Kaupallinen yhteistyö

Hallituksen ohjelma ei unohtanut yrittäjiä

PPY 29.8.2019 6:00
Anna Tilvis

Yrittäjien pelot hallitusohjelman suhteen osoittautuivat pääosin turhiksi. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen kommentoi hallitusohjelmaa,

”Oli monia uhkakuvia, millainen hallitusohjelma tulee ja millä tavalla yrittäjyys otettaisiin huomioon. Suurin osa peloista oli turhia. Tällä agendalla mennään ja tavoitellaan parempaa toimintaympäristöä yrittäjille”, Kolehmainen arvioi.

Hyvää hallitusohjelmassa oli, että listaamattomien yrityksien osinkoverotuksen kiristäminen jäi pois hallitusohjelmasta yrittäjien tavoitteiden mukaisesti. Myönteistä oli myös, että yrittäjävähennys säilyi.

”Puolet yrityksistä on henkilöyhtiöitä. Yrittäjävähennys on kehitetty luomaan verotuksellista tasa-arvoa. On tärkeä, että yritysmuodosta riippumatta yritykset ovat tasa-arvoisessa asemassa ja yrittäjät voivat päättää toiminnasta käsin, minkä muotoisessa yrityksessä toimivat.”

Sukupolvenvaihdos huojennus tärkeä

Hyvää verotuskirjauksissa oli myös, että arvonlisäveron vähennyksen alarajahuojennus säilyi.

Kolehmainen toteaa, että omistajanvaihdokset ovat tärkeä asia alueen elinvoimalle. Nelisentuhatta yritystä haluaa seuraavan viiden vuoden aikana luopua yrityksestään. Onnistuneiden omistajanvaihdosten turvaaminen on tärkeää, koska monesti omistajamuutos mahdollistaa uuden kasvun, kun se siirtyy joko sukupolvenvaihdoksen tai myynnin kautta uusille omistajille.

”Sukupolvenvaihdoshuojennus jatkuu, mikä on tosi tärkeää. Kuitenkin vain noin viidennes omistajanvaihdoksista on sukupolvenvaihdoksia ja suurin osa on kauppoja. Yrityksen työntekijät olisi helppo kohderyhmä ostamaan ja jatkamaan yrittäjänä. Toivottavasti hallitus lähtee selvittämään, miten henkilöstön mahdollisuuksia ostaa yritys voitaisiin helpottaa. Tässä kohtaa lähipiirin huojennussäännöt toimisivat erittäin hyvin.”

Agendalla paikallinen sopiminen

Paikallinen sopiminen on vahvasti yrittäjäjärjestön agendalla, tältä osin selvät hallituskirjaukset uupuvat. Helpointa olisi tällä hallituskaudella poistaa laista sopimisen kiellot. Kolehmainen kertoo, että laista löytyy noin 50 erilaista sopimisen kieltoa, jotka estävät yleissitovuuden perusteella työehtosopimusta noudattavia yrityksiä sopimasta toisin. Oikeus on vain järjestäytyneillä yrityksillä. Yrittäjien tavoitteena on poistaa nuo 50 kieltoa.

Perhevapaajärjestelmän puiminen on uuden hallituksen ohjelmassa.”On äärimmäisen tärkeä asia, millä tavoin yrittäjä perheellisenä huomioidaan. Miten saataisiin järkevä yhtälö, että yrittäjä olisi tasa-arvoisessa asemassa palkansaajien kanssa?”

Yrittäjät toivovat, että maksukyvyttömyyslainsäädännön uudistaminen käynnistyy. Olisi tärkeä varmistaa uuden alun mahdollisuus konkurssi- ja saneeraustilanteessa.

”Miten saataisiin järkevä yhtälö, että yrittäjä olisi perhevapaissa tasa-arvoisessa asemassa palkansaajien kanssa?”

Anna Tilvis
MAINOS

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image