Kaupallinen yhteistyö

Antti Korkeakivi suosittelee osa­kas­so­pi­mus­ta hankalien tilanteiden varalle varmistamaan kes­key­tyk­se­tön yri­tys­toi­min­ta

Antti Korkeakiven mielestä osakassopimuksessa on tärkeintä huomioida yritystoiminnan erityispiirteet, omistuspohja sekä tahtotila. KUVA: Anna-Tuulia Hautala
PPY 21.10.2019 6:00
Anna-Tuulia Hautala

Uuden osakeyhtiön alkutaipaleella on helppoa olla samaa mieltä, kun päämäärä on kaikilla osakkailla sama. Tilanne voi muuttua tulevaisuudessa. Mahdollisia ongelmatilanteita varten kannattaakin laatia osakassopimus.

”Osakassopimuksessa varaudutaan yritystoiminnan tulevaisuuteen omistajatahto ja -strategia huomioon ottaen sekä sovitaan yhteiset pelisäännöt mahdollisten vastaan tuleviin tilanteisiin”, Ernst & Youngin Oulun lakiyksikön vetäjä VT, KTM Antti Korkeakivi kertoo.

Osakassopimus voi sisältää suoria ratkaisukeinoja erilaisten tilanteiden varalta. Tavoitteena on usein keskeytyksettömän yritystoiminnan varmistaminen ja erimielisyyksien välttäminen.

Korkeakivi suosittelee osakassopimusta kaikille osakeyhtiöille, joissa on enemmän kuin yksi osakas. Tärkeää on tehdä sopimus jo yhtiön alkuvaiheessa tai viimeistään omistuspohjan vaihtuessa.

”Tällöin osakkailla on vielä yhtenevä näkemys tulevasta.”

Sopimus hankalien tilanteiden varalle

Osakeyhtiön kohtaamia hankalia tilanteita voi syntyä esimerkiksi silloin, kun yksi osakas haluaa luovuttaa osakkeensa ulkopuoliselle henkilölle. Osakassopimuksessa voidaan määrittää, miten tällaisessa tilanteessa toimitaan.

”Osakkaiden työpanokseen perustuvassa liiketoiminnassa on tärkeää muistaa työntekovelvoite, koska laki ei siitä määrää. Jos velvoitetta ei ole, yksittäiset passiiviseksi jättäytyneet osakkaat voivat perusteettomasti päästä hyötymään toisten osakkaiden työpanoksesta”, Korkeakivi selittää.

Sopimuksessa on hyvä miettiä myös kilpailukiellon tarpeellisuutta. Jos omistusosuudet menevät osakkaiden kesken puoliksi, kannattaa päätöksenteostakin sopia.

”Sopimuksella voidaan määrittää päätöksentekomenettelyä ja sitä, miten voimasuhteet osakkaiden välillä määräytyvät. Erimielisyydet eivät saisi halvaannuttaa päätöksentekoa”, Korkeakivi kertoo.

Keino luoda pelisäännöt

Osakassopimus on ainoa keino tarkkojen pelisääntöjen luomiseen.

”Osakassopimus täyttää aukot, jotka osakeyhtiölaki ja yhtiöjärjestys jättävät”, Korkeakivi tiivistää.

Sopimuksella voidaan luoda yhtiöllekin oikeuksia, joita sillä ei muuten olisi. Näin saadaan suojattua yhtiön intressit.

Osakassopimus voi olla kirjallinen tai suullinen. Suullisen sopimuksen hankaluus on se, voidaanko se näyttää toteen. Siksi Korkeakivi suosittelee kirjallista sopimusta.

”Sisällön täytyy heijastaa osakkaiden ja yhtiön tahtotilaa. Jotta juristi saa toteutettua tämän, hän kyselee paljon ja tiivistää tahtotilan sopimuksen muotoon.”

Juristin käyttäminen ei ole pakollista, mutta sitä suositellaan paremman lopputuloksen ja selkeämpien kirjausten muodostamiseksi.

Räätälöity sopimus toimii

Korkeakivi on törmännyt useisiin harhaluuloihin osakassopimuksista. Yleisin kuvitelma on, että mallipohjat toimivat.

”Eivät ne toimi, mutta ovat usein tyhjää parempia. Mallipohjat eivät huomioi yritystoiminnan erityispiirteitä, omistuspohjaa tai tahtotilaa. Aina kannattaisi laatia räätälöity sopimus”, Korkeakivi kertoo.

Liian usein osakassopimuksesta katsotaan vain hintalappua, jota saatetaan virheellisesti pitää kalliina verrattuna sillä saavutettavaan hyötyyn. Samoin sopimusta saatetaan pitää turhana, koska uskotaan, että ongelmat saadaan ratkaistua keskenään.

”Riitatilanteessa sopiminen ei olekaan enää niin helppoa”, Korkeakivi huomauttaa.

Osakassopimus ratkoo erimielisyydet

  • Osakassopimus on sopimus osakkaiden ja osakeyhtiön välillä. Siinä sovitaan pelisäännöt vastaan tulevien tilanteiden varalta.
  • Osakassopimuksessa kannattaa sopia esimerkiksi päätöksenteosta ja osakeluovutuksista sekä mahdollisesta työntekovelvoitteesta ja kilpailukiellosta. Myös yritystoiminnan erityispiirteet on hyvä ottaa huomioon.
  • Osakassopimus tuo sen osapuolille selkeyttä heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan.
  • Osakassopimuksen laatimiseen suositellaan juristia. Mallipohjat toimivat harvoin käytännössä. Siksi sopimus kannattaa räätälöidä jokaiselle osakeyhtiölle omanlaisekseen.
  • Osakassopimus laaditaan yleensä salaiseksi.
MAINOS

Uutisvirta

18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
18:04
Miksi sosiaalinen media tulvii kuvia, joissa kilistellään skumppalaseja? "Alkoholi on helppo luksus, koko kansan mindfullness ja timanttikoru" Tilaajille
17:49
Mat­kai­li­ja putosi kelkan kyy­dis­tä ja louk­kaan­tui Ro­va­nie­mel­lä
17:04
Riisitunturin lähtöpisteessä Posiolla paha ruuhka – matkailijoita kehotetaan käyttämään kimppakyytejä tai vaihtamaan kohdetta
16:56
Oulusta noin 400 kilometrin päässä sijaitsevalle Skellefteålle akkutehdas on jättipotti, Suomessa vastaavaa ei näy – "Täällä elettiin harhaisesti sen varassa, että meillä on mineraalit" Tilaajille
16:28
Oulun Golfkerhon Karina Kukkosella debytoi Euroopan kiertueella Australiassa – avauspäivä sujui nihkeästi
42
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
27
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
20
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

198 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

"Kaveri" joka on kateellinen ja katkera saavutuksista

Tuttu tunne. Eniten ottaa päähän nuo lokkeilijat jotka aina jotain ovat vailla tai kuvittelevat minun tarjoavan tms. Ei ... Lue lisää...
Mania

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image