Mielipidekirjoitus

Pör­riäis­elä­mää par­vek­keel­la

Tämän kesän helteet ajavat ihmiset ulos kodeistaan, ainakin jos asuvat kerrostalossa. Tosin helpotusta helteeseen saa Oulussa etsiä kun lehtevät puistot penkkeineen ovat vähissä eikä ylikansoitetuilla terasseilla tai rannoilla kaikki viihdy.

Ouluun on noussut ja nousee varmaan jatkossakin tyypillisiä, yhä ylemmäksi kurkottelevia maitopurkkitaloja, joissa ei ulkoisesti huomaa arkkitehtisuunnittelun jälkiä. Näiden ulkonäköä yritetään sitten piristää lähinnä julkisivumateriaalilla ja lasitetuilla parvekkeilla. Niitä onkin pienistä hyllyistä isoihin lasiansareihin, joita hehkutetaan lisätilana joka mahdollistaa viihtymisen ”ulkona” keväästä syksyyn.

Sisustuslehdet saavat parvekkeista helposti aineistoa ja sivukaupalla kauniita kuvia stailaamalla niitä kilvan kesäkalustein ja runsain viheristutuksin. Usein kuvat ovat tosin Tanskasta tai Ruotsista, mutta sitäpä ei lukija huomaa.


Oulussa parvekesuunnittelu merkitsee useimmiten kauttaaltaan lasitettuja, usein värillisin tai kuvioiduin lasein varustettuja ulokkeita.

Oma kokemukseni on idän-etelän puolen suuresta parvekkeesta, jossa alaosa eli kaide on tummennettua lasia ja rakenteet tummaa metallia. Näillä helteillä koko parveke kaikkineen kuumenee, so. betonilattia, kaikki lasi- ja metallipinnat, parvekkeen tiiltä jäljittelevä sisäseinä ja kaikki kalusteetkin.

Lämpötila nousee yli 40 asteeseen ja laskee tuskin alle 30 asteen yölläkään. Parveke on varustettu terassikaihtimin, mutta niistä ei ole apua. Myöskään juuri mitkään kasvit tai kukat eivät siellä hengissä selviä.

Moni ostaa asunnon tiedostamatta näitä ominaisuuksia, jotka vielä korostuvat pienissä asunnoissa, joissa ikkunat ovat vain yhteen suuntaan. Kyllä siellä täytyy olla todella tukalaa.

Ihanteellinen suunta parvekkeelle on itä eli aamuauringon puoli. Kannattaa valita suuntansa ja ostaa asunto mieluiten keskipäivän aikaan, ainakin jos parveke on tärkeä elementti ja aikoo viettää myös vapaa-aikaansa kotona.


Näiden pörriäishotellien sijaan toivoisi jo näkevänsä Oulussa kunnianhimoisempaa rakentamista.

Kerrostaloja, joissa on satsattu näyttävästi arkkitehtuuriin ja asumista helpottaviin tilaratkaisuihin. Ei 3 x 8m eli 24 m2 voi muodostua kenellekään pysyväksi kodiksi, minimi olisi ehkä 35 m2 ja pieni on sekin. Kun liialla kiireellä tehdään ja laadusta tinkien, tulokset ovat jo nähtävillä.

Rakennukset ja oikeat puistot vanhoine hoidettuine puineen ovat merkittävä osa kaupunkikulttuuria. Onko kaupunkimme yleisilmeen suunnittelu kenenkään käsissä ja jos on, niin kenen? Millaista Oulua nyt rakennetaan.


Pörriäinen helteessä