Kaupallinen yhteistyö

Jokainen on päiväkirjan arvoinen

PPY 15.10.2018 5:00
Anni Jyrinki
Päiväkirjaan Turunen kirjoittaa hyvin paljon yrittäjän arkielämää ja yrittäjän tuntoja, onnistumisia ja vastoinkäymisiä. Joskus riemu on ylimmillään, joskus ollaan itkun partaalla. Myös Pudasjärven Yrittäjien ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien asioita on paljon merkitty muistiin päiväkirjojen sivuille. 

”Päiväkirjan kirjoittaminen on ollut harrastuksena vuodesta 2000 lähtien. Olen kirjoittanut päiväkirjaa säännöllisesti lähes päivittäin nyt 18 vuoden ajan”, Heimo Turunen, pudasjärvinen yrittäjä aloittaa kertomuksen harrastuksestaan.

18 vuodessa päiväkirjoja on kertynyt melkoinen pino.

”Joskus laitan muistiin pitempiäkin tarinoita päivän tapahtumista sekä selostuksia juhlista, tilaisuuksista sekä tapaamistani ihmisistä. Joskus innostun pohtimaan tämän paikkakunnan ja jopa maailman tilanteita. Urheilukisojakin kommentoin ja merkkaan muistiin.”

Turunen seuraakin ahkerasti monenmoista urheilua aina yleisurheilusta formuloihin ja lentopallosta keilaukseen – jota hän myös itse harrastaa.

Muistelmat mietinnässä

Päiväkirjojan kirjoittaminen sai alkusysäyksen, kun Turunen oli Joensuussa kirjoittamassa ja toimittamassa Pohjois-Karjalan Yrittäjien 60-vuotisjuhlakirjaa.

”Kirjoitin päiväkirjaa myös nuorella iällä alle 20-vuotiaana ja onneksi sieltä on säilynyt pari päiväkirjaa tallessa. On tosi mielenkiintoista lukea niistä, mitä kunakin päivänä on tapahtunut noin 50 vuotta sitten.”

”Nyt viimeksi kuluneiden lähes 20 vuoden aikana tekstiä on kertynyt yli 10 000 A4 liuskaa eli taitaisi ylittyä Päätalon kirjojen materiaali. Haaveena on tietenkin joskus julkaista muistelmat tai omaelämänkerta. Tietenkin sellainenkin on mielessä, että jos joku kustantaja niistä kiinnostuisi ja julkaisisi vaikkapa kirjasarjan”, Turunen paljastaa ja avaa sitten lisää mitä kaikkea päiväkirjan sivuilta löytyy.

”Lehtimiehenä ja valokuvaajana osallistun aktiivisesti eri tapahtumiin ja juhliin. Niistä kirjoittelen selostuksia, jopa kopioin sen päivän kohdalle niistä kirjoittamia lehtijuttuja. Viimeisimpinä näistä muun muassa PPY:n 80-vuotisjuhla, Rytingin kaupan 5-vuotispäivä, Perhemarket yrittäjän tapaaminen kaupan tulipalon jälkeen, Oijärven Nuorisoseuran 90-vuotisjuhla ja kirkkoväärtinä toimiminen Pudasjärven seurakunnan messussa”.

”Myös tapaamistani ihmisistä ja yrityksistä kerron tarinoita. Jos ovat myönteisiä, laitan nimetkin. Jos puran mieltäni negatiivisista asioista, en laita nimiä eli jos päiväkirja tulisi julkisuuteen, ei ystävien tai tapaamien ihmisten tarvitse pelätä, että mitähän siellä on hänestä kirjoitettu”, Turunen naurahtaa.

Suuria saa ajatella

Heimo Turunen on toiminut yrittäjänä yhteensä 47 vuoden ajan.

”Nykyinen julkaisualan yritykseni VKK-Media Oy on toiminut vuodesta 1998 eli täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yrittäjänä työskentelen yhdessä vaimoni Eila Lahtisen kanssa. Olemme asuneet ja yrittäneet kahdeksan vuotta Pudasjärvellä, jonne muutimme Oulusta.”

”Olen miettinyt, että näissä päiväkirjoissahan olisi runsaasti aineistoa vaikkapa yksityisyrittäjästä kertovan TV-sarjan tekemiseen. Tai, että tästähän olisi jollekin radioasemalle aineistoa, vaikka yöohjelmaksi. Voisi lukea suomalaisen miehen elämäntarinaa päivittäin aina sen päivän kohdalta, mitä on tapahtunut. Tekstiä kyllä riittäisi! Minulla on rikas mielikuvitus.”

Pienenä Turunen innostui kertomaan ääneen kotona mielikuvituksensa tuotteita. Silloin Turusen nyt jo 86-vuotias äiti oli todennut: ”Eihän se Jumala ole kieltänyt suuria ajattelemasta”.

Päiväkirjat ovat myös mielenkiintoinen ja konkreettinen muisto jälkipolville.

”Lapsille jää isästä muistoa, kun joskus aika jättää. Olenkin ajatellut, että jokainen ihminen ansaitsisi oman elämän tarinansa. Nostaisin hattua sellaiselle kunnalle tai kaupungille, joka ottaisi käytännökseen toimittaa jokaisesta asukkaastaan jonkinlaisen elämänkerran kotiseutuarkistoon. Totisesti jokainen on sen ansainnut.”

”Päiväkirjaa voi kirjoittaa ihan kuka vain ja pitäisikin. Olen hautausmaalla kävellessäni usein ajatellut, että mitähän vuosikymmenien kuluttua tuosta ja tuosta ihmisestä vielä muistetaan. Myönteisiäkin esimerkkejä on aivan äskettäin edesmenneistä ihmisistä, jotka joko itse ovat kirjoittaneet jonkinlaisen elämäntarinan tai kirjoituttaneet muilla.”

MAINOS

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image