Kaupallinen yhteistyö

Julkiset hankinnat ovat tärkeä kehittämisen kohde

PPY 21.2.2018 11:00
Marjo Kolehmainen
Marjo Kolehmainen 

Moni ei tiedä, että Pohjois-Pohjanmaalla vuosittain julkinen sektori tekee yli miljardilla erilaisia hankintoja. Määrä on todella suuri. Kun iso kertaluontoinen miljardin euron laivatilaus saa koko Suomen taputtamaan käsiään, niin sama summa euroja, joka ikinen vuosi pelkästään Pohjois-Pohjanmaalla, ei herätä vastaavia positiivisia intohimoja. Syytä olisi. Miten julkinen sektori kilpailuttaa vaikuttaa suoraan alueemme yritysten toimintaedellytyksiin. Se joko kehittää palvelumarkkinaa tai sitten sulkee sitä.

Julkisia hankintoja kritisoidaan helposti. Esille nostetaan erityisesti se, että paikallisia yrityksiä ei oteta riittävästi huomioon tarjouspyyntöjä tehtäessä. Elinkeinopoliittisessa mittaristo -kyselyssä hankinnat on nähty kuntien suurimpana kehittämisen kohteena, toisin sanoen arviot onnistumisista ovat olleet kriittisiä.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät on jo pari vuotta tehnyt maakuntaliiton myöntämällä rahoituksella systemaattista työtä julkisten hankintojen edistämiseksi yhdessä kuntien kanssa, jotta pk-yrityksillä olisi luontevaa ja helppoa osallistua tarjouskilpailuihin.

Hankintojen lähineuvonta on voitu antaa yrittäjille yrittäjäjärjestön kautta. Tämä yhteistyö on antanut kunnille ennen kaikkea mielenrauhaa. Olemassa on taho, joka käytännönläheisesti auttaa yrittäjiä onnistumaan tarjousten tekemisessä. Samalla hankintaneuvoja on ollut julkisten hankintayksiköiden tukena hankintamenettelyn valinnassa, tarvittaessa tarjouspyyntöjen laadinnassa sekä potentiaalisten tarjoajien etsimisessä.

Hankintamaailma muuttuu muun maailman mukana. Enää ei vain hankinta, vaan pitää miettiä tarkemmin mitä mihin hankinnalla tähdätään ja tavoitella tehokkaampaa lopputulosta. Tällöin puhutaan innovatiivisista hankinnoista. Esimerkkinä innovatiivisesta hankinnasta on sairaanhoitopiiri, joka kilpailutti rintasyöpäpotilaiden hyvinvointia eikä vain apuvälineitä, ja toimijaksi valittiin paikallinen alusvaateliike.

Onnittelut myös Oulun kaupungille. Infra Oy palkitsi sen vuoden kuntatilaajana. Tekninen toimi on iso hankkija ja tunnustus mm. markkinavuoropuhelun kehittämisestä on hieno saavutus. Markkinatuntemuksen lisääminen kunnissa on onnistumisen lähtökohta, samoin toimijoiden kanssa käytävä markkinavuoropuhelu. Myös näissä voi hankintaneuvoja auttaa kuntia.

Hankintapolitiikka on tärkeä osa kunnan elinkeinopolitiikkaa. Oikein hankkimalla voidaan alueen palvelumarkkinaa kehittää ja luoda uusia työpaikkoja. Kunnalla tulee olla tämän päivän maailmaan vastaava hankintastrategia ja ohjeet myös pienhankintoihin. Helpotusta hankintoihin tuovat myös kuntiin hankitut sähköiset pienhankintajärjestelmät, jotka antavat tasapuolisen mahdollisuuden kaikille yrityksille vastata alle kynnysarvon jääviin hankintoihin.

Miljardin hankinnat on tehtävä hyvin, jotta alue hyötyy maksimaalisesti. Uusi maakunta tulee myös olemaan erittäin suuri hankkija. Uskon, että yrittäjien ja toimijoiden tueksi tarkoitetulla hankintaneuvonnalle tulee tulevaisuudessa olemaan entistä suurempi tarve. Yhteistyötä ja yhteisiä rajapintoja pitää olla tarjolla.

MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image