Kaupallinen yhteistyö

Fiksujen hankintojen puolesta

PPY 19.10.2018 3:00
Anni Jyrinki

Kommunikoikaa, keskustelkaa, kysykää ja pitäkää yhteyttä koko prosessin sekä sopimuskauden ajan. Tämä on tärkein oppi, joka niin myyjän kuin ostajan on muistettava hankintoja kilpailutettaessa kuin hankintasopimuksia lukkoon lyötäessä.

Sopimusneuvottelut osaksi hankintamenettelyä

”Liian usein sopimuksesta ja sen sisällöstä puhutaan vasta kilpailutuksen ja hankintaprosessin loppupuolella, vaikka sopimusasioiden pitäisi kaikilla osapuolilla olla mielessä jo tarjouspyynnössä. Neuvon, että sopimusehdot lueteltaisiin jo tarjouspyynnössä”, opastaa PTC Services Oy:n Saila Eskola Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä Hankintapäivässä.

Kyseinen Hankintapäivä kokosi yhteen mahdollisia julkisten hankintojen tekijöitä ja alueen yrittäjiä. Samalla tilaisuus oli Tiina Talalan luotsaaman Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle -hankkeen päätösseminaari.

”Hankkeen tavoitteena oli luoda paremmat edellytykset pk-yritysten osallistumiselle julkisiin hankintoihin. Olen tyytyväinen tuloksiin”, Talala kertoo.

Hankkeen puitteissa erilaisia tilaisuuksia, koulutuksia, infoja ja markkinavuoropuheluita on järjestetty yhteensä 112 kappaletta. Muiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin osallistumisia on kertynyt yli parisataa ja näkyvyys eri medioissa on ollut Talalan mukaan todella monipuolista.

”Tämän tilaisuuden tarkoitus on summata yhteen kaikki se, mistä hankkeen aikana on puhuttu sekä luoda katsaus tulevaan”, Talala kertoo päätösseminaarissa.

Tiivis yhteydenpito tuo varmuutta

Päätösseminaarin pääteemaksi nousi kommunikointi. Saila Eskola painottaa, että keskustelun on oltava avointa ja sopimusehdoista on pystyttävä puhumaan avoimesti neuvottelujen alusta lähtien. Osa sujuvaa yhteistyötä on sopimuksen seuranta ja hallinta.
”Reklamaatioiden tekemistä ei ikinä tarvitse pelätä”, Eskola painottaa.

Kommunikaatioteemasta puhui myös Sara Alanärä Oulun Vedeltä.

”Innovaatiokumppanuus, joka on uusi hankinnan muoto, ei ole mahdollista ilman aitoa vuoropuhelua”, Alanärä alleviivaa.

”Hankintamenettely soveltuu tilanteisiin, joissa markkinoilla ei ole valmista ratkaisua tai olemassa oleviin ratkaisuihin tarvitaan olennaista muutosta. Innovaatiokumppanuus on sitä, että ensi vaiheessa tilataan kehitystyötä.”

Vuoropuhelu alkaa valmisteluvaiheessa. Kilpailutus käydään neuvottelumenettelyssä ja sopimusaikana pidetään tiiviisti yhteyttä.

Hankinnat ovat aina kahden kauppa. Paras tulos on, kun molemmat osapuolet saavat mahdollisimman paljon hyvä.

 

Hankinta-
asiamiespalvelu
Pohjois-Pohjanmaalla

• www.hankinta-asiamies.fi
• Rahoitus EAKR PP liitto, alueen kunnat, 
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät.

•  Aloitus huhtikuu 2015. 
Alkuperäinen aikataulu
2015 – 2017. 
Kaksi muutos­hakemusta 9/2018 ja 12/2018.

 • Tavoite luoda paremmat edellytykset pk-yritysten  osallistumiselle julkisiin hankintoihin sekä auttaa hankintayksiköitä löytämään potentiaaliset yritykset ja yritysryhmät.

• Tilaisuuksiin osallistunut
yli 700 henkilöä ja henkilökohtaiseen puhelinneuvontaan yli 200 yritystä. 

• Vielä tulossa: Dynaaminen hankintajärjestelmä ja sen  soveltuvuus erilaisiin hankintoihin, tilaisuuksia muun muassa Pyhäjärvellä, Lumijoella, Kuusamossa ja Oulussa.

MAINOS

Uutisvirta

19:00
Oulun torilla sijaitsevassa hirsiaitassa on nyt esports-valmennuskeskus – oululainen Nicolai Borsheim, 15, unelmoi CS-ammattilaisuudesta Tilaajille
18:45
Supo kannattaa mahdollisuutta poistaa Suomen kansalaisuus vakaviin terrorismirikoksiin syyllistyneiltä – lakiesitys parhaillaan käsittelyssä
18:44
Raskas liikenne vaikeuksissa liukkaalla kelillä Koillismaalla, poliisi kehottaa autoilijoita varovaisuuteen
18:39
Hallitus esittää, että tietyissä tapauksissa turvapaikkakäsittely voitaisiin tehdä jo rajalla – Parhaana vaihtoehtona pidetään käsittelyä jo EU:n rajoilla
18:33
Kärpät-TPS 2.erä: Ykkösketjuun nostettu Jari Sailio vei Kärpät johtoon - Leskiselle ja Jokiselle syöttöpisteet
17:45
Keski-Pohjanmaan litium-kaivos sai ympäristöluvan, kaivos voisi työllistää välillisesti koko maakunnan alueella jopa 500 henkeä
17:11
Heikinharjun säilöönottokeskukselle tulossa 2,6 miljoonaa euroa – kalteripaikkoja ei kuitenkaan tehdä heti, vaan vasta tarvittaessa
68
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
56
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
53
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
49
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
43
Bernerin asema käy koko ajan tukalammaksi, eroa vaaditaan puolueen sisältäkin – torstaina luvassa perusteellinen keskustelu aiheesta
39
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla
35
Volvo V60, Ford Focus, Kia Ceed ja Lexus ES300h veivät kärkisijat TM:n perinteisessä talvivertailussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

jo vain. osalle asumaan tulevista pitää jo sopimusta tehdessä säännöt tehä selväksi samoin kun se, miksi ne on olemassa... Lue lisää...
kaljaa ja tupakkaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image