Kaupallinen yhteistyö

Hen­ki­lö­pe­rus­tei­sen irtisanomisen hel­pot­ta­mi­ses­ta on etua kaikille osapuolille

PPY 3.10.2018 4:00
Laura Tauriainen
Maan hallituksen valmistelemasta henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta on Mikael Pentikäisen mukaan annettu aivan väärä kuva. Kynnys irtisanomiselle olisi edelleen korkea, hän sanoo. 

Hallitus on luonnostellut esitystä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta alle 20 hengen pienyrityksissä. Suomen Yrittäjät haluaa korostaa, että lakimuutoksen myötä irtisanomiselle tulisi edelleen olla asialliset, painavat syyt.

”Lain sisällöstä on annettu aivan väärä kuva. Kynnys irtisanomiselle olisi edelleen korkea. Rekrytointi on aina iso investointi ja suuri riski. Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sen suurempi”, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

”Ei kukaan yrittäjä palkkaa ketään irtisanoakseen henkilön heti”, huomauttaa kiiminkiläisen RS-Install Oy:n toimitusjohtaja Miika Sutinen.

”Tällä hetkellä on valtava työvoimapula. Hyvistä työntekijöistä kilpaillaan. Koen, että tällä lakimuutoksella olisi työllistymistä lisäävä vaikutus. Se ei koske tavallisesti työnsä hoitavia”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen jäsen ja useissa yrityksissä vaikuttava raahelainen Heidi Joensuu.

Virherekrytoinnin riski pelottaa

Moni pienyrittäjä ei uskalla palkata ensimmäistä työntekijäänsä irtisanomissuojan vuoksi. Yrittäjällä ei ole välttämättä rekrytointikokemusta, joten virherekrytoinnin riski pelottaa.

”Tämän vuoksi yrityksiä ei haluta kasvattaa, vaan ne pidetään pieninä tai kierretään rekrytointi esimerkiksi vuokratyövoiman kautta tai ostamalla yrittäjältä”, sanoo Pentikäinen.

Yhä useampi elättää itsensä suuresta työmäärästä huolimatta yksinyrittäjänä ja paiskii pitkää päivää. Kovin moni ei tällaista pitemmän päälle jaksa. Virherekrytoinnit saattavat myös johtaa tilanteeseen, jossa yrittäjä onkin rekrytoinnin epäonnistuessa pahassa pulassa, koska joutuu perumaan töitä tai tekemään kahden ihmisen työt. Irtisanomissuojan keventäminen helpottaisi tiukoissa paikoissa.

Esimerkiksi kuljetusalalla työntekijä saattaa menettää ajokorttinsa,
eikä voi tehdä työtään. Kuivaniemeläisellä kuljetusalan yrittäjä Ari Kaakkurinniemellä ei ole tästä kokemusta – ainakaan vielä.

 ”Olisihan siinä hankalassa jamassa. Korttinsa voi menettää niin monesta syystä: esimerkiksi ylinopeuden tai puutteellisen kuormasidonnan takia. Irtisanomissuojan keventäminen olisi pienelle yrittäjälle jonkin sortin pelastautumiskeino”, hän sanoo.

"Tällä lakimuutoksella on huomattava kannatus myös työntekijöiden keskuudessa.”

Mikael Pentikäinen

Etua myös työntekijälle

”Tällä lakimuutoksella on huomattava kannatus myös työntekijöiden keskuudessa. Monella on kokemusta siitä, miten virherekrytoinnit vaikuttavat työpaikalla”, toteaa Mikael Pentikäinen.

Työkuorma voi jakaantua epätasaisesti, jos yksi laiminlyö töitään. Epäasiallinen käytös työpaikalla voi johtaa koko työilmapiirin myrkyttymiseen ja mahdollisesti jopa työsuojelullisiin toimenpiteisiin. On siis myös työntekijöiden etu, että irtisanomiseen tulee joustoa.

”Ilmapiiri kärsii varsinkin, jos työskennellään samassa tilassa. Jos yksi on hankala, se tarttuu helposti koko työyhteisöön. Silloin ei ole kenelläkään hauskaa olla töissä”, harmittelee Miika Sutinen.

Työntekijän ongelmat voivat paljastua vasta koeajan päätyttyä.

”Koeajan jälkeen voi tapahtua monenlaista. Irtisanomissuojan keventämisessä riski siirtyisi koko työyhteisön sijaan epäasialliselle työntekijälle itselleen,” sanoo Heidi Joensuu.

”Henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen olisi meidän mielestämme hyvä, joskin pieni muutos. Ihmiset päätyisivät paremmin sopiviin tehtäviin, mikä on positiivista niin työyhteisön kuin irtisanottavan henkilön itsensä kannalta”, summaa Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Kyllä nyt punaiset painaa koko rintaman leveydellä, oikein röytämällä. Paikallislehdessä jo onniteltiin Rinnettä tulevan pääministerinä. Antilla oli suu korvissa mutta oksasi sentään muodon vuoksi vähän estellä, että odotetaan nyt vielä vaalitulos ja juhlitaan sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harrastaa kaupallista yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa. Eli otti ensimmäiset askeleensa eduskuntavaaleja silmälläpitäen ja valitsi puolensa. Larvonen näytti karvansa mutta hänen on hyvä muistaa että tilaajiina on myös paljon ihan tavallisia työnyekijöitä eli ei kannattaisi kumarrella kovin paljoa yhteensuuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pentikäinen tietysti kehuu,kun on yrittäjien asialla,mutta köyhä ei luota niihin muutoksiin,mitä rikkaat laatii,se tietää aina vain heikennyksiä köyhälle kansalle.AY-liitot puollustaa työntekijöiden oikeuksia,ettei niitä rikkaat polje liikaa.Tämä on syytä porvarinkin ymmärtää,ettei Sipilän hallitus ,EK, suurten yritysten pomot, voi keskenään päättää työntekijöille työaikalakia,mikä heikentää työntekijän etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainenkin yhteiskunta elää ja voi hyvin yrittäjien ansiosta. Kaikki länsimaiset yhteiskunnat elää ja toimii yrittäjien voimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan kaikkien yrittäjien voimin kuten annat ymmärtää!! Miksi on jatkuvasti oikeudenkäyntejä petosten yms. johdosta ja juuri tälle yrittäjien pohjasakalle ollaan antamassa lisää oikeuksia irtisanomiseen. Sellainen joka haluaa firmaansa pyörittää ei toimi näin irtisanomisissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen yhteiskunta tarvitsee myös työntekijöitä jos et ole sitä tiennyt.Teidetään yrittäjiä joihin ei kukaan halua töihin.
Mistähän sellainen johtuu.Lakolla vastustetaan lakia joka toisi tällaisille yrittäjille lisää valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay-liike puolustaa työntekijöitä tekemällä lakon? Hienoa puolustamista, kun esimerkiksi John Deeren tehtaalta saattaa tulla 450 työtöntä lisää, kun tuotanto lakkojen takia siirretään muualle. Hienosti tosiaan ovat työntekijän etuja ajamassa! Mut ay-liikkeen etuhan nimen omaan onkin, että mitä kurjempaa työntekijöillä, sitä kivempaa ay-pampuilla on kasvattaa valtaa ja rahavaroja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan se köyhä suomessa olikaan... ai niin pienyrittäjä... ei lomia, palkka köyhyysrajan alapuolella, ei mahdollisuutta sairaslomiin jne. Olishan se älytöntä jos yrittäjän asemaa vähän helpotettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liityin jokin aika sitten yrittäjäjärjestöön. Nyt taitaa kuitenkin olla aika jättää moinen puulaaki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijän huonot piirteet eivät todellakaan aina tule koeaikana, ei läheskään aina, "työnantajalla uusavuttomuutta". Yli 20 v. kokemuksella, reilu 10 hlöä työllistävänä, voin sanoa, että ne joilla on ongelmia pysyä pitemmissä työsuhteissa, osaavat olla kunnolla tuon koeajan ja pidemmänkin aikaa, mutta jossain vaiheessa alkaa sitten pelleily. Turha hyvillä, normaalisti työnsä tekevillä on pelätä, tässä AY-liike paisuttelee asiaa ihan liikaa. Yo. uutisessa hyviä näkökantoja yrittäjiltä. Siis niiltä jotka tietävät, eivät luule tietävänsä. Askel oikeaan suuntaan, ei orjuuteen päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Askel pätkätöihin, lyhyihin lomiin, pieniin palkkoihin jne. Ei huono työnantajan näkökulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kuinka yritän, niin en näe mitään hyvää tässä irtisanomissuojan heikennyksessä. Tehdäänkö nyt lakia muutaman poikkeuksen takia vai missä oikeasti mättää kun tällaisia mietitään. Pentikäinen puhuu työntekijän ongelmista, jotka paljastuvat vasta koeajan jälkeen. Entäs työnantajan ongelmat? Niitäkin voi piilotella ja paljastaa vasta kun työntekijän koeaika loppuu. Työnkuva saattaakin muuttua oleellisesti koeaikaan verrattuna. Pienissä firmoissa tällainen riski on kaikista suurin varsinkin jos kituutellaan kannattavuuden rajoilla. Pentikäinen puhuu hyvistä työntekijöistä. Tämäkin paljastaa jo sen, että normaalisuoritus ei ole riittävä, vaan etsitään sitä ihmekonetta, joka tekee kaiken mitä käsketään ja kokoajan täydellä höyryllä. Tällainen laki mahdollistaisi siis entistä enemmän sen, mitä jo paljon tapahtuukin, että voitot otetaan työntekijän selkänahasta. Tässä pelissä ei lopulta voita kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinkö hallitus kostaa mielipiteenilmaisseille sen, että he ovat uskaltaneet nostaa esille suuryrityksille ja suurituloisille annetut lisäetuudet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä puhutaan pienistä yrittäjistä. Se ei tarkoita että kun on yrittäjä niin on rikas tai hyvätuloinen. Turhaa luokkasotaa julistetaan. Alkakaa yrittäjiksi jos se on niin mahtavaa ja ottakaa paljon työntekijöitä niin tajuatte mistä on puhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä työnantajilla on jo nykylain puitteissa mahdollisuus tehdä työsopimukseen puolen vuoden koeaika, joka tarkoittaa sitä, että pelkästään koeaikaan vedoten työnantajalla on mahdollisuus purkaa työsuhde. On yrittäjän omaa taitamattomuutta, jos hän ei puolen vuoden aikana havaitse, onko työntekijä hänelle sopiva vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat voisi sanoa Pentikäisenkin kommenteista. Häntä ei huolestuta lainkaan tilanne, jossa maassamme yrityksen koosta riippuen toteutettaisiin erilaista työsopimuslainsäädäntöä. Luulisi nyt löytyvän helpompia ja oikeudenmukaisempiakin tapoja auttaa yrittäjiä, jos he eivät itse osaa toimia nykylainsäädännön puitteissa. Yritysten yhteiskunnalta ja työntekijöiltä saatava rahallinen tuki on varmasti jo kunnossa. Kuka ottaisi vastuulleen kantaa yrittäjien rekrytointiriskit? Joudummeko tulevaisuudessa maksamaan tukia yrityksien johtamisessakin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työyhteisöissäni on ollut muutaman kerran lusmuilijoita, jotka tulevat vain oleskelemaan työpaikalle ja tavalliset työntekijät joutuvat tekemään näidenkin työt eikä asiasta uskalla kertoa esimiehille, työilmapiiri todella myrkyttyy, eihän lusmuilijalle saa potkujakaan antaa.
Ymmärrän hyvin, että pienessä yrityksessä on todella suuri uhka työnantajalle palkata tuntematon henkilö, joka ei ehkä ole edes työhaluinen ja jota ei saa irtisanoa tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta miten määrittelet, kuinka työläs mikäkin homma on, jotta voit "lusmun" objektiivisesti osoittaa? Suorittavassa työssä tämä ehkä joissain tapauksissa mahdollista on mutta tietotyössä ei. Riittääkö ahkeraksi työntekijäksi se, että on "hyvä tyyppi"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

40 vuotta töissä ja muutama luumu tullut esille. Eli on ihan poikkeuksellista ja taas ollaan lakia sorvaamassa kun 99,5% toimii ja 0,5% ei. Pieleen mennään, jos näiden ääritapausten annetaan vaikuttaa lainsäädäntöön. Siinä on työnantajalla liian suuri kiusaus kiristykseen tms väärinkäytöksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
29
Kuitukaapeli katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image