Kaupallinen yhteistyö

Iso krapula

PPY 1.4.2019 8:30
Marjo Kolehmainen
Marjo Kolehmainen 

Vaalityö on täydessä käynnissä, mutta fiilikset on erikoiset. Tuntuu, kuin tulevaisuus on jossakin kaukana. Keskitytään tähän hetkeen pohtimaan menneisyyden virheitä. Kuulema hyvä tulee, kun vain ei yritetä enää mitään radikaalia tai liikaa. Entä valinnanvapaus? Tämä saastunut sana tuntuu nykyään tarkoittavan vain yritysten riistokeinoa, eikä ihmisten oikeutta valita itse. Meillä on kansakuntana krapula ja se näkyy ja tuntuu.

Vaalit ovat ihan nurkan takana. Sote-uudistuksen epäonnistuminen säteilee nyt valitettavana lamaannuksena vaalikeskusteluissa. Tuleeko se näkymään hallitusohjelmassakin? Missä on uudistumiskykymme? Missä ovat rohkeat puheet kokeilukulttuurista? Missä on rakentava keskustelu innovaatioiden ja osaamisen merkityksestä. Milloin aletaan puhua taloudesta?

Mm. soten varjoon jäävät nyt muut suuret rakenteelliset kysymykset. Kuitenkin tärkein menestymisen tae on jatkossakin uudistuminen. Uudistuminen ei onnistu ilman yrittäjyyttä olipa kyse mistä tahansa kilpailukykyymme vaikuttavasta asiasta. Käymme kilpajuoksua monen muun maan kanssa ja kilpasarjoja on vain yksi. Ainakin tärkeimpien kilpakumppaneiden edelle pitäisi päästä. Se ei onnistu, elleivät juoksuaskeleet nopeudu ja juoksija ole hyvässä kunnossa, muut menevät menojaan.

Työmarkkinajärjestelmämme ei vastaa tämän päivän haasteisiin. Suomi oli v. 2018 maailman talousfoorumin kilpailukykyraportin 140 vertaillun maan joukossa palkanmuodostuksen joustavuudessa sijalla 138. Palkkaus- ja irtisanomiskäytännöissä sijalla 101 ja ulkomaisen työvoiman palkkaamisen helppoudessa sijalla 80. Työntekijöiden oikeuksissa olemme sijalla 1.

Oulun seutua haastaa Stora Enson 400 työntekijän vähennystarve. On pohjimmiltaan kyse siitä, millä konsteilla pysytään globaalissa kilpailussa mukana. Yritysten on oltava rationaalisia ja niiden pitää uusiutua myös itse, jotta täällä voi tehdä töitä kustannustehokkaasti.

Muutosten tekemisen vaikeudesta syntyneestä ”krapulasta” on päästävä nopeasti eroon. Suomen talouden kasvuhuippu on nähty. Jos haluamme muuttaa suuntaa parempaan, on työ aloitettava heti. Yritysten toimintaympäristöstä on pidettävä huolta. Ilman yrittäjyyttä meillä ei ole työpaikkoja eikä verotuloja. Pk-yritysten mahdollisuudet kasvaa ovat osaamisen lisäksi erityisesti riippuvaisia kolmesta suuresta kysymyksestä: Onko mahdollista työllistää? Kannustaako verotus kasvuun ja kuinka yrittäjän jaksamisesta on huolehdittu? Uudet keinot, käytänteet ja kannusteet ovat nyt tarpeen.

MAINOS

Uutisvirta

126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
40
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

179 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image