Kaupallinen yhteistyö

Jokainen on päiväkirjan arvoinen

PPY 15.10.2018 5:00
Anni Jyrinki
Päiväkirjaan Turunen kirjoittaa hyvin paljon yrittäjän arkielämää ja yrittäjän tuntoja, onnistumisia ja vastoinkäymisiä. Joskus riemu on ylimmillään, joskus ollaan itkun partaalla. Myös Pudasjärven Yrittäjien ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien asioita on paljon merkitty muistiin päiväkirjojen sivuille. 

”Päiväkirjan kirjoittaminen on ollut harrastuksena vuodesta 2000 lähtien. Olen kirjoittanut päiväkirjaa säännöllisesti lähes päivittäin nyt 18 vuoden ajan”, Heimo Turunen, pudasjärvinen yrittäjä aloittaa kertomuksen harrastuksestaan.

18 vuodessa päiväkirjoja on kertynyt melkoinen pino.

”Joskus laitan muistiin pitempiäkin tarinoita päivän tapahtumista sekä selostuksia juhlista, tilaisuuksista sekä tapaamistani ihmisistä. Joskus innostun pohtimaan tämän paikkakunnan ja jopa maailman tilanteita. Urheilukisojakin kommentoin ja merkkaan muistiin.”

Turunen seuraakin ahkerasti monenmoista urheilua aina yleisurheilusta formuloihin ja lentopallosta keilaukseen – jota hän myös itse harrastaa.

Muistelmat mietinnässä

Päiväkirjojan kirjoittaminen sai alkusysäyksen, kun Turunen oli Joensuussa kirjoittamassa ja toimittamassa Pohjois-Karjalan Yrittäjien 60-vuotisjuhlakirjaa.

”Kirjoitin päiväkirjaa myös nuorella iällä alle 20-vuotiaana ja onneksi sieltä on säilynyt pari päiväkirjaa tallessa. On tosi mielenkiintoista lukea niistä, mitä kunakin päivänä on tapahtunut noin 50 vuotta sitten.”

”Nyt viimeksi kuluneiden lähes 20 vuoden aikana tekstiä on kertynyt yli 10 000 A4 liuskaa eli taitaisi ylittyä Päätalon kirjojen materiaali. Haaveena on tietenkin joskus julkaista muistelmat tai omaelämänkerta. Tietenkin sellainenkin on mielessä, että jos joku kustantaja niistä kiinnostuisi ja julkaisisi vaikkapa kirjasarjan”, Turunen paljastaa ja avaa sitten lisää mitä kaikkea päiväkirjan sivuilta löytyy.

”Lehtimiehenä ja valokuvaajana osallistun aktiivisesti eri tapahtumiin ja juhliin. Niistä kirjoittelen selostuksia, jopa kopioin sen päivän kohdalle niistä kirjoittamia lehtijuttuja. Viimeisimpinä näistä muun muassa PPY:n 80-vuotisjuhla, Rytingin kaupan 5-vuotispäivä, Perhemarket yrittäjän tapaaminen kaupan tulipalon jälkeen, Oijärven Nuorisoseuran 90-vuotisjuhla ja kirkkoväärtinä toimiminen Pudasjärven seurakunnan messussa”.

”Myös tapaamistani ihmisistä ja yrityksistä kerron tarinoita. Jos ovat myönteisiä, laitan nimetkin. Jos puran mieltäni negatiivisista asioista, en laita nimiä eli jos päiväkirja tulisi julkisuuteen, ei ystävien tai tapaamien ihmisten tarvitse pelätä, että mitähän siellä on hänestä kirjoitettu”, Turunen naurahtaa.

Suuria saa ajatella

Heimo Turunen on toiminut yrittäjänä yhteensä 47 vuoden ajan.

”Nykyinen julkaisualan yritykseni VKK-Media Oy on toiminut vuodesta 1998 eli täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yrittäjänä työskentelen yhdessä vaimoni Eila Lahtisen kanssa. Olemme asuneet ja yrittäneet kahdeksan vuotta Pudasjärvellä, jonne muutimme Oulusta.”

”Olen miettinyt, että näissä päiväkirjoissahan olisi runsaasti aineistoa vaikkapa yksityisyrittäjästä kertovan TV-sarjan tekemiseen. Tai, että tästähän olisi jollekin radioasemalle aineistoa, vaikka yöohjelmaksi. Voisi lukea suomalaisen miehen elämäntarinaa päivittäin aina sen päivän kohdalta, mitä on tapahtunut. Tekstiä kyllä riittäisi! Minulla on rikas mielikuvitus.”

Pienenä Turunen innostui kertomaan ääneen kotona mielikuvituksensa tuotteita. Silloin Turusen nyt jo 86-vuotias äiti oli todennut: ”Eihän se Jumala ole kieltänyt suuria ajattelemasta”.

Päiväkirjat ovat myös mielenkiintoinen ja konkreettinen muisto jälkipolville.

”Lapsille jää isästä muistoa, kun joskus aika jättää. Olenkin ajatellut, että jokainen ihminen ansaitsisi oman elämän tarinansa. Nostaisin hattua sellaiselle kunnalle tai kaupungille, joka ottaisi käytännökseen toimittaa jokaisesta asukkaastaan jonkinlaisen elämänkerran kotiseutuarkistoon. Totisesti jokainen on sen ansainnut.”

”Päiväkirjaa voi kirjoittaa ihan kuka vain ja pitäisikin. Olen hautausmaalla kävellessäni usein ajatellut, että mitähän vuosikymmenien kuluttua tuosta ja tuosta ihmisestä vielä muistetaan. Myönteisiäkin esimerkkejä on aivan äskettäin edesmenneistä ihmisistä, jotka joko itse ovat kirjoittaneet jonkinlaisen elämäntarinan tai kirjoituttaneet muilla.”

MAINOS

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
80
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
71
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
46
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
24
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna illalla Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image