Kaupallinen yhteistyö

Aivan tavallinen maaseudun arki, aukeat pellot, luonto ja rauha ovat eksotiikkaa, joka houkuttelee ulkomaalaisia turisteja Kärsämäelle

Virpi Ruotsalaisen yritys tarjoaa ohjelmallisia tiimi- ja virkistyspäiviä sekä muun muassa pienimuotoista erämajoitusta laavussa Vuohtojoen rannassa. KUVA: Anna Tilvis
PPY 3.3.2020 8:35
Anna Tilvis

Kärsämäki on tullut tunnetuksi paanukirkosta, mutta usein kuntaan pysähdytään vain kahvitauolle ohikulkumatkalla. Nyt matkailun kehittämisessä on kuhinaa, jossa matkailutoimijoiden yhteistyöllä tavoitellaan sekä kotimaisia että ulkomaisia ryhmiä.

Emäntä Virpi Ruotsalaisen maatilamatkailu- ja viljatilalla vieraili alkusyksystä kiinalainen turistiryhmä. Avaukselle on luvassa jatkoa.

”Ensimmäinen testiryhmä kävi syyskuun lopussa. Ne tykkäsivät ja turisteja on tulossa enemmänkin. Kiinalaiset turistit tykkäävät aukeasta pellosta, luonnosta ja rauhasta. Ne ovat niin paljon nähneet rakennettuja turistipaikkoja.”

Luonnon syli -tila tarjoaa matalan kynnyksen luontoelämyksiä. Tarjolla on maaseutuympäristöä, eläimiä, toimintoja sekä majoitusta ja ruokailua kosken partaalla laavussa tai mökissä.

Vetonauloina luonto ja arki

Vuohtojoen rannalla oleva tila luonnonolosuhteiltaan erityinen. Lähellä on lehtomainen luonnonsuojelualue, jossa kukkii muun muassa valkovuokkoja. Alueella on luonnoneläimiä kuten maakotka, ahmoja, susia ja ilveksiä.

”Kiinalaisryhmä teki luonto- ja villieläinkuvausta.”

Turistiryhmän emännöimisessä Ruotsalainen käytti yhteistyöverkostoa. Majoittuminen tapahtui keskustan luksushuvilassa. Retket ja ohjelma järjestettiin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

”Turistiryhmä halusi käydä vierailulla vanhempieni luona. Isä on metsästäjä ja heitä kiinnostivat valtavasti hirvensarvet, ilveksen nahat ja pyssyt. He etsivät niin tavallisia kokemuksia, ettei sitä arvaa mikä markkina-arvo meidän arjella on.”

Nihak ry:n alueen matkailuyrittäjät olivat keväällä Napapitäjät-konseptilla mukana kotimaan matkailumessuilla. Virpi sai kontaktin Vaasassa
matkatoimistoa pitäviin kiinalaisiin toimijoihin, jotka tuovat Suomeen turisteja. Matkatoimisto etsi uusia luonto- ja elämysmatkailukohteita.

”Olen itse ollut Kiinassa vaihdossa, ymmärrän ja puhun jonkun sanan kiinaa. Olin ajatellut, että kiinalaiset ovat potentiaalinen kohde. Kiina on ollut kotisivujen kolmantena kielenä alusta asti.”

Voima yrittäjien yhteistyöstä

Ruotsalainen on matkailun idearikas puuhanainen. Yhteistyökumppaneina hänellä on noin 30 toimijaa yli sadan kilometrin säteeltä. Kärsämäellä kokoontuu uusi matkailun kehittämisen verkosto.

”Asiakkaan kannalta on parempi, että yrittäjät tekevät yhteistyötä ja luovat erilaisia matkailupaketteja, kuin että yksi pieni yrittäjä yrittäisi tarjota kaikkea mahdollista.”

Yhteistyöverkoston kanssa aletaan muun muassa markkinoida linja-autoryhmille Kärsämäen kiertoajelua. Siihen kuuluu käynti paanukirkolla, muita kohteita, lähiruokaa sekä ohjelmapalveluja.

Omassa yrityksessään Ruotsalainen panostaa erityisesti yrityksille ja organisaatioille suunnattuihin virkistys- ja tiimipäiviin.

”Ohjelmapalvelut on minun ykkösjuttu. On maaseutuun ja luontoon liittyviä toiminnallisia teemoja, kuten Amazing Race Välikylä, ampu tulee, nännikumigolf ja eläimellistä menoa.”

Ruotsalainen kertoo, että kunta valittiin 2016 Suomen epävetovoimaisimmaksi paikkakunnaksi.

”Kärsämäki on hirveästi nostanut profiilia sen jälkeen. Oli jättipotti, että voitettiin se palkinto. Paikkakunta sai näkyvyyttä ja pystyttiin kertomaan, miten huippupaikkakunta tämän on. Se kääntyi eduksi.”

MAINOS

Kommentoi

Kyllä ne houkuttelee köyhää suomalaistakin, ei ole rahaa matkustella edes kotimaassa ja ulkomaille en lähtis vaikka saisin miljoonan. Punainen tupa ja perunamaa, kaukainen haave, joka ei toteudu koskaan. Kun on maaseudulta kotoisin -50 luvulla syntynyt, ei halua edes kerrostaloissa elää, se ei ole ihmisen paikka. Miksi ei voida rakentaa pieniä mökkejä, sinne olis varmasti tunku eläkeläisillä jos niilläkin ei sitten ryövättäisi heidän taskunsa tyhjäksi. Vuokra-asunnoista kyse. Kottaraisen pöntöt saisi jättää historiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
6:00
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
6:00
Kolumni: Maalivahdista kasvoi aikansa paras luistelija Tilaajille
6:00
Yksi Oulun kaikkien aikojen parhaista urheilijoista täyttää tänään 60 vuotta – kuvat Reijo Ruotsalaisen uran varrelta kertovat ikimuistoisista hetkistä Tilaajille
6:00
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6:00
Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta jopa kuukausia ja voi muuttaa vuosittaisia miljardien eurojen maksuosuuksia, joista linjataan jo tässä kuussa Tilaajille
31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
23
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
10
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
7
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
2
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image