Kaupallinen yhteistyö

Kasvolliset yrittäjät käymään kauppaa kunnan kanssa

PPY 15.6.2019 6:00
Janika Tikkala

 

Janika Tikkala Elinkeinopolitiikan asiantuntija Suomen Yrittäjät 

Suomalaiset arvostavat kotimaisten pienten ja keskisuurten yritysten palveluita. Yritysten paikallisia juuria ja omaleimaisuutta pidetään arvossa myös.

Julkiset hankinnat ovat yrityksille merkittävä väylä päästä toimittamaan palveluita ja tavaroita kunnalle ja alueen asukkaille. Kaupankäynti kunnan kanssa luo alueelle yrittäjyyttä, työpaikkoja ja verotuloja. Ostamalla yritykseltä kunta tuottaa huomattavasti tehokkaammin hyvinvointia kuin että kunta tekisi asian itse.

Yritykselle julkinen asiakas on puolestaan tärkeä meriitti ja kilpailuvaltti. Sitä arvostetaan kotimaassa ja erityisesti yrityksen kansainvälistyessä. Kunta on myös luotettava kumppani. Se ei mene konkurssiin ja maksaa laskunsa.

Yrittäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi kunnan ei pidä tehdä itse sellaista toimintaa, joiden tekemiseen löytyy markkinoilta yrittäjiäkin. Nämä ovat usein esimerkiksi ateriapalveluita, pesula- ja puhtaustehtäviä, remonttitöitä ja sote-palveluita.

Yrittäjyyden ja elinvoiman vauhdittamiseksi tässä kuntiin viisi vinkkiä, miten julkisen hankinnan kilpailutus onnistuu. Yrittäjän kannattaa välittää tätä listaa kunnassa.

1. Järjestä vuoropuheluita

Näin kunta pääsee perille siitä, millaista tarjontaa markkinoilla on. Markkinavuoropuhelu on yrittäjille tilaisuus esittää kysymyksiä askarruttavista ja epäselvistä asioista. Markkinavuoropuhelu on kunnalle hyvä työkalu jalostaa tarjouspyyntö tarkoituksenmukaisemmaksi. Kun kunta ei pyydä ylimääräistä tai epäolennaista, se saa enemmän tarjouksia.

2. Jaa hankinta osiin

Usein hankinta on liian iso ja pk-yritykset eivät pysty siihen osallistumaan. Samalla tuottaminen keskittyy. Kunta voi ajautua yhden suuren yrityksen loukkuun. Tämä ei edistä paikallista elinvoimaa ja yrittäjyyttä. Siksi hankinta kannattaa jakaa osiin.

3. Valitse monta toimittajaa

Näin kunta saa myös tuntemusta eri yrityksistä. Saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää seuraavalla kilpailutuskierroksella.

Laki kannustaa hankintojen jakamiseen, jotta pk-yritysten osuus hankinnoissa lisääntyisi. Kunnan kannattaa kilpailuttaa myös kynnysrajat alittavat hankinnat ja mahdollisimman avoimesti. Monelle yritykselle pienhankinnat ovat arvokasta bisnestä.

4. Seuraa laatua

Seuraa sopimusaikana laatua ja käy vuoropuhelua tuottajan kanssa. Samalla voit varautua seuraavan sopimuskauden kilpailutukseen.

5. Mahdollista valinnanvapaus ja ota käyttöön palvelusetelit

Ihmiset pääsevät jonoista palveluihin.

Valinnanvapaudella ihmiset voivat valita tilanteeseensa sopivimman palveluntuottajan ja palveluiden tarjonta monipuolistuu. Kun kunta valitsee monta toimittajaa, useampi yritys pystyy osallistumaan ja kuntalaiset saavat mahdollisuuden valita.

Palveluseteli on yksi tapa toteuttaa valinnanvapautta ja se on käypä ratkaisu muuallakin kuin sote-alalla. Se sopii esimerkiksi yrityspalveluihin ja varhaiskasvatukseen.

Palveluseteli on paras tie markkinoille aloilla, jossa toimii paljon kasvollisia yrittäjiä. He ovat usein myös paikallisia toimijoita. Näillä aloilla on myös huomattavasti uutta yrittäjäpotentiaalia.

MAINOS

Uutisvirta

15:50
Kuurojen viikolla juhlitaan verkkobileissä
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image