Kaupallinen yhteistyö

Johanna Rahko jäi koukkuun swimruniin, joka antaa kestävyyttä pitkiin työpäiviin ja on hyvä vastapaino kiireiselle arjelle

PPY 26.10.2019 6:00
Anna Raudaskoski
Swimrunissa juoksuosuudet ja uiminen vaihtelevat, kertoo Johanna Rahko. 

Pihasuunnittelun ammattilainen Johanna Rahko löysi viime suvena itselleen lajin, jonka avulla pääsee hetkeksi irti yrittäjän hektisestä työstä. Harrastus antaa voimia ja kestävyyttä pitkiin työpäiviin. Harrastamaan ehtii pari kolme kertaa viikossa kesäisin.

Swinrun on laji, jossa uiminen ja juoksuosuudet vuorottelevat. ”Lajia voi harrastaa paikoissa, missä järven tai meren lähellä on hyvä juoksumaasto. Samalla saa olla luonnossa ja pysähtyä vaikka ihastelemaan maisemia, jos siltä tuntuu”, luonnehtii Carmenia Oy:n osakas ja yrittäjä Johanna Rahko. Hän toimii myös Viherrakennus Pihakukkojen toimitusjohtajana.

Rahko on harrastanut uintia jo pidemmän aikaa ja kuuli juoksua ja uimista yhdistävästä lajista uintikaveriltaan. ”Käyn Kempeleen Pyrinnön masters-ryhmässä, swimrunia on innostunut harrastamaan jo useampi uimari tiimistämme”, Johanna Rahko kertoo.

Yhdessä tekemistä ja paikkojen tutkimista

Harrastajia löytyy Oulun alueelta joitain kymmeniä. Yhteyttä pidetään Facebook-ryhmän kautta, siellä sovitaan paikoista, minne kulloinkin mennään. Oulussa harrastetaan vaikkapa Kuivasjärvellä tai Valkiaisjärvellä. Myös Limingan Rantakylällä on sopivat puitteet swimrunille.

Mukaan saavat tulla kaikki lajista kiinnostuneet.

”Ryhmään voivat tulla kaikki halukkaat kuntotasosta riippumatta. Kuljemme porukassa ja etenemme sen mukaan, että kaikki pysyvät tahdissa mukana”, Rahko painottaa.

Jos nopein uimari on rannalla ennen muuta ryhmää, voi hän odottaessaan käydä pyrähtämässä vaikka pienen juoksulenkin. ”Swimrun on mukavaa yhdessä tekemistä ja paikkojen tutkimista. Vauhdin voi sovittaa mieleisekseen.”

Matkat vaihtelevat ja kymmenen kilometrin reitti tuntuu tällä hetkellä sopivimmalta. ”Viiden kilometrin matka tuntuu loppuvan kesken”, kertoo aiemmin erikseen juoksua ja uintia harrastanut 36-vuotias yrittäjä.

Uintityyli on vapaa, krooli eli vapaauinti on nopein ja helpoin tyyli märkäpuku päällä.

Kisoista tavoite harrastukselle

Rahko on osallistunut jo kilpailuihin. Viime kesänä hän sijoittui neljänneksi naisten kymmenen kilometrin matkalla Saimaa swimrunissa, joka pidettiin Puumalassa. Naisten sprinttimatkaan otti osaa 20 kilpailijaa.

”On ollut mielenkiintoista lähteä kokeilemaan kilpailemista. Tuntemattomissa paikoissa maastossa saattaa olla yllätyksiä, siitäkin huolimatta, että kartasta ja ilmakuvista on tutustunut niihin etukäteen. Kaikkeen ei osaa aina varautua, ja se tekeekin lajista mielenkiintoisen.”

Harrastusta motivoi, kun on tavoite, vaikka kilpailut ovatkin leikkimielistä kisailua. Mukaan pääsevät kaiken kuntoiset osanottajat eikä kilpailua tarvitse jännittää.

Kuvauspäivänä syyskuussa Valkiaisjärven rannalla Johanna Rahkoa hytisyttää hieman. Päälleen hän on pukenut kylmän ilman vuoksi pidemmän märkäpuvun. Käsissä on lättärit, joista saa lisävauhtia uimavetoihin. Rahko on toipumassa parin viikon flunssasta. ”Aikomuksenani on osallistua Espoossa Nuuksion maisemissa järjestettäviin kisoihin. Käyn kokeilemassa, miten harjoittelu luonnistuu sairastelun jälkeen, etten mene kisaamaan kylmiltään”, hän toteaa.

MAINOS

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image