Kaupallinen yhteistyö

Ei paha

PPY 24.12.2016 0:00
Marjo Kolehmainen
Marjo Kolehmainen 

Kahdeksan vuotta takana pelkkää sinnittelyä. Paremman odottelua. Takaiskuista toipumista. Epävarmuuden sietämistä. Investointien lykkäämistä. Pelkoa työllistää. Suurten yritysten irtisanomisia. Ostovoiman vähenemistä. Tyhjiä liiketiloja keskustassa. Kiristyneitä pankkien vakuusvaatimuksia. Leikkauksia ja säästöjä. Katteiden pienentymistä. Käyttöpääoman puutetta. Pakkoyrittäjyyttä. Innottomuutta kasvaa. Kylmää ja pimeää ja se myyntiosaaminenkin on kokoajan kateissa.

Tai ehkä ei sittenkään… ihan noin synkkää.

Pohjois-Pohjanmaalla yrittäjien kasvuhalukkuus on nyt Suomen kärkikastia. Meiltä löytyy eniten voimakasta kasvua hakevia yrityksiä. Viimeisen kolmen vuoden aikana alueellemme on syntynyt n. 5000 yritystä. Näistä Business Oulun mukaan 500 on voimakasta kasvua hakevaa startup yritystä. Huomattavaa on myös että pelkästään tänä vuonna Oulun alueen yrityksiin on saatu pääomaa ja sijoituksia noin 100 miljoonaa euroa.

Pk-yritysbarometrin mukaan yritysten oma halukkuus investoida on herännyt. Barometrin saldoluku on ensimmäisen kerran 5 vuoteen plussalla. Meillä on enemmän yrityksiä, jotka aikovat investoida kuin niitä, jotka vähentävät investointeja. Yrittäjät ovat ymmärtäneet, että matalilla koroilla ja huonojen sijoitustuottojen aikana kannattaa panostaa omaan yritykseen. Investointi omaan yritykseen on omissa käsissä ja tuo tällä hetkellä monesti parhaimman tuoton, joka näkyy tulevaisuudessa liikevaihtona ja tuloksena.

Myös työpaikkoja syntyy. Työttömien määrä TE-toimistossa on pienentynyt viime vuodesta 4,9 % eli meillä oli 1340 työtöntä vähemmän nyt kuin vuosi sitten. Työttömyys on laskenut kaikissa ikäluokissa. Suunta on oikea. Työttömyys pienenee.

Alueellamme on myös isoja investointeja tulossa ja meneillään. Mm. Hanhikivi 1 h hanke on jo nyt antanut töitä yli 350 yritykselle, joista puolet ovat meidän maakunnasta.

Oppilaitokset ovat innostuneet yrittäjyyskasvatuksesta. Pohjois-Pohjanmaalle on vahvistettu yrittäjyyskasvatusstrategia ja toiminta on aktiivista se toteuttamiseksi. Paperia ei laitettu pöytälaatikkoon ja hyvä niin. Nimittäin, joka viides nuori haluaa yrittäjäksi tulevaisuudessa. Yrittäjäksi aikovien määrä on 20-kertaistunut viimeisten 10 vuoden aikana ja nuorissa on meidän tulevaisuus.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät lähtee vahvasti vuoteen 2017. Nyt kannattaa painaa kaasua. 100-vuotias Suomi ansaitsee täyden panostuksen yrittäjyyteen ja haluamme olla strategiamme mukaan aidosti yrittäjän arjessa. Tulossa on siis vähintään 100 tekoa, 100 tapahtumaa ja 100 valokuvaa.

Maailma muuttuu ja haastaa meidät. Päätöksiä muutosten oikeaan suuntaan viemiseksi tarvitaan. Pk-yrittäjät ovat osaltaan halunneet tehdä töitä kasvun ja työllisyyden eteen. Tämä näkyy nyt luvuissa ja prosenteissa. Yrittäjyys kantaa Suomea.

MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Suomen paikka on NATO:ssa! Se on ainut turva. Ilman jäsenyyttä, jos Venäjän ja NATO:n välille tulisi selkkaus, Venäjä mi... Lue lisää...
Murmur

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image