Kaupallinen yhteistyö

Hyvä jakomalli voi säästää suuria summia arvonlisä- ve­ro­las­ken­nas­sa

Mari Uusitalo Arvonlisäveroasiantuntija, PricewaterhouseCoopers Oy
PPY 29.6.2019 6:00
Mari Uusitalo

Yritykseni harjoittaa myös arvonlisäverotonta
toimintaa, miten se vaikuttaa kulujen arvonlisäverokäsittelyyn?

Yrityksellä on oikeus vähentää verollista liiketoimintaansa varten tekemiin hankintoihin sisältyvä arvonlisävero. Arvonlisäverottomaan toimintaan kohdistuvat hankinnat ovat vastaavasti vähennyskelvottomia. Osa yrityksen kustannuksista voivat kuitenkin olla sellaisia, etteivät ne ole kohdistettavissa suoraan mihinkään yhtiön tiettyyn liiketoimintaan. Tällaiset kustannukset ovat nk. yleiskustannuksia, jotka ovat vähennyskelpoisia siltä osin kuin yhtiön toiminta on arvonlisäverollista.

Mikäli osto liittyy sekä verolliseen että verottomaan toimintaan, yleiskulujen arvonlisävero tulee jakaa verollisen ja verottoman liiketoiminnan suhteessa. Jako eli ns. jakoavain voidaan tehdä joko liikevaihdon, henkilömäärän, neliöiden, henkilötyötuntien tai jonkun muun tekijän perusteella.

Verottaja ei määrittele tarkemmin sitä, miten vähennys tulee laskea ja verottaja painottaakin omassa ohjeessaan sitä, yhtiön
pitää itse selvittää jakomalli, jossa kulut kohdistuvat oikein. Lisäksi on hyvä muistaa se, että kulujen ja toiminnan luonteesta riippuen yhtiöllä voi olla useampia niin sanottuja jakoavaimia käytössään.

Riski siitä, että Verohallinto ei myöhemmin hyväksy verovelvollisen valitsemaa mallia jää verovelvolliselle. Tämä voi aiheuttaa huomattavaa epävarmuutta yhtiöiden arvonlisäverolaskentaan, mutta toisaalta valitsemalla jakomallin järkevästi yritys voi säästää suuriakin summia rahaa, kunhan kulujen jakautuminen voidaan perustella objektiivisesti.

MAINOS

Kommentoi

Jotenkin näin se taitaa mennä. Olen itsekin yrittäjä ja tilitoimistoni laskee minulle kaikki tämmöiset. Mutta todellinen ratkaisu kaikkeen on enää vain nurkan takana. Ihmiskunta tulee siirtymään kryptovaluuttoihin ja koko verotusjärjestelmä tulee menemään uusiksi. Tulevaisuudessa (lähi) eliitti ei voi enää verottaa sinua tai yritystäsi, sillä he eivät tiedä paljonko sinulla rahaa eli kryptovaluuttaa on. Kryptovaluutan siirtyminen tapahtuu ihmiseltä ihmiselle ilman että yksikään pankki on välissä. Eliitti siis tulee menettämään otteensa ihmiskunnasta. Siirtyminen kryptoihin ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä, mutta suhteellisen nopea siirtyminen kuitenkin tulee olemaan. Se ei juuri nyt asioista tietämättömän silmiin ehkä siltä näytä, mutta massiivinen muutos on tulossa. Olen itse siitänyt jo tuntuvan osan henkilökohtaisesta varallisuudesta Bitcoiniin ja Litecoiniin. Myös yritykseni on tehnyt tarvittavat kryptovaluuttasijoitukset. Olen valmis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.9.
Lukijat kuvasivat torstai-illan upeaa auringonlaskua ja raekuuroa enteilleitä muhkeita pilviä
19.9.
Kelohirsinen mökki tuhoutui tulipalossa Inarissa, ei tietoa henkilövahingoista
19.9.
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
19.9.
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
19.9.
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
19.9.
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
19.9.
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image