Kaupallinen yhteistyö

Antti Korkeakivi suosittelee osa­kas­so­pi­mus­ta hankalien tilanteiden varalle varmistamaan kes­key­tyk­se­tön yri­tys­toi­min­ta

Antti Korkeakiven mielestä osakassopimuksessa on tärkeintä huomioida yritystoiminnan erityispiirteet, omistuspohja sekä tahtotila. KUVA: Anna-Tuulia Hautala
PPY 21.10.2019 6:00
Anna-Tuulia Hautala

Uuden osakeyhtiön alkutaipaleella on helppoa olla samaa mieltä, kun päämäärä on kaikilla osakkailla sama. Tilanne voi muuttua tulevaisuudessa. Mahdollisia ongelmatilanteita varten kannattaakin laatia osakassopimus.

”Osakassopimuksessa varaudutaan yritystoiminnan tulevaisuuteen omistajatahto ja -strategia huomioon ottaen sekä sovitaan yhteiset pelisäännöt mahdollisten vastaan tuleviin tilanteisiin”, Ernst & Youngin Oulun lakiyksikön vetäjä VT, KTM Antti Korkeakivi kertoo.

Osakassopimus voi sisältää suoria ratkaisukeinoja erilaisten tilanteiden varalta. Tavoitteena on usein keskeytyksettömän yritystoiminnan varmistaminen ja erimielisyyksien välttäminen.

Korkeakivi suosittelee osakassopimusta kaikille osakeyhtiöille, joissa on enemmän kuin yksi osakas. Tärkeää on tehdä sopimus jo yhtiön alkuvaiheessa tai viimeistään omistuspohjan vaihtuessa.

”Tällöin osakkailla on vielä yhtenevä näkemys tulevasta.”

Sopimus hankalien tilanteiden varalle

Osakeyhtiön kohtaamia hankalia tilanteita voi syntyä esimerkiksi silloin, kun yksi osakas haluaa luovuttaa osakkeensa ulkopuoliselle henkilölle. Osakassopimuksessa voidaan määrittää, miten tällaisessa tilanteessa toimitaan.

”Osakkaiden työpanokseen perustuvassa liiketoiminnassa on tärkeää muistaa työntekovelvoite, koska laki ei siitä määrää. Jos velvoitetta ei ole, yksittäiset passiiviseksi jättäytyneet osakkaat voivat perusteettomasti päästä hyötymään toisten osakkaiden työpanoksesta”, Korkeakivi selittää.

Sopimuksessa on hyvä miettiä myös kilpailukiellon tarpeellisuutta. Jos omistusosuudet menevät osakkaiden kesken puoliksi, kannattaa päätöksenteostakin sopia.

”Sopimuksella voidaan määrittää päätöksentekomenettelyä ja sitä, miten voimasuhteet osakkaiden välillä määräytyvät. Erimielisyydet eivät saisi halvaannuttaa päätöksentekoa”, Korkeakivi kertoo.

Keino luoda pelisäännöt

Osakassopimus on ainoa keino tarkkojen pelisääntöjen luomiseen.

”Osakassopimus täyttää aukot, jotka osakeyhtiölaki ja yhtiöjärjestys jättävät”, Korkeakivi tiivistää.

Sopimuksella voidaan luoda yhtiöllekin oikeuksia, joita sillä ei muuten olisi. Näin saadaan suojattua yhtiön intressit.

Osakassopimus voi olla kirjallinen tai suullinen. Suullisen sopimuksen hankaluus on se, voidaanko se näyttää toteen. Siksi Korkeakivi suosittelee kirjallista sopimusta.

”Sisällön täytyy heijastaa osakkaiden ja yhtiön tahtotilaa. Jotta juristi saa toteutettua tämän, hän kyselee paljon ja tiivistää tahtotilan sopimuksen muotoon.”

Juristin käyttäminen ei ole pakollista, mutta sitä suositellaan paremman lopputuloksen ja selkeämpien kirjausten muodostamiseksi.

Räätälöity sopimus toimii

Korkeakivi on törmännyt useisiin harhaluuloihin osakassopimuksista. Yleisin kuvitelma on, että mallipohjat toimivat.

”Eivät ne toimi, mutta ovat usein tyhjää parempia. Mallipohjat eivät huomioi yritystoiminnan erityispiirteitä, omistuspohjaa tai tahtotilaa. Aina kannattaisi laatia räätälöity sopimus”, Korkeakivi kertoo.

Liian usein osakassopimuksesta katsotaan vain hintalappua, jota saatetaan virheellisesti pitää kalliina verrattuna sillä saavutettavaan hyötyyn. Samoin sopimusta saatetaan pitää turhana, koska uskotaan, että ongelmat saadaan ratkaistua keskenään.

”Riitatilanteessa sopiminen ei olekaan enää niin helppoa”, Korkeakivi huomauttaa.

Osakassopimus ratkoo erimielisyydet

  • Osakassopimus on sopimus osakkaiden ja osakeyhtiön välillä. Siinä sovitaan pelisäännöt vastaan tulevien tilanteiden varalta.
  • Osakassopimuksessa kannattaa sopia esimerkiksi päätöksenteosta ja osakeluovutuksista sekä mahdollisesta työntekovelvoitteesta ja kilpailukiellosta. Myös yritystoiminnan erityispiirteet on hyvä ottaa huomioon.
  • Osakassopimus tuo sen osapuolille selkeyttä heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan.
  • Osakassopimuksen laatimiseen suositellaan juristia. Mallipohjat toimivat harvoin käytännössä. Siksi sopimus kannattaa räätälöidä jokaiselle osakeyhtiölle omanlaisekseen.
  • Osakassopimus laaditaan yleensä salaiseksi.
MAINOS

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image