Kasvu syntyy yritysten kautta

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan, Mikael Pentikäisen mukaan suurin huoli on se, jos joidenkin puolueiden aikomukset kiristää yrittäjien verotusta toteutuvat.
PPY 6.4.2019 6:00
Maija Pylväs

Suomen Yrittäjien mukaan veropolitiikan pitää kannustaa yrityksiä kasvamaan

Yrittäjien tavoitteena vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa on ennen kaikkea se, että Suomessa tehtäisiin sellaista politiikkaa, joka kannustaa yrityksiä kasvamaan.

”Pitää tehdä ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä päätöksiä. Siihen tarvitaan niin veropolitiikkaa, työmarkkinauudistuksia, ulkomaista työvoimaa, ilmastopolitiikkaa kuin myös sosiaaliturvan uudistamista”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo järjestön yhdeksän kohdan vaaliohjelmasta.

Kolmeksi tärkeimmäksi lohkoksi Pentikäinen listaa vero- ja työmarkkinapolitiikan sekä koulutuksen. Verotuksessa on tärkeää huomioida sekä pienet että isot yritykset.

”Pienempiä yrityksiä kannustaa yrittäjävähennys, joka on toiminut hyvin, kun se on ollut käytössä. Tärkeää olisi arvonlisäveron alarajan nostaminen liukuva alarajahuojennus säilyttäen. Jos liukuvaa alarajahuojennusta ei ole, moni yrittäjä ei kasvata yritystään. Isoissa yrityksissä tärkeää on voitonjaon verotus. Sen pitää kannustaa kasvuun, mitä se tällä hetkellä ei riittävästi tee.”

Toisin sopimisen oikeus on tärkeä

Työmarkkina-asioissa tärkein vaatimus Pentikäisen mukaan on toisin sopimisen oikeus: Kaikissa yrityksissä pitäisi olla mahdollisuus – jos työntekijät ja työnantaja yhdessä haluavat – sopia toisin kuin työehtosopimukseen on kirjattu.

”Jokaisen yrityksen tilanne on ainutlaatuinen ja työehtosopimukset monesti rajoittavat yrityksen toimintaa ja kehittämistä”, Pentikäinen toteaa.

Koulutuspuolella Yrittäjät tähtää elinikäisen oppimisen vahvistamiseen. Koulutusjärjestelmään ja sen kautta työnsyrjään on saatava kiinni ne, joilta puuttuu kokonaan toisen asteen tutkinto. Toisaalta pitää luoda sellainen järjestelmä, että kaikki kouluasteet tukisivat elinikäistä oppimista eli myös työuran aikana tapahtuvaa oppimista.

”Osaamista voi hankkia pienissä paloissa suorittamalla kursseja ja minitutkintoja, jotka vahvistavat osaamista ja mahdollistavat sen, että töitä on tarjolla. Samalla pitää kehittää peruskoulua lisäämällä oppivelvollisuutta siellä alkupäässä ja viedä eteenpäin tätä ammatillisen koulutuksen reformia.”

Sote-uudistus välttämätön

Sote-uudistuksen toteuttaminen on Pentikäisen mukaan välttämätöntä seuraavalla hallituskaudella. Uudistus tulee toteuttaa niin, että järjestäjän ja tuottajan roolit eriytetään.

”Monituottajamallia pitää vahvistaa eli sitä, että palveluita voi tuottaa julkisen rinnalla sekä yksityinen että kolmas sektori. Palvelusetelin käyttöä tulee lisätä voimakkaasti.”

Myös sosiaaliturvauudistukseen Yrittäjillä on vahvoja näkemyksiä. Sosiaaliturvan tulee kannustaa yrittäjyyteen ja työntekoon sekä mukautua myös aikaan, jossa yrittäjän ja työntekijän roolit vaihtuvat tai menevät päällekäin.

”Työttömyysturvan kestoa pitää lyhentää ja kehittää niin, että se kannustaa aina vastaanottamaan työtä. Moni ansiosidonnaista saava tuntuu ajattelevan, että kun tulee sillä toimeen, niin ei viitsikään ottaa työtä vastaan.”

Suurin huoli Pentikäisen mukaan on se, jos joidenkin puolueiden aikomukset kiristää yrittäjien verotusta toteutuvat.

”Jos niin käy, se kyllä leikkaa intoa ja mahdollisuuksia työllistää ja investoida. Siksi puheet yrittäjän verotuksen kiristämisestä ovat vaarallisia puheita.”

 

"Puheet yrittäjän verotuksen kiristämisestä ovat vaarallisia."

Mikael Pentikäisen
MAINOS

Kommentoi

kasvu tulee ostovoiman ja siitä johtuvasta kysynnästä,pelkkä työllistäminen ei takaa muuta kuin osingon kasvua jos kyseessä on vientituote kotimaan myynnissä niin ne myydään tappiolla alehintaan,jos työllistämisen maksaa yhteiskunta ja työntekijä itse,silloin se ei lisää ostovoimaa ja kysyntää ja markkinavoluumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:18
KeKi ei saanut hippaa hallitsevasta Suomen mestarista JoMa:sta – "Taas on pienen mietinnän paikka"
20:18
Puheenjohtajat saivat käsiinsä hallitusneuvotteluiden euromäärät, mutta Rinne ei hiiskunut luvuista – Tiistaista tulossa ratkaiseva päivä
20:11
Kuikka käveli ennätysvauhdilla MM-kisoihin: Ei hirveästi jäänyt varaa, mutta päätavoite täyttyi
20:08
Pohjois-Suomen erämessujen kävijätavoite ylittyi – Ouluhallilla kävi kolmen päivän aikana yli 38 000 messuvierasta
19:55
Kesä kävi kylässä ja ensi viikolla palataan tavanomaisiin lämpötiloihin – maanantaina Oulun seudulle tulee sadekuuroja
19:00
Analyysi: Kuntaliitos toi Ouluun kyläpolitikoinnin, kaupungin päätöksenteko joutuu koetukselle – edessä isoja päätöksiä taloudesta ja elinvoimainvestoinneista Tilaajille
18:47
Letonniemen maastopalo Toppilansaaresta kuvattuna
60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
42
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
28
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
27
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image