Kaupallinen yhteistyö

Kan­san­edus­ta­ja Jenna Simulan yhteistyö mar­tin­nie­me­läis­ten ni­mik­ko­y­rit­tä­jien Jutta ja Seppo Pekkalan kanssa nostaa esiin yk­si­tyis­tei­den ongelmat

Seppo ja Jutta Pekkala (keskellä) lähtivät avoimin mielin nimikkoyrittäjiksi kansanedustaja Jenna Simulalle (oik.).Tapaamiseen on yhdistetty avustaja Minna Partasen ja Simulan ratsastustunti. KUVA: Ester van Dam
PPY 21.2.2020 6:00
Anna Tilvis

Kansanedustaja Jenna Simula (ps.) saapuu tapaamaan nimikkoyrittäjiään Haukiputaan Martinniemessä sijaitsevalle Alarmi Stables -tallille. Vastassa on yrittäjäpariskunta Jutta ja Seppo Pekkala.

Nimikkoyrittäjätoimintaan liittyvät ennakkojännitykset osoittautuivat turhiksi. Kanssakäyminen kansanedustajan kanssa on ollut yllättävän jouhevaa.

”Aluksi ajattelin, että kuinka virallista tämä on. Pystymmekö puhumaan niistä asioista, jotka tässä ruohonjuuritasolla ovat haasteita?” Jutta Pekkala kertoo.

Simulalla oli toive eläinalan yrityksestä nimikkoyritykseksi, koska hänellä on eläintenhoitajan koulutus. Hän kävi tallilla ensimmäisen kerran alkusyksystä.

”Ensimmäisellä kerralla puhuttiin yksityistieasioista ja muista tämän alan yrittämisen haasteista”, Seppo Pekkala sanoo.

  

Tulee oltua yhteydessä arjen asioihin ja yrittäjien elämään. Parasta on, että näemme kasvotusten, etten ihan laitostuisi Arkadianmäelle.”

Kansanedustaja Jenna Simula (ps.)

 

Yksityistien hoitamisen huolia

Taatantiellä talven vaihtelevat säät ja hiekoitukset ovat nostaneet tienhoidon kustannuksia. Tietoimikunnan kokousmenettelyn hitauden takia urakoitsija joutuu odottamaan palkkaa.

”Hiekoituksia teetätetään erillistyönä. Meillä on kesä ennen kuin saadaan maksettua urakoitsijalle hiekoituslaskut”, Seppo Pekkala miettii.

Simula on pystynyt viemään yksityistieasioita eteenpäin eduskunnassa, esimerkiksi keskusteluissa. Uusittuun lainsäädäntöön liittyen halutaan tuoda esille eteen tulleita ongelmakohtia.

”Yksityistieasioista on ollut keskustelua ihan täysistunnossa. Olen eduskunta-avustajani Minna Partasen kanssa valmistellut kirjallista kysymystä niihin liittyen. Ihmiset eivät hoksaa ajatella, että teitten varsilla on myös yrityksiä. Asiat rasittavat myös yrittäjiä.”

Simula pitää tärkeänä tavata yrittäjiä kasvotusten. Hän tekee työtä myös nuorten parissa ja kertoo heille, miten asioihin vaikutetaan.

”Tulee oltua yhteydessä arjen asioihin ja yrittäjien elämään. Parasta on, että näemme kasvotusten, etten ihan laitostuisi Arkadianmäelle.”

Yrittäjäpariskunnalle vuorovaikutus kansanedustajan kanssa on opettanut, että ongelmista voi ja kannattaa kertoa.

”Huoli yksityistiestä on tullut nyt julki. Minulla ei ollut tietoa, mitä kautta lähtisin viemään asiaa eteenpäin”, Seppo Pekkala sanoo.

Hevoset mukana terapiatoiminnassa

Tallin toiminnassa on ratsastuskoulun lisäksi mukana vahvasti terapiatoiminta. Jutta Pekkala on toimintaterapeutti, vammaisratsastuksen ohjaaja ja ratsastusterapeutti.

”Meillä toimii ratsastuskoulu, joka on erikoistunut pienryhmiin ja yksilölliseen opetukseen. Siinä käy asiakkaita harrastajatasolta kilparatsastajiin. Sen lisäksi me teemme sekä toiminta- että ratsastusterapiaa.”

Tallilla on erityisryhmien ratsastusta sekä harrasteryhminä ja yksityisasiakkaina. Oulun kaupungin liikuntatoimen kanssa yhteistyössä järjestetään kesäleiritoimintaa.

Seppo Pekkala on kengitysseppä, joka hoitaa tallin 11 hevosen kengitykset.

”Tavallisesti kengitysseppä kiertää, mutta meillä on niin paljon työtä, että otan vastaan töitä tässä.”

Simula ja avustajansa Partanen siirtyvät hiljalleen tallin puolelle. He laittavat kypärät päähän, harjaavat hevoset ja nousevat ratsaille. Simula kokeneempana ratsastajana lähtee menemään yksin ja Partanen hevosineen talutettuna.

MAINOS

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image