Kaupallinen yhteistyö

4H-yritysten määrä on kasvussa

4H-liiton Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluejohtajan, Maria Isolahden mukaan yrittäjäkasvatus on ollut osa 4H-toimintaa aina siitä lähtien, kun järjestö 90 vuotta sitten perustettiin. KUVA: Maija Pylväs
PPY 13.4.2019 6:00
Maija Pylväs

Aluejohtaja Maria Isolahden mukaan parhaimmillaan  4H-yrittäjä saa
pienimuotoisesti aloitetusta toiminnastaan myöhemmin itselleen leipätyön

4H-yritysten määrä kasvaa joka vuosi. 4H-liiton Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluejohtaja Maria Isolahti kertoo, että nykymuotoista yritystoimintaa on ollut nyt kymmenisen vuotta, joten toiminta alkaa olla nuorille tuttua.

”Toki yrittäjyydestä yleensäkin ollaan nykyään eri tavalla kiinnostuneita kuin aiemmin”, Isolahti sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla toimi viime vuonna 285 4H-yritystä, joista osa perustettiin uutena ja osa jatkoi vanhana. Yrityksiksi tilastoidaan ne, joiden myynti on vähintään 50 euroa vuodessa, liiketoimintasuunnitelma tehtynä ja loppuraportti toimitettuna yhdistykselle.

”Periaatteessa 4H-yrittäjät toimivat niin kuin oikeat yrittäjät, mutta tätä tehdään yhdistyksen ohjauksessa. 4H-yritys voi ansaita vuodessa 50–7000 euroa.”

 

Nuoren väylä yrittäjäksi

Kuka tahansa 13–28-vuotias voi perustaa 4H-yrityksen. Nuori tekee liiketoimintasuunnitelman, seuraa tuloja ja menoja ja laskee vuodenvaihteessa, paljonko tuli tienattua ja raportoi tästä sitten paikalliselle 4H-yhdistykselle.

Viimeistään liiketoimintasuunnitelmaa tehtäessä nuori hankkii itse tai yhdistyksen avustamana itselleen yritysohjaajan. Yritysohjaaja on paikallinen yrittäjä tai esimerkiksi nuoren vanhempi tai sukulainen, joka ohjaa nuorta yrittäjää. Paikalliset yrittäjät ovat erittäin tervetulleita toimimaan yritysohjaajana.

”Yritysohjaajalla ei silti välttämättä tarvitse olla yrittäjäkokemusta. Sekin riittää, että on vahvaa kokemusta siltä toimialalta, missä nuori toimii. Esimerkiksi päiväkodin työntekijä voi auttaa lastenhoitoalan 4H-yrittäjää”, Isolahti vinkkaa.

4H-yritysten toimialat vaihtelevat laidasta laitaan. On valokuvaajia, jotka ovat tehneet harrastuksestaan yritystoiminnan. On keppihevostarvikkeita sekä kurssi- ja kilpailutoimintaa järjestävä keppariyritys. Remonttipalveluita, kesäkioskia ja pitopalveluyrityksiä. Yhteen aikaan erittäin suosittua oli kotisivujen teko.

”Joillekin 4H-yritystoiminnasta saattaa tulla ihan elinikäinen leipä. Esimerkiksi Eemelin metsäpalvelut -nimisen yrityksen perustaja oli 15-vuotias aloittaessaan yritystoiminnan. Lopulta nuori lähti opiskelemaan metsäalaa ja perusti myöhemmin oikean yrityksen.”

4H järjestää yrityskursseja

4H-yhdistykset järjestävät yrityskursseja, johon sisältyy kontaktiopetusta ja tehtäviä 4H-yritystyökirjan pohjalta. Yritysideaa ei tarvitse olla valmiina, vaan se muodostuu usein kurssin aikana.

”Aika moni perustaa yrityksen siksi, ettei saa omalta paikkakunnalta kesätöitä.”

Nykyään 4H-yhdistykset ovat alkaneet tehdä yhteistyötä isojenkin yritysten kanssa. Esimerkiksi viime syksynä aloitettiin yhteistyö SuperParkin kanssa. Yhteistyön myötä SuperPark tarjoaa yritysmahdollisuuksia 4H-yrittäjille erityyppisiin tehtäviin, kuten lipunmyyntiin.

”Tämäntyyppisestä yhteistyöstä ollaan kiinnostuttu muidenkin oikeiden yrittäjien kanssa.”

Nuori Yrittäjyys ry:n tarjoamat yrittäjyyteen kannustavat opinto-ohjelmat ovat läheistä sukua 4H:n toiminnalle. Erona on kuitenkin se, että NY-yrittäjyys tapahtuu koulussa osana koulupäivää, kun taas 4H-yritys on harrastustoimintaa. Moni NY-yritys jatkaa kesällä koulun jälkeen 4H-yrittäjänä.

"Aika moni perustaa yrityksen siksi, ettei saa omalta paikkakunnalta kesätöitä.”

MAINOS

Kommentoi

Nämä 4hoo kerhot vie leivän oikeilta yrittäjiltä pienissä maaseutukylissä samoin nämä tukisukka kerhojen kahvilat. Ja tämä on tosi. Ei nämä oo mitään yrittäjiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
29
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
22
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image