Kaupallinen yhteistyö

Ettei yrittäjän tekemä työ valuisi hukkaan – koko Pohjois-Pohjanmaan kattava omis­ta­jan­vaih­dos­pal­ve­lu aloittaa vuoden vaihteessa pysyvänä pe­rus­pal­ve­lu­na

Paula Pihlajamaa korostaa, että yrityksen myynnissä täytyy antaa aikaa henkiselle puolelle. On tärkeää miettiä myös, mitä tekee yrityskaupan jälkeen, kun puhelin ei enää soikaan. KUVA: Anna Tilvis
PPY 22.12.2019 6:00
Anna Tilvis

Kehityspäällikkö Paula Pihlajamaan kaksi vuotta luotsaamasta Restartup – Vaihtoehto yrittäjyydelle -hankkeesta tulee pysyvä peruspalvelu.

Hankkeen aikana on järjestetty 73 tilaisuutta, joihin on osallistunut noin 900 henkilöä. Yhteistyökumppaneita on ollut mukana lähes sata.

”Herättelytyö on ollut minun tärkein tehtäväni. Olen kulkenut puhumassa eri tilaisuuksissa, ettei omistajanvaihdosasiaa unohdeta”, Pihlajamaa toteaa.

”Yksi tärkeimmistä asioista omistajanvaihdoksessa on henkinen valmistautuminen ja se, että lähdetään ajoissa liikkeelle. Minulla on ollut 140 kontaktia ostajiin ja myyjiin. Olen etsinyt kohteita, kohtauttanut ja tehnyt yrittäjille alkukartoituksia.”

Lisäksi Pihlajamaan työnä on ollut selvittää, mitä asiantuntijoita tarvitaan ja mahdollisesti auttaa myyjää tekemään tarjouspyyntö asiantuntijan palvelusta. Hän on hoitanut ilmoituksia Yrityspörssiin ja ollut apuna, kun yrittäjä on halunnut hoitaa myyntiä nimettömänä.

”Minulla on tiedossa 16 tapausta, jotka ovat menneet loppuun asti. Lisäksi tiedän, että yritystoiminnan on lopettanut neljä. Kaksi vuotta on ylipäätänsä lyhyt aika omistajanvaihdokselle”, Pihlajamaa summaa. Hanketta on rahoittanut Pohjois-Pohjanmaan Liitto, Euroopan Unionin aluekehitysrahasto sekä alueen kunnat.

Asiantuntijoiden apua tarvitaan

Pihlajamaa on tyytyväinen, että omistajanvaihdostoimijoiden verkosto on saatu toimimaan hyvin. Monipuolinen verkosto koostuu sekä asiantuntijoista että kuntien edustajista ja yrityspalveluista. Yritysvälittäjät ovat myös mukana tiiviisti. Toimijoiden välinen kommunikaatio on haluttu toimivammaksi. Esimerkiksi taivalkoskelaiselle yritykselle saattaa löytyä ostaja Raahesta tai toisinpäin.

”On kyetty tekemään rajapintaa selvemmäksi. Esimerkiksi yhdistyksen palvelussa minä en tee syvempää arvonmääritystä tai verosuunnittelua, sitä tarjoavat meidän alueemme yrittäjät. Tämä on pitkäjänteistä työtä, jota kukaan ei tee yksin.”

Asiantuntijaverkoston tehtäviä ovat muun muassa arvonmääritys, verosuunnittelu, rahoituskonsultointi, yritysjärjestelyt, kiinteistöarviot ja sopimukset. ”Veroseuraamukset ovat yleisiä. On hyvä ottaa ympärille sellaisia asiantuntijoita, jotka tietävät asioista, ettei tule ikäviä yllätyksiä.”

Hankkeen aikana on muodostettu rahoitustiimi, jossa on mukana muun muassa pankkien edustajia, Finnvera, joukkorahoitustoimijoita, pääomasijoittajia ja ELY-keskus.

”Pyritään viemään kentälle viestiä rahoituksen monikanavaisuudesta. Se on tärkeä asia, koska moni omistajanvaihdos jää kiinni rahoituksesta. Vastavuoroisesti kentältä saatu palaute annetaan suoraan rahoituksen edustajille”, Pihlajanmaa sanoo.

Peruspalvelu on maksutonta

Pihlajamaa painottaa tiimityön ja yhteistyön merkitystä. Aktivoinnin tuloksena esimerkiksi alueelta tulevien ilmoitusten määrä Yrityspörssissä on noussut 52 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Omistajanvaihdosta miettivät tarvitsevat matalan kynnyksen palveluja, koska aihe on arka ja monivaiheinen. Tuleva omistajanvaihdospalvelu pysyy yrittäjille maksuttomana.

Palvelusta tulee laajasti maakunnallinen, kun Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueelta liittyy kuntia mukaan. ”Peruspalvelun lisäksi keskitytään maakunnallisten omistajanvaihdospalvelujen kehittämiseen, eri tilaisuuksien konseptoimiseen sekä verkoston edelleen koordinointiin ja vahvistamiseen”, Pihlajamaa toteaa.

MAINOS

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image