Kaupallinen yhteistyö

Kati Leinonen etsii aitoutta

Kati Leinonen. KUVA: Mikko Törmänen,
PPY 11.9.2019 6:00
Kati Valjus

Valokuvataiteilija Kati Leinonen sukkuloi taiteen ja kaupallisen valokuvan välillä ja viihtyy molemmissa rooleissa. Leinosen taiteessa korostuu aitous, ja samaa hän pyrkii tuomaan asiakastyöhön.

Kati Leinonen ei tunnista itseään yrittäjäksi, vaikka sitä onkin. Brändinrakennustoimisto Brandstein on Leinosen ja hänen miehensä Tuomas Mujusen yhteinen yritys.

”Tunnistan itseni valokuvaajaksi ja valokuvataiteilijaksi”, Leinonen pohtii.

Valokuva molemmissa muodoissaan, taiteena ja niin kutsuttuna kaupallisena kuvana, ovat lähellä Leinosen sydäntä.

”Kaikki se on valokuvaa. Taiteellisessa työskentelyssä voin itse määrittää kaiken. Se on vapaata ja voin kuvien kautta ajatella syvemmin asioita. Kaupallisella kuvalla on usein vaateita, sen pitää olla tietynlainen. Olen aina pyrkinyt tuomaan siihenkin samaa aitoutta kuin mitä taiteessani on. Ihmisillä on monenlaisia opittuja maneereja kuvattavana ollessaan, mutta pyrin pääsemään niiden taakse. Esimerkiksi hymyhän peittää aina jotain alleen”, Leinonen hoksauttaa.

Äimärautiolle kansainvälistä huomiota

Leinosen tuorein taiteellinen ponnistus oli Äimärautio-projekti, jota hän kuvasi kaksi vuotta. Hevosnaiselle oli luontevaa pureutua nykypäivän hevoskulttuuriin valokuvan keinoin.

”Dokumentaarinen lähestymistapa sopii aiheeseen. Kuvasin ihmisiä ja hevosia arkisissa, merkityksellisissä askareissaan. Minut otettiin talleilla todella hyvin vastaan.”

Äimärautio päätyi viime syksynä julkaistuksi kirjaksi ja näyttelyksi, joka oli kesän ajan esillä Oulun taidemuseossa. Se on niittänyt huomiota maailmallakin: Leinosen omakuva valittiin Lontoossa Taylor Wessing Portrait Prize -loppunäyttelyyn ja kuva julkaistiin myös Italian Voguessa pärjättyään PH Museumin järjestämässä valokuvakilpailussa.

Omakuva on tosiaan osa näyttelykokonaisuutta. Yksi Leinosen ideoista oli kuvata ratsastajia kilpailuissa välittömästi suorituksen jälkeen, jotta tunnelma välittyisi. Taiteilijan omakuvassa tunnelma ei ole järin juhlallinen. Katse on laskettuna maahan ja ratsastajan olemuksesta on helppo aistia, ettei rata tainnut mennä aivan putkeen.

”Ajattelin, että jos aion pyytää toisia tuohon tilanteeseen, minun pitää olla siihen valmis myös itse”, Leinonen kertoo omakuvan synnystä.

Asiakastöitä ja taideprojekteja

Taide ei irtoa taiteilijasta, ja Äimäraution jälkeiset suunnitelmat muhivat jo mielessä. Taideprojektien välissä Leinonen vaihtaa mielellään asiakastöiden moodiin. Suomeksi sanottuna niihin töihin, joilla laskut maksetaan ja Äimärautiolla asustava Maisa-hevonen ruokitaan.

Leinosen asiakkaat ovat esimerkiksi markkinointiviestintätoimistoja ja yrityksiä.

”Minulla on ihania asiakkaita, joiden kanssa olen päässyt alusta saakka suunnittelemaan vaikkapa kuvakonsepteja ja brändikuvastoja. Valokuva on siitä upea taiteen laji, että se on niin monikäyttöinen.”

Leinosen suosikkikuvia ovat henkilökuvat.

”Henkilökuvassahan ihminen haluaa näyttää hehkeältä ja ihanalta, mutta omasta mielestäni nämä hikihatutkin ovat kauniita”, Leinonen viittaa Äimärautio-projektin muotokuviin, joissa ratsastajien hiukset ovat kypärän jäljiltä päätä myöten liimautuneina.

Taloudellisen puolen epävarmuuteen Leinonen on vuosien varrella tottunut.

”Vuorottelu asiakastöiden ja taiteen välillä vaatii suunnittelua ja varautumista tulevaan, vaikka oikeasti en tiedä vaikkapa ensi vuodesta vielä mitään.”

”Minulla on ihania asiakkaita, joiden kanssa olen päässyt alusta saakka suunnittelemaan vaikkapa kuvakonsepteja ja brändikuvastoja.”

Kati Leinonen

Kati Leinonen

  • Syntynyt Oulussa vuonna 1974
  • Valmistunut taiteen kandidaatiksi London College of Printingistä 1999
  • Valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta 2013
  • Yritykset Ilmestys Oy ja Brandstein yhdessä puolisonsa kanssa. Brandstein työllistää pariskunnan lisäksi kolme työntekijää. Lisäksi Leinonen on osakkaana Finnish Equestrian Companyssa, joka suunnittelee ja valmistaa design-tuotteita hevosille.
  • Aloitti ratsastuksen 7-vuotiaana. Kilpailee  kouluratsastuksessa helppo A- ja vaativa B -tasolla.
  • Sai Äimärautio-projektiin kohde- ja työskentely apurahoja muun muassa Suomen Kulttuurirahastolta ja Taikelta. 
  • Äimärautio on saanut kansainvälistä huomiota muun muassa seuraavissa: Taylor Wessing Portrait Prize -loppunäyttely Lontoossa, Vogue Italy, Head on Photo Festival Australiassa, Belfast Photo Festival ja Athens Photo Festival.
  • Äimärautio-näyttely Oulun taidemuseossa 8.9. saakka.
MAINOS

Uutisvirta

20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
19:01
Roope Korhonen onnistui supervuorossa – Sotkamon Jymy selvitti ensimmäisen ottelupallon
18:44
Espanja palasi ansaitusti koripallomestariksi – titteli heltisi puhtaalla pelillä
18:13
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
85
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
44
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
22
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image