Kaupallinen yhteistyö

Hyvä jakomalli voi säästää suuria summia arvonlisä- ve­ro­las­ken­nas­sa

Mari Uusitalo Arvonlisäveroasiantuntija, PricewaterhouseCoopers Oy
PPY 29.6.2019 6:00
Mari Uusitalo

Yritykseni harjoittaa myös arvonlisäverotonta
toimintaa, miten se vaikuttaa kulujen arvonlisäverokäsittelyyn?

Yrityksellä on oikeus vähentää verollista liiketoimintaansa varten tekemiin hankintoihin sisältyvä arvonlisävero. Arvonlisäverottomaan toimintaan kohdistuvat hankinnat ovat vastaavasti vähennyskelvottomia. Osa yrityksen kustannuksista voivat kuitenkin olla sellaisia, etteivät ne ole kohdistettavissa suoraan mihinkään yhtiön tiettyyn liiketoimintaan. Tällaiset kustannukset ovat nk. yleiskustannuksia, jotka ovat vähennyskelpoisia siltä osin kuin yhtiön toiminta on arvonlisäverollista.

Mikäli osto liittyy sekä verolliseen että verottomaan toimintaan, yleiskulujen arvonlisävero tulee jakaa verollisen ja verottoman liiketoiminnan suhteessa. Jako eli ns. jakoavain voidaan tehdä joko liikevaihdon, henkilömäärän, neliöiden, henkilötyötuntien tai jonkun muun tekijän perusteella.

Verottaja ei määrittele tarkemmin sitä, miten vähennys tulee laskea ja verottaja painottaakin omassa ohjeessaan sitä, yhtiön
pitää itse selvittää jakomalli, jossa kulut kohdistuvat oikein. Lisäksi on hyvä muistaa se, että kulujen ja toiminnan luonteesta riippuen yhtiöllä voi olla useampia niin sanottuja jakoavaimia käytössään.

Riski siitä, että Verohallinto ei myöhemmin hyväksy verovelvollisen valitsemaa mallia jää verovelvolliselle. Tämä voi aiheuttaa huomattavaa epävarmuutta yhtiöiden arvonlisäverolaskentaan, mutta toisaalta valitsemalla jakomallin järkevästi yritys voi säästää suuriakin summia rahaa, kunhan kulujen jakautuminen voidaan perustella objektiivisesti.

MAINOS

Kommentoi

Jotenkin näin se taitaa mennä. Olen itsekin yrittäjä ja tilitoimistoni laskee minulle kaikki tämmöiset. Mutta todellinen ratkaisu kaikkeen on enää vain nurkan takana. Ihmiskunta tulee siirtymään kryptovaluuttoihin ja koko verotusjärjestelmä tulee menemään uusiksi. Tulevaisuudessa (lähi) eliitti ei voi enää verottaa sinua tai yritystäsi, sillä he eivät tiedä paljonko sinulla rahaa eli kryptovaluuttaa on. Kryptovaluutan siirtyminen tapahtuu ihmiseltä ihmiselle ilman että yksikään pankki on välissä. Eliitti siis tulee menettämään otteensa ihmiskunnasta. Siirtyminen kryptoihin ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä, mutta suhteellisen nopea siirtyminen kuitenkin tulee olemaan. Se ei juuri nyt asioista tietämättömän silmiin ehkä siltä näytä, mutta massiivinen muutos on tulossa. Olen itse siitänyt jo tuntuvan osan henkilökohtaisesta varallisuudesta Bitcoiniin ja Litecoiniin. Myös yritykseni on tehnyt tarvittavat kryptovaluuttasijoitukset. Olen valmis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image