Kasvu syntyy yritysten kautta

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan, Mikael Pentikäisen mukaan suurin huoli on se, jos joidenkin puolueiden aikomukset kiristää yrittäjien verotusta toteutuvat.
PPY 6.4.2019 6:00
Maija Pylväs

Suomen Yrittäjien mukaan veropolitiikan pitää kannustaa yrityksiä kasvamaan

Yrittäjien tavoitteena vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa on ennen kaikkea se, että Suomessa tehtäisiin sellaista politiikkaa, joka kannustaa yrityksiä kasvamaan.

”Pitää tehdä ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä päätöksiä. Siihen tarvitaan niin veropolitiikkaa, työmarkkinauudistuksia, ulkomaista työvoimaa, ilmastopolitiikkaa kuin myös sosiaaliturvan uudistamista”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo järjestön yhdeksän kohdan vaaliohjelmasta.

Kolmeksi tärkeimmäksi lohkoksi Pentikäinen listaa vero- ja työmarkkinapolitiikan sekä koulutuksen. Verotuksessa on tärkeää huomioida sekä pienet että isot yritykset.

”Pienempiä yrityksiä kannustaa yrittäjävähennys, joka on toiminut hyvin, kun se on ollut käytössä. Tärkeää olisi arvonlisäveron alarajan nostaminen liukuva alarajahuojennus säilyttäen. Jos liukuvaa alarajahuojennusta ei ole, moni yrittäjä ei kasvata yritystään. Isoissa yrityksissä tärkeää on voitonjaon verotus. Sen pitää kannustaa kasvuun, mitä se tällä hetkellä ei riittävästi tee.”

Toisin sopimisen oikeus on tärkeä

Työmarkkina-asioissa tärkein vaatimus Pentikäisen mukaan on toisin sopimisen oikeus: Kaikissa yrityksissä pitäisi olla mahdollisuus – jos työntekijät ja työnantaja yhdessä haluavat – sopia toisin kuin työehtosopimukseen on kirjattu.

”Jokaisen yrityksen tilanne on ainutlaatuinen ja työehtosopimukset monesti rajoittavat yrityksen toimintaa ja kehittämistä”, Pentikäinen toteaa.

Koulutuspuolella Yrittäjät tähtää elinikäisen oppimisen vahvistamiseen. Koulutusjärjestelmään ja sen kautta työnsyrjään on saatava kiinni ne, joilta puuttuu kokonaan toisen asteen tutkinto. Toisaalta pitää luoda sellainen järjestelmä, että kaikki kouluasteet tukisivat elinikäistä oppimista eli myös työuran aikana tapahtuvaa oppimista.

”Osaamista voi hankkia pienissä paloissa suorittamalla kursseja ja minitutkintoja, jotka vahvistavat osaamista ja mahdollistavat sen, että töitä on tarjolla. Samalla pitää kehittää peruskoulua lisäämällä oppivelvollisuutta siellä alkupäässä ja viedä eteenpäin tätä ammatillisen koulutuksen reformia.”

Sote-uudistus välttämätön

Sote-uudistuksen toteuttaminen on Pentikäisen mukaan välttämätöntä seuraavalla hallituskaudella. Uudistus tulee toteuttaa niin, että järjestäjän ja tuottajan roolit eriytetään.

”Monituottajamallia pitää vahvistaa eli sitä, että palveluita voi tuottaa julkisen rinnalla sekä yksityinen että kolmas sektori. Palvelusetelin käyttöä tulee lisätä voimakkaasti.”

Myös sosiaaliturvauudistukseen Yrittäjillä on vahvoja näkemyksiä. Sosiaaliturvan tulee kannustaa yrittäjyyteen ja työntekoon sekä mukautua myös aikaan, jossa yrittäjän ja työntekijän roolit vaihtuvat tai menevät päällekäin.

”Työttömyysturvan kestoa pitää lyhentää ja kehittää niin, että se kannustaa aina vastaanottamaan työtä. Moni ansiosidonnaista saava tuntuu ajattelevan, että kun tulee sillä toimeen, niin ei viitsikään ottaa työtä vastaan.”

Suurin huoli Pentikäisen mukaan on se, jos joidenkin puolueiden aikomukset kiristää yrittäjien verotusta toteutuvat.

”Jos niin käy, se kyllä leikkaa intoa ja mahdollisuuksia työllistää ja investoida. Siksi puheet yrittäjän verotuksen kiristämisestä ovat vaarallisia puheita.”

 

"Puheet yrittäjän verotuksen kiristämisestä ovat vaarallisia."

Mikael Pentikäisen
MAINOS

Kommentoi

kasvu tulee ostovoiman ja siitä johtuvasta kysynnästä,pelkkä työllistäminen ei takaa muuta kuin osingon kasvua jos kyseessä on vientituote kotimaan myynnissä niin ne myydään tappiolla alehintaan,jos työllistämisen maksaa yhteiskunta ja työntekijä itse,silloin se ei lisää ostovoimaa ja kysyntää ja markkinavoluumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
30
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
23
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image