Kaupallinen yhteistyö

Fodelia listautui pörssiin – mo­nin­ker­tai­nen ylimerkintä toi yhtiölle nettona neljä miljoonaa euroa ja 3600 uutta omistajaa

Fodelian toimitusjohtaja Mikko Tahkola on iloinen siitä, että iso osa työntekijöistä osallistui yhtiön osakeantiin. ”Tarjosimme tilaisuutta kaikille työntekijöille, ja moni tarttui tilaisuuteen. Tämä on meille hieno ja yhteinen juttu.” KUVA: Anna-Tuulia Hautala
PPY 7.3.2020 6:00
Anna-Tuulia Hautala

Elintarvikealan yritysten holdingyhtiö Fodelia listautui pörssiin viime vuoden lopulla. Tulos yllätti kaikki, myös toimitusjohtaja Mikko Tahkolan.

”Tietenkin oletimme, että onnistumme hyvin. Moninkertainen ylimerkintä tuli silti yllätyksenä”, Tahkola kertoo.

Yhtiö sai pörssistä nettona neljä miljoonaa euroa ja 3 600 uutta omistajaa. Pörssistä haettiin ensisijaisesti rahoitusta, koska se on aina hankalaa kasvuyrityksille. Fodelia on kasvanut keskimäärin 28 prosenttia vuodessa vuosien 2016 – 2018 aikana.

”Samalla haimme kasvua ja tunnettuutta. Toisaalta listayhtiönä oleminen tuo toimintaan uskottavuutta, varsinkin viennin suhteen.”

Aiemmin Fodeliassa mietittiin myös pääomasijoittajaa ja jopa myymistä. Omistajat päätyivät listautumiseen, koska halusivat pysyä pitkäjänteisesti mukana yhtiössä ja päätöksenteossa.

Pörssistä saadut varat Fodelia aikoo käyttää kasvuun ja kansainvälistymiseen.

”Investoimme tehtaisiin, erityisesti tuotantokapasiteetin kasvattamiseen. Viime vuoden lopussa ostimme kokkolalaisen Beofoodin”, Tahkola kertoo.

Valmisruokia, pakasteita ja sipsejä

Fodeliaan kuuluvat Feelia ja Real Snacks, jonka kuluttajat tuntevat nykyisin Oikiana. Feelia tekee lisäaineettomia valmisruokia, jotka säilyvät avaamattomia kuukausia. Pääsääntöisesti yhtiö toimittaa ruokaa kunnille ja muille isoille toimijoille. Feelia on juuri avannut entistä laajemman verkkokaupan kotitalouksille.

”Tämä on meille iso satsaus. Teemme nykyisen verkkokauppamme alustasta vielä kuluttajaystävällisemmän. Tuotteet voi tilata suoraan kotiin. Ne sopivat nykyajan kiireiselle ihmiselle, koska ne tarvitsee vain lämmittää”, Tahkola sanoo.

Real Snacks tekee erilaisia sipsejä ja snacksejä. Sen nimi päätettiin muuttaa, koska yritys sai paljon palautetta siitä, miksi täysin kotimaisella tuotteella on englanninkielinen nimi.

”10 vuotta sitten oli coolimpaa kuulostaa amerikkalaiselta. Ajamme tarmokkaasti uutta brändiä. Tulossa on lisää kaurapohjaisia snacksejä”, Tahkola valottaa.

Vasta perheeseen liittyneessä Beofoodissa kaikki tuotteet ovat pakastettuja. Fodeliaa kiinnostavat erityisesti sen kasvispohjaiset tuotteet.

”Fleksaus eli lihan ja kasvisten yhdistäminen on iso trendi maailmalla. Esimerkiksi lihapullissa on kasvistäyte. Moni ei halua luopua täysin lihasta, mutta haluaa vähentää lihansyöntiä, joten fleksaus kiinnostaa.”

Yhtiö etsii kestäviä trendejä

Feelian ja Real Snacksin isoimmat omistajat perustivat holdingyhtiön viime vuonna, jotta tytäryhtiöt voisivat keskittyä täysillä liiketoimintaan.

”Tarjoamme emoyhtiön palvelut. Fodelian tarkoituksena on tuoda kasvuvoimaa suomalaiseen elintarviketoimintaan. Panostamme tuotteiden kotimaisuuteen ja jäljitettävyyteen. Viljelijän nimi lukee sipsipussissa”, Tahkola kertoo.

Yhtiö suhtautuu avoimesti uusien tytäryhtiöiden hankkimiseen. Yhtiöiltä edellytetään, että niillä on kasvunäkymää. Niiltä myös toivotaan erityisosaamista alallaan.

”Ei riitä, että on oma maitopurkki, joka erottuu muista maitopurkeista. Pitää olla jotakin, joka kantaa trendien yli. Ruoassa on paljon trendejä, sirkkabuumi meni jo. Meidän pitää tunnistaa kestävät trendit muoti-ilmiöiden takaa”, Tahkola selittää.

MAINOS

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
4
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image