Kaupallinen yhteistyö

Ke­säy­ri­tyk­ses­tä kokemusta ja tienestiä

Kesäyrittäjien joukkue on valmiina palvelemaan Kontinkankaan yksikössä. Meri Paakkola, Vilma Polo ja Pinja Saarela (takana) tarjoavat kauneushoitolan palveluita. Santeri Träskelin ja Amanda Kulju puolestaan hiuskäsittelyjä ja leikkauksia. KUVA: Anna Tilvis
PPY 13.6.2019 6:00
Anna Tilvis

Oulun seudun ammattiopiston tilat eivät sulkeudu kokonaan kesällä. Elintarvikealan sekä hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat tarjoavat palveluja kesäkuussa. Opiskelijat työllistävät itsensä ja harjoittelevat yrittäjyyttä ohjatusti.

Opiskelijat ovat valmentautuneet Nuori yrittäjä -ohjelman mukaisesti ja perehtyminen huipentuu kesäyrityksen pyörittämiseen. Se toimii oikealla rahalla, ja siinä on mukana monia oikean liike-elämän elementtejä.

Kaisu Pakanen, 24, ja Emilia Lesonen, 22, ovat perustaneet Kaisun & Emilian Kakkupuodin. Kuukauden sisällä he ovat tehneet paljon valmisteluja.

”Haaveissa on perustaa joskus oma yritys. Tässä oli hyvä mahdollisuus lähteä kokeilemaan pienellä riskillä ja saada kokemusta”, Le-sonen sanoo.

”Olemme olleet yhteydessä raaka-aineiden tuottajiin. Olemme siis päässeet verkostoitumaan ja tutustumaan siihen puoleen”, Pakanen kertoo.

”Tavoitteena on nähdä, minkälaista asiakaskunta on. Kun teemme itse myymisen, saamme kontaktia asiakkaisiin. Muuten olemme yleensä takana leipomossa”, Pakanen kertoo kesäyrittämisen motiiveista.

Kannattavuus huomioon

Kesäbakery on nimeltään Suvi Siepon, 17, ja Riikka Niskasaaren, 17, yritys, joka tuottaa tilauksesta täytekakkuja ja leivonnaisia. Molemmat leipomoalan yritykset palvelevat Osao:n myymälässä Kotkatiellä.

”Tavoitteena tietenkin saada myös tuloja”, Sieppo mainitsee.

Opiskelijat tarjoavat niitä palveluita, jotka he jo osaavat. Liiketoimintaidean yhteydessä he joutuivat miettimään, mihin rahkeet riittävät ja mitä palveluja kannattaa tarjota, että he pääsevät palkoille. Markkinointia varten on tehty nettisivut ja paperimainoksia sekä hyödynnetty Facebookia ja Instagramia.

”Innostuin, kun viime vuoden yrittäjät tulivat puhumaan kokemuksistaan ja siitä, millaiset tienestit heillä on ollut”, Pinja Saarela, 17, kertoo. Kauneushoitola Kauneutta Kesään toimii kesäkuun ajan Kontinkankaan yksikössä.

”Motiivina on, että saan kokemusta alalta ja yrittäjyydestä”, Vilma Polo, 18, sanoo. Toiminnasta saa myös osaamispisteitä. Kauneu-
denhoitopuolella kesäyrittäjiksi haluavia olisi ollut enemmänkin ja lopulta käytettiin arvontaa.

Yhteistyösopimus oppilaitoksen kanssa

Nuoret yrittäjät ovat joutuneet miettimään maksuliikenteen hoidon.

”Meillä on maksu vain käteisellä. Mietittiin asiaa ja päädyttiin siihen, ettei oteta maksupäätettä”, kertoo Santeri Träskelin, 17, parturi-kampaamo Sanamasta. Liikeideana on tarjota hiuskäsittelyjä, leikkauksia ja hoitoja kaikille.

”Yrittäminen on valmistumisen jälkeen yksi vaihtoehto”, arvioi Sanaman Amanda Kulju, 20.

Kesäyrittäjät saavat toimitilat ja laitteet käyttöönsä vuokraa vastaan. Raaka-aineiden ja hoitotuotteiden hankintaan opiskelijat ovat saaneet mukavasti tukea yhteistyökumppaneilta. Oppilaitoksen puolesta taustatukena toimii ohjaava opettaja.

Syksyllä on edessä yrityksen lopettamiseen liittyvien vaiheiden opiskeleminen. Yritys on mahdollista pitää toiminnassa, jos se ei ole saavuttanut alv-verottomuuden rajaa, joka on 10 000 euroa. Yrittäjänä toimimisen rinnalla opiskelija on oikeutettu hakemaan Kelan maksamia opintososiaalisia etuja.

 

”Tässä oli hyvä mahdollisuus lähteä kokeilemaan pienellä riskillä ja saada kokemusta.”

MAINOS

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
50
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image