Kaupallinen yhteistyö

Aina kannattaa yrittää

PPY 27.3.2018 6:00
Esko Kurvinen

Tämän päivän Suomessa on helppo alkaa yrittäjäksi ja toimia yrittäjänä. Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti yritteliäisyyteen ja arvostavat yrittäjää. Suomi on yrittäjämyönteinen maa. Yhteiskuntaan on rakentunut laajat ja monialaiset, joidenkin mielestä liiankin laajat, tukiverkostot aloittavien ja toimivien yrittäjien avuksi. Suomalaisen virkamiehen tai -naisen toimia ohjaavat lait ja asetukset, hän ei voi niitä itse keksiä sen mukaa, millä tuulella sattuu olemaan tai miellyttääkö asiakas vai ei. Myös valvovat viranomaiset pääsääntöisesti lähestyvät yrittäjää neuvovalla asenteella ilman simputusta. Jos sinulla on idea, innostus ja halua olla oman onnesi seppä, niin tuskin löydät maailmasta parempia olosuhteita toimia yrittäjänä.

Esko Kurvinen, Oulu

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on lähtökohtaisesti maailman paras meille suomalaisille. Se antaa kaikille mahdollisuuksien tasa-arvon hyvään elämään, jossa yhteisvastuu toimii perälautana huonona päivänä. Pohjoismainen yhteiskunta antaa myös mahdollisuuden onnistua ja menestyä omalla työllä ja yrittämisellä. Kallis tämä järjestelmä on, yksi kolmasosa tuloista kierrätetään yhteisen kassan kautta. Kaikki eivät tykkää siitä, että tuosta kassasta maksetaan, yhteisten menojen lisäksi, melkoinen osa yksittäisille ihmisille heidän henkilökohtaisiin menoihin. Vielä suurempi osa meistä ei tykkää siitä, että jokainen ihminen on oikeutettu saamaan rahaa yhteisestä kassasta, tarvitsi sitä tai ei ns. subjektiivisena oikeutena. Tästä on seurannut se, että tällä vuosituhannella yhteiskunnan keräämät tulot eivät ole riittäneet menoihin, vaan on jouduttu ottamaan lainaa varsin rajusti.

Aina ei asiat yrittäjien osalta ole olleet näin hyvin. Ilmapiiri oli vielä minunkin aloittaessa yritystoiminta aivan toinen. Nuoria kehotetiin hakeutumaan valtion tai kuntien hyväpalkkaisiin virkoihin tai paperitehtaalle palkkatöihin. Riistäjä sana ei ollut harvinainen ja yksityisyrittäjää sopi aina epäillä epärehelliseksi. Viranomaisen kohtaamista jännitti monta yötä, jos se vaikka heittäytyy hankalaksi väärän sanavalinnan vuoksi. Yrittäjät olivat viimeinen ryhmä, johon vielä sovellettiin tsaarin aikaista hallintoalamaisen asennetta. Tunnelma oli kuin olisi ollut koko ajan auton katsastuksessa.

Olen käytännössä ollut koko työikäni yrittäjänä. Olen myös aina ollut yrittäjäjärjestön jäsen. Aluejärjestön lisäksi myös kahden eri paikallisyhdistyksen puheenjohtajana, toista niistä perustamassakin. Minusta yrittäjäyhteisöön kuuluminen on maailman luonnollisin asia. Ensimmäinen syy, ja minulle tärkein, on yrittäjäverkosto. Siinä on ainakin kolme ulottuvuutta. Sosiaalinen kanssakäyminen toisten samaa kieltä puhuvien ja samaa ajattelumaailmaa edustavien ihmisten kanssa auttaa jaksamaan henkisesti. Kokemusten jakaminen yrittämisessä kollegojen kesken on osaamisen lisäämistä. Kaikkien ei tarvitse hakata päätä samaan mäntyyn. Kolmas ulottuvuus on bisnes. Tänä päivänä yrittäminen on entistä enemmän yhteistyötä ja B to B toimintaa. Yrittäjäverkosto tarjoaa rahanarvoisia kontakteja luonnollisella tavalla.

Olen saanut olla yrittäjien edustajana yhteiskunnan luottamustehtävissä eri tasoilla. Näissä tehtävissä huomasin, miten tärkeää on tuoda yrittäjien käytännön kokemus päätösten taustatueksi. Yrittäjäjärjestön rooli asiantuntijana lainvalmistelussa ja eduskunnan käsittelyssä on korvaamaton. Ilman tätä luottamuksellista suhdetta Suomen Yrittäjien ja päättäjien kesken yrittämisen olosuhteet Suomessa olisivat kolmenvuosikymmenen takaisella tasolla.

MAINOS

Kommentoi

Rakas päiväkirja. Olen taas pettynyt siitä, että vanhatkin politiikot saa höpsiä kaikenlaista aivan muut ei osannut tai yrittänyt. Muistoja jostain. Toisaalta jo silloin nähtiin mies, mitä ja kuka oli. Katso 2020 lukua ja sano vieläkö pölli liikkuu ja onko Linden in.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku sanoi aikoinaan, paitojakin tehdään Portugaliassa ja hyviä tehdäänkin. Arvatkaa kuka näin sanoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinäkin taidat nauttia noista yhteiskunnan tuista. Kelpaapa se sinullekin Eskoseni nämä yhteiskunnan tuet, esimerkiksi sopeutumiseläke, et maininnut kuinka kiva sitä on sinunkin saada joka kuukausi. Etkä ole koko ikääsi toiminut yrittäjänä, joten kirjoitappa oikein kun kirjoitat, kaikki ei mene kaikilta läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Eskoseni, mutta ihmetyttää kun kukaan ei korvaansa letkauta, ei yrittäjäjärjestö eikä varsinkaan politiikot, nimittäin siihen että verottajalle on lista siitä mitä tehtäviä y-tunnuksella saat Suomessa yrittää ja mitä et. ...Tsaarin aikaa? ..Esim. jos tarjoat y-tunnuksella kuljettajapalvelua kuljetusyrityksiin on toiminta verottajan mielestä laitonta. Eli sama käytäntö kuin nuohoojilla,siivoojilla, rakennusmiehellä ym. on kuljetusalalla rikollista. Luulisi että itsensä työllistäminen , harmaan talouden kitkeminen, suomalaisten liikennöitsijöiden kilpailukyvyn säilyttäminen kasvavaa ulkomaalaista tarjontaa vastaan, ja perustuslaillinen oikeus yrittämiseen olisi tärkeä meidänkin yhteiskunnassa, mutta ei. Vasta kun teet yrityksestäsi henkilöstövuokrausyrityksen, jonka kautta työllistät ensin muita niin voit samalla työllistää myös itsesi. Ei muuten onnistu joka kirkonkylällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei Ari !
Kiitos kommenteista. Otan vinkistä vaarin ja selvittelen mihin perustuu verottajan erilainen käytäntö yrittäjäksi hyväksymisessä.
Esko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on valitettavasti puolisosialistinen maa. Yrittäminen on tehty kannattomaksi ja sitä kompensoidaan erilaisilla tukimuodoilla.Jos et tukia saa pienyrittäjän on mahdotonta saada hommaa kannattavaksi pitkällä aikavälillä. Jotkut ovat aikoinaan pärjänneet ja saaneet omaisuuden kuntia kusettamalla.Tehdään isot suunnitelmat ja myydään ne poliitisilla lehmäkaupoilla kunnalle luvaten paljon pysyviä työpaikkoja. Kunta avustaa niin kauan kunne yritys ajautuu kannattomattomaksi ja yrittäjä vaihtaa kuntaa ja sama jatkui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä olen kyllä eri mieltä. Suomiko yrittäjäystävällinen maa? mun mielestä se on kaikkea muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image