Kaupallinen yhteistyö

Elin­kei­no­po­li­tii­kan kouluarvosana on alueellamme 7-

PPY 5.6.2018 12:30 | Päivitetty 5.6.2018 12:38
Marjo Kolehmainen

Kevään todistukset on opiskelijoille annettu, mutta myös kunnat saivat omat todistuksensa toukokuussa, kun yrittäjät antoivat omat arvosanansa alueen kuntien elinkeinopolitiikan tasosta.

Marjo Kolehmainen, toimitusjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Ry

Viimeiset kuusi vuotta ovat olleet taloudellisesti ja alueen kehittymisen näkökulmasta haastavia. Tästä huolimatta yrittäjät antoivat kunnille parhaan yleisarvosanan elinkeinopolitiikan hoidosta kuuteen vuoteen. Kokonaisarvosana oli 7-, ja valtakunnallisesti olimme seitsemäntenä.

Parhaiten alueemme kunnilta hoituvat kuntapalvelut ja infrastruktuuri, yleinen elinkeinopolitiikka ja sen resurssit ja kunnat ovat myös kehittyneet viestinnässä ja tiedottamisessa.

Kun yrittäjiltä kysyttiin, mitkä osa-alueet ovat kaikista tärkeimpiä kunnan elinkeinopolitiikan hoidossa, niin edellä mainittujen parhaiten hoidettujen kokonaisuuksien osalta vain yleinen elinkeinopolitiikka resursseineen oli kärkikolmikossa. Tärkeintä yrittäjille on, että kunnan organisaatioiden päätökset olisivat aidosti yrityslähtöisiä. Toiseksi tärkein osa-alue on julkisten hankintojen hoito. Molemmissa osa-alueissa oli myös eniten kehitettävää.

Vaikka tutkimustulokset ovat parantuneet, ovat yrittäjät edelleen varsin kriittisiä vastauksissaan, 7- ei varmasti meidän alueellamme tyydytä ketään. Valtakunnan parhaimmat kunnat olivat lähellä 9 arvosanaa.

Hyvän elinkeinopolitiikka lähtee paikkakunnan yrittäjäilmapiirin parantamisesta. Tämä edellyttää kuntien suunnalta toimissaan avoimuutta, nopeutta ja säännöllistä keskusteluyhteyttä elinkeinoelämän kanssa. Tämän vuoksi on tärkeää, että kunnissa aidosti kuullaan yrittäjiä. Yritysvaikutusten arvioinnista on puhuttu vuosikausia, nyt olisi hyvä jo oikeasti ottaa työkalu käyttöön. Tässä kohtaa alueellamme on edelleen kehitettävää.

Tulokset julkistettiin kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella, jossa mukana oli alueeltamme 71 edustajaa 15 eri kunnasta. Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi kertoi tilaisuuden panelistina, että kunnan tehtävä ei ole yrittää, vaan olla mahdollistaja, keskustelija ja palvelija. Olen samaa mieltä, kun yrittäjyysilmapiiriin satsataan, niin se näkyy myös vetovoimatekijänä yrityksiin päin.

Toisaalta Pohjois-Pohjanmaalla on alueena vetovoimaa vain, jos meillä on yrityksiä. Yrityksillä pitää olla mahdollisuudet kehittyä, investoida ja työllistää täällä. Omistajanvaihdoksista on myös jatkuvuuden osalta huolehdittava yhdessä. Mutta aivan erityisesti me tarvitsemme tänne uusia yrityksiä. Kaupungistuminen ja ikääntyminen haastavat aluettamme eri tavoin. Jos emme onnistu yhdessä nostamaan tekemisen tasoa, alueemme kuihtuu. Onneksi alueemme kaikissa kunnissa on tahtotila tehdä hyvää elinkeinopolitiikkaa. Oikeat konstit nyt vain käyttöön.

MAINOS

Kommentoi

Tässä juurikin yksi syy miksi aikanaan otin ja häivyin oulusta.
Jos arvosanat ovat luokkaa 7 niin ei kyllä riitä minulle, koska olen 8 oppilas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image