiä kuntaan ja mahdollistettava parhaansa mukaan omilla toimillaan yritysten kasvu”, Pentikäinen painottaa.

Kannattaa pyytää apua

”Pk-yrityksille kunta on usein turvallinen asiakas. Sopimukset ovat selkeitä ja maksut tulevat ajallaan”, arvioi Muhoksen kunnan tekninen johtaja Kari Mikkonen.

Mutta hankinta ja tilaaminen eivät aina ole yksinkertaisia prosesseja.

”Tilaajan ensinnäkin pitää tietää, mitä on tilaamassa ja mitä se maksaa. Meillä on Muhoksella linjaus, että pidämme kunnalla itsellämme osan palvelutuotannosta ja kilpailutamme osan. Se toimii meillä.”

Vuoropuhelun merkitystä korostaa myös Mikkonen.

”Otetaan esimerkiksi vaikka maanrakennus. Jo ennen tarjouspyyntöä kannattaa kunnan järjestää markkinavuoropuhelu yrittäjien kanssa”, jatkaa aiheesta Tiina Talala, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hankintaneuvoja ja muutosagentti.

Talala auttaa kuntia tekemään parempia hankintoja ja yrittäjiä tekemään parempia tarjouksia.

Hankintoihin ja kilpailutukseen sekä markkinavuoropuheluiden aloittamiseen on saatavilla monenlaista apua kaikille osapuolille.

”Minuun voi aina ottaa yhteyttä. Lisäksi kannattaa tsekata esimerkiksi nettiosoite hankintakeino.fi”, Talala vinkkaa.

MAINOS

Uutisvirta

15:50
Kuurojen viikolla juhlitaan verkkobileissä
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
50
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image