Kaupallinen yhteistyö

Hau­ki­pu­taa­lai­nen tie­to­lii­ken­nein­si­nöö­ri Anu Korjonen ihastui puisiin leluihin ja hyppäsi Leluaitan yrittäjäksi Ouluun

PPY 30.12.2019 6:00
Maija Pylväs
Anu Korjosen lelukauppa sai alkunsa näistä kahdesta puisesta lelusta, joihin hän ihastui työmatkallaan Kiinassa. 

Kun kysyy haukiputaalaiselta Anu Korjoselta, miten hän päätyi Leluaitan yrittäjäksi, se onkin vähän pitempi tarina se. Alun perin tietoliikenneinsinööriksi opiskellut Korjonen ehti toimia tällä alalla parikymmentä vuotta, kunnes hänen silloinen työpaikkansa lopetti toimintansa Oulussa.

”Siinä rytäkässä poistuin ICT-maailmasta ja ajattelin, että voisin tehdä seuraavaksi jotain ihan erilaista”, Korjonen aloittaa.

Vuonna 2015 hän päätyikin avaamaan taideverkkokaupan, jossa taiteilijat saivat myydä omia teoksiaan. Pian tarjoutui tilat silloiselta Stockmannilta, jonne voisi pystyttää taidegallerian – ja Korjonenhan pystytti. Oli galleriat, kahvilat ja kaikki, mutta kun tilan vuokrasopimus loppui, loppui toimintakin.

”Taidegalleria lähti mukavasti liikenteeseen, mutta se oli niin paikkasidonnainen se kokonaisuus, ettei keskustasta olisi löytynyt samalla hinnalla toista tilaa. Piti alkaa miettiä asioita uusiksi.”

Kaikki lähti kahdesta puulelusta

Seuraavaksi Korjonen perusti kännykän lisätarvikkeisiin keskittyvän verkkokaupan. Tämän tiimoilta hän matkusti messuille Aasiaan ja samalla matkalla törmäsi puisia, kehittäviä leluja valmistavaan kiinalaiseen perheyritykseen.

”Pyörittiin kauan heidän osastolla ja jostakin syystä vaihdettiin yhteystietoja. Sitten kun kännykkätarvikehomma kaatui omaan mahdottomuuteensa, samoihin aikoihin tämä kiinalainen lelufirma otti yhteyttä”, Korjonen kertoo käänteentekevästä hetkestä.

Aluksi Korjonen halusi tietää, että lelut täyttävät kaikki tarvittavat standardit. ICT-alalla muun muassa laatupäällikkönä toimiessaan hän oli tottunut ottamaan tällaisista asioista selvää.

Kun lelujen turvallisuus varmistui, tilaukseen lähti tuhansia kappaleita kahta eri puulelua, joita Korjonen alkoi myydä niin verkkokaupassa kuin kulkemalla päiväkodeissa ja perhepäivähoitajien luona. Hyvin pian kävi kuitenkin ilmi, että valikoimaa pitäisi laajentaa reilusti, joten myyntiin tuli myös tukkutavaraa.

Aluksi varastotilat ja pieni myymälä sijaitsivat Haukiputaalla. Kun viime syksynä Oulun keskustasta lähtivät viimeisetkin lelukaupat, toimelias nainen ajatteli, että nyt voisi olla hänen hetkensä.

”Kauppakeskuksiin ei lähdetä putiikkia pitämään pienen yrittäjän resursseilla, mutta onneksi löytyi yksityinen vuokranantaja, jonka kanssa vuokrasta voi neuvotella.”

Verkkokauppaan laajennus

Kirkkokadulla sijaitsevan kivijalkakaupan myynti on lähtenyt nopeaan kasvuun.

”Lapset haluavat hittileluja, mutta äidit haluavat lapsilleen muovilelujen sijaan puisia ja ekologisesti tuotettuja leluja. Meidän kilpailuvalttimme verrattuna isoihin ketjuihin on se, että pystymme tilaamaan lyhyelläkin varoitusajalla sitä, mitä asiakkaat kysyvät.”

Nykyään Korjosen yritys on osakeyhtiö, josta puolet omistaa hänen miehensä. Suunnitelmissa on laajentaa verkkokauppaa ja keskittyä puuleluihin, joista koko lelukaupan idea alunperin lähti. Korjosen apuna on ollut useita harjoittelijoita, kesäseteliläisiä, työkokeilijoita sekä tällä hetkellä myös yksi osa-aikainen työntekijä.

”ICT-alalla palkka oli hyvä ja työtä oli oma pieni siivu. Nyt on vähän toisinpäin. Palkkaa on pieni siivu, mutta töitä öitä myöten. Mutta ei tässä iässä raha enää merkitse. Omaisuutta ehti hankkia silloin, kun oli muissa töissä.”

MAINOS

Kommentoi

Kallis koulutus menee täysin hukkaan lelujen kanssa puuhatessa. Ei varmaankaan täysin oma valinta vaan antiylpeytemme anti-isänmaallisen Nokian aikaansaannoksia joka ei tuonikäisiä kokoneita suomalaisia insiörejä palkkaa vaan mieluummin ulkomaalaisia intialaisia, kiinalaisia joilla ei ole edes kunnollista yleisivistystä joka mahdollistaisi oikeiden asioiden teon. Heidän käsityksensä monista asioista poikkeaa länsimaalaisesta (esim laatu) ja sitä nokian alamäkinkin osin johtuu. Suomalaiset insinöörit sen Nokia menestyksen aikoinaan tekikin ja nyt kaiken ulkoistuksen jälkeen siitä on vain muisto jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se mihinkään hukkaan mene. Niinkuin jutussakin sai lukea, koulutus ja työkokemus olivat hyödyksi ja toivat osaamista mm. CE vaatimusten ymmärtämiseen.

Ja koulutuksesta riippumatta, jokainen yrittäjä on koulutustaan arvokkaampi. Yrittäjä yrityksineen tuottaa keskimäärin verotuloja enemmän kuin työntekijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ne verotulot menee muiden elättämiseen. Niin kuin yrittäjä itsekin tuossa toteaa niin palkka jää pieneksi. Suomi on täynnä 60 - 70 vuotiaita yrittäjiä joiden pitää vaan jatkaa kun eläke olisi liian pieni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image