Kaupallinen yhteistyö

Joka neljäs omakotitalo rakennetaan hirrestä – hir­si­ta­lo­teol­li­suus toivoo valtiota apuun hiipuneen viennin vauh­dit­ta­mi­sek­si

Hirsikehikko kestää vähintään 150 vuotta. Tekniikan voi halutessaan vaihtaa vaikka 50 vuoden välein, mutta kehikkoa ei tarvitse purkaa. KUVA: Timber-hirsi
PPY 9.3.2020 6:00
Anna-Tuulia Hautala

Hirsirakentamisen kulta-aika Suomessa sijoittuu sadan vuoden taakse. Menneisyydestä on yhä hyötyä, sillä hirttä ei täällä unohdettu missään vaiheessa. Kun Ruotsissa hirsirakentamisen taito hiipui miltei kokonaan 1900-luvulla, Suomessa siirryttiin rakentamaan hirsikesämökkejä.

”Ensimmäiset yhä toiminnassa olevista hirsirakennuksia valmistavista yrityksistä perustettiin jo 1950-luvun lopulla. 1990-luvulle asti päätuotteina olivat kotimaassa lomarakennukset”, alan johtavien yritysten edunvalvontajärjestö Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen kertoo.

Hirsitalojen markkinaosuus on kasvanut tasaisesti. Nykyisin joka neljäs omakotitalo on hirsirakenteinen. Tämä johtuu Romppaisen mukaan siitä, että yritykset ovat panostaneet tuotekehitykseen ja arkkitehtuuriin.

”Enää hirsiomakotitalo ei näytä mökiltä.”

Hirsi kiinnostaa asiakkaita ympäristösyistä. Massiivipuu toimii hiilivarastona ja on terveellinen asumisympäristö.

”Hirsi on löydetty paremman sisäilman toivossa. Pudasjärvelle rakennettiin Suomen ensimmäinen hirsipäiväkoti ja -koulukeskus. Parhaillaan Suomessa on työn alla yli 50 julkista hirsirakennushanketta”, Romppainen kertoo.

Robottitekniikka hirsityöstöön

Haapavetinen Timber-hirsi on nähnyt alan muutokset 25 vuoden aikana. Toimitusjohtaja Onni Timlin perusti yrityksen puhtaasti viennin varaan tekemään saunoja Saksaan. Nykyään tilanne on toisinpäin: painotus on kotimaassa ja omakotitaloissa.

”Vuodet ovat olleet tiukkoja. Positiivisen tuloksen saavuttaminen on ollut kovan työn takana”, Timlin muistelee.

Timber-hirsi on menestynyt kustannustehokkuudella ja pysymällä ajan hermolla. Kun markkinoiden muutoksiin reagoi nopeasti, on helpompi pärjätä. Siksipä yrityksellä on suunnitteilla iso hanke, jota alalla ei ole aiemmin nähty. Timber-hirsi aikoo tuoda hirsityöstön uudelle teknologiselle tasolle.

”Suunnittelemme robottitekniikkaa, joka tekisi hirsiseinien erikoisnurkat nopeammin ja yhdessä pisteessä. Teemme päätöksiä asiasta tämän talven aikana”, Timlin kertoo.

Tuotekehitys tuo tulosta

Hirsitalovalmistajilla menee Romppaisen mukaan kahtiajakoisesti. Kotimaassa markkinaosuudet kasvavat, mutta vienti on hiipunut. Suomesta on 15 viime vuoden aikana viety hirsitaloja 1,45 miljardin euron arvosta 40 maahan, mutta huippuvuodesta 2007 lähtien viennin volyymi on laskenut. Pelkästään vientiin keskittyneillä yrityksillä on ollut vaikeaa eikä konkursseiltakaan ole vältytty.

”Kanadassa valtio satsaa viennin perusasioihin eli vie puurakentamisen järjestelmiä ja standardeja. Suomessa tätä vientitoimintaa ei tee eikä rahoita kukaan”, Romppainen kertoo.

Myös Timlin toivoisi valtiolta vientitoimenpiteitä, kuten investointeja.

”10 vuotta sitten vienti oli hyvää, kunnes kilpailukyky heikkeni. Timber-hirsi on palaamassa hiljalleen vientiin.”

Timlin on odottanut pitkään hirren lupauksen realisoituimista.

”Sata vuotta taloja rakennettiin kaikesta muusta, mutta nyt hirsi on tulossa takaisin.”

Alalla on palannut usko tulevaisuuteen viennin vaikeuksista huolimatta, Romppainen kertoo.

”Tuotekehityksen investoinnit ovat selvästi tuottamassa tulosta kotimaassa. Hirsitalosta on tullut haluttu ja kokemukset hirsipäiväkodeista ja -kouluista ovat hyviä. Hirsi on löydetty uudelleen viiden viime vuoden aikana.”

MAINOS

Kommentoi

Hirsitalo on mukava ja komia. Joskus kun saan kerättyä pääoman lainaan niin teetän perheelleni moisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirsihän se on ainoa oikea ratkasu rakentamisessa.. Ihan kuin ennen sotia silloin esi-isämme ymmärtivät että hirrestä kun tekevät niin se kestää vuosikymmeniä ja näin on tapahtunu kun niistä pietään huolta.. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image