Kaupallinen yhteistyö

Kasvolliset yrittäjät käymään kauppaa kunnan kanssa

PPY 15.6.2019 6:00
Janika Tikkala

 

Janika Tikkala Elinkeinopolitiikan asiantuntija Suomen Yrittäjät 

Suomalaiset arvostavat kotimaisten pienten ja keskisuurten yritysten palveluita. Yritysten paikallisia juuria ja omaleimaisuutta pidetään arvossa myös.

Julkiset hankinnat ovat yrityksille merkittävä väylä päästä toimittamaan palveluita ja tavaroita kunnalle ja alueen asukkaille. Kaupankäynti kunnan kanssa luo alueelle yrittäjyyttä, työpaikkoja ja verotuloja. Ostamalla yritykseltä kunta tuottaa huomattavasti tehokkaammin hyvinvointia kuin että kunta tekisi asian itse.

Yritykselle julkinen asiakas on puolestaan tärkeä meriitti ja kilpailuvaltti. Sitä arvostetaan kotimaassa ja erityisesti yrityksen kansainvälistyessä. Kunta on myös luotettava kumppani. Se ei mene konkurssiin ja maksaa laskunsa.

Yrittäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi kunnan ei pidä tehdä itse sellaista toimintaa, joiden tekemiseen löytyy markkinoilta yrittäjiäkin. Nämä ovat usein esimerkiksi ateriapalveluita, pesula- ja puhtaustehtäviä, remonttitöitä ja sote-palveluita.

Yrittäjyyden ja elinvoiman vauhdittamiseksi tässä kuntiin viisi vinkkiä, miten julkisen hankinnan kilpailutus onnistuu. Yrittäjän kannattaa välittää tätä listaa kunnassa.

1. Järjestä vuoropuheluita

Näin kunta pääsee perille siitä, millaista tarjontaa markkinoilla on. Markkinavuoropuhelu on yrittäjille tilaisuus esittää kysymyksiä askarruttavista ja epäselvistä asioista. Markkinavuoropuhelu on kunnalle hyvä työkalu jalostaa tarjouspyyntö tarkoituksenmukaisemmaksi. Kun kunta ei pyydä ylimääräistä tai epäolennaista, se saa enemmän tarjouksia.

2. Jaa hankinta osiin

Usein hankinta on liian iso ja pk-yritykset eivät pysty siihen osallistumaan. Samalla tuottaminen keskittyy. Kunta voi ajautua yhden suuren yrityksen loukkuun. Tämä ei edistä paikallista elinvoimaa ja yrittäjyyttä. Siksi hankinta kannattaa jakaa osiin.

3. Valitse monta toimittajaa

Näin kunta saa myös tuntemusta eri yrityksistä. Saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää seuraavalla kilpailutuskierroksella.

Laki kannustaa hankintojen jakamiseen, jotta pk-yritysten osuus hankinnoissa lisääntyisi. Kunnan kannattaa kilpailuttaa myös kynnysrajat alittavat hankinnat ja mahdollisimman avoimesti. Monelle yritykselle pienhankinnat ovat arvokasta bisnestä.

4. Seuraa laatua

Seuraa sopimusaikana laatua ja käy vuoropuhelua tuottajan kanssa. Samalla voit varautua seuraavan sopimuskauden kilpailutukseen.

5. Mahdollista valinnanvapaus ja ota käyttöön palvelusetelit

Ihmiset pääsevät jonoista palveluihin.

Valinnanvapaudella ihmiset voivat valita tilanteeseensa sopivimman palveluntuottajan ja palveluiden tarjonta monipuolistuu. Kun kunta valitsee monta toimittajaa, useampi yritys pystyy osallistumaan ja kuntalaiset saavat mahdollisuuden valita.

Palveluseteli on yksi tapa toteuttaa valinnanvapautta ja se on käypä ratkaisu muuallakin kuin sote-alalla. Se sopii esimerkiksi yrityspalveluihin ja varhaiskasvatukseen.

Palveluseteli on paras tie markkinoille aloilla, jossa toimii paljon kasvollisia yrittäjiä. He ovat usein myös paikallisia toimijoita. Näillä aloilla on myös huomattavasti uutta yrittäjäpotentiaalia.

MAINOS

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image