Kaupallinen yhteistyö

Ke­säy­ri­tyk­ses­tä kokemusta ja tienestiä

Kesäyrittäjien joukkue on valmiina palvelemaan Kontinkankaan yksikössä. Meri Paakkola, Vilma Polo ja Pinja Saarela (takana) tarjoavat kauneushoitolan palveluita. Santeri Träskelin ja Amanda Kulju puolestaan hiuskäsittelyjä ja leikkauksia. KUVA: Anna Tilvis
PPY 13.6.2019 6:00
Anna Tilvis

Oulun seudun ammattiopiston tilat eivät sulkeudu kokonaan kesällä. Elintarvikealan sekä hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat tarjoavat palveluja kesäkuussa. Opiskelijat työllistävät itsensä ja harjoittelevat yrittäjyyttä ohjatusti.

Opiskelijat ovat valmentautuneet Nuori yrittäjä -ohjelman mukaisesti ja perehtyminen huipentuu kesäyrityksen pyörittämiseen. Se toimii oikealla rahalla, ja siinä on mukana monia oikean liike-elämän elementtejä.

Kaisu Pakanen, 24, ja Emilia Lesonen, 22, ovat perustaneet Kaisun & Emilian Kakkupuodin. Kuukauden sisällä he ovat tehneet paljon valmisteluja.

”Haaveissa on perustaa joskus oma yritys. Tässä oli hyvä mahdollisuus lähteä kokeilemaan pienellä riskillä ja saada kokemusta”, Le-sonen sanoo.

”Olemme olleet yhteydessä raaka-aineiden tuottajiin. Olemme siis päässeet verkostoitumaan ja tutustumaan siihen puoleen”, Pakanen kertoo.

”Tavoitteena on nähdä, minkälaista asiakaskunta on. Kun teemme itse myymisen, saamme kontaktia asiakkaisiin. Muuten olemme yleensä takana leipomossa”, Pakanen kertoo kesäyrittämisen motiiveista.

Kannattavuus huomioon

Kesäbakery on nimeltään Suvi Siepon, 17, ja Riikka Niskasaaren, 17, yritys, joka tuottaa tilauksesta täytekakkuja ja leivonnaisia. Molemmat leipomoalan yritykset palvelevat Osao:n myymälässä Kotkatiellä.

”Tavoitteena tietenkin saada myös tuloja”, Sieppo mainitsee.

Opiskelijat tarjoavat niitä palveluita, jotka he jo osaavat. Liiketoimintaidean yhteydessä he joutuivat miettimään, mihin rahkeet riittävät ja mitä palveluja kannattaa tarjota, että he pääsevät palkoille. Markkinointia varten on tehty nettisivut ja paperimainoksia sekä hyödynnetty Facebookia ja Instagramia.

”Innostuin, kun viime vuoden yrittäjät tulivat puhumaan kokemuksistaan ja siitä, millaiset tienestit heillä on ollut”, Pinja Saarela, 17, kertoo. Kauneushoitola Kauneutta Kesään toimii kesäkuun ajan Kontinkankaan yksikössä.

”Motiivina on, että saan kokemusta alalta ja yrittäjyydestä”, Vilma Polo, 18, sanoo. Toiminnasta saa myös osaamispisteitä. Kauneu-
denhoitopuolella kesäyrittäjiksi haluavia olisi ollut enemmänkin ja lopulta käytettiin arvontaa.

Yhteistyösopimus oppilaitoksen kanssa

Nuoret yrittäjät ovat joutuneet miettimään maksuliikenteen hoidon.

”Meillä on maksu vain käteisellä. Mietittiin asiaa ja päädyttiin siihen, ettei oteta maksupäätettä”, kertoo Santeri Träskelin, 17, parturi-kampaamo Sanamasta. Liikeideana on tarjota hiuskäsittelyjä, leikkauksia ja hoitoja kaikille.

”Yrittäminen on valmistumisen jälkeen yksi vaihtoehto”, arvioi Sanaman Amanda Kulju, 20.

Kesäyrittäjät saavat toimitilat ja laitteet käyttöönsä vuokraa vastaan. Raaka-aineiden ja hoitotuotteiden hankintaan opiskelijat ovat saaneet mukavasti tukea yhteistyökumppaneilta. Oppilaitoksen puolesta taustatukena toimii ohjaava opettaja.

Syksyllä on edessä yrityksen lopettamiseen liittyvien vaiheiden opiskeleminen. Yritys on mahdollista pitää toiminnassa, jos se ei ole saavuttanut alv-verottomuuden rajaa, joka on 10 000 euroa. Yrittäjänä toimimisen rinnalla opiskelija on oikeutettu hakemaan Kelan maksamia opintososiaalisia etuja.

 

”Tässä oli hyvä mahdollisuus lähteä kokeilemaan pienellä riskillä ja saada kokemusta.”

MAINOS

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image