Kolumni

Poh­jois-Poh­jan­maan yri­tys­ten ve­ro­ja­lan­jäl­ki yli 2,4 mil­jar­dia

Onnittelut kaikille uusille ja uudelleen valituille kuntapäättäjille. Teillä on suuri vastuu ja mahdollisuus tukea talouden kasvua, sillä hyvin hoidettu kuntatalous mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyisen verotuksen ja pitää yritysten kustannuksia muutenkin kohtuullisina.

Jari P. Tuovinen on Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja.
Jari P. Tuovinen on Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja.

Investoinnit ja työllistäminen vaativat, että yritysten näkymät tulevaisuudesta eivät sisällä suuria riskejä verojen ja kustannusten nousemisesta.

Yritykset ovat perustavanlaatuisen tärkeä osa menestyvää hyvinvointiyhteiskuntaa.

Ne työllistävät merkittävästi ja kehittävät alueita omilla tuotteillaan sekä palveluillaan ja maksavat sekä välittävät veroja ja veroluontoisia suoritteita yhteiskunnalle.

Yritysten toimintaympäristön kehittäminen julkisen sektorin saamin verovaroin ja toimenpiteillä on siksi tärkeää.

Yritysten näkökulmasta se tarkoittaa hyvälaatuista infrastruktuuria, saavutettavuutta ja koulutusjärjestelmää sekä julkisia palveluita.

Kauppakamarien Suuresta veroselvityksestä selviää, että vuonna 2019 suomalaiset yritykset maksoivat ja tilittivät veroja ja veronluonteisia maksuja noin 69 miljardia euroa. Lähes 19 000 Pohjois-Pohjanmaalle rekisteröityä yritystä maksoi ja tilitti veroja Verohallinnolle vuonna 2019 2,4 miljardia euroa. Vertailuna todettakoon, että koko Oulun kaupungin budjetti vuodelle 2022 on 1,4 miljardia.

Suurimmat verovirrat kertyivät arvonlisäverosta sekä palkkojen ennakonpidätyksistä ja eläkevakuutusmaksuista.

Verotuloja voi kasvattaa vain kahta kautta – joko nostamalle veroprosenttia tai ymmärtämällä, että verotulot syntyvät viime kädessä yritysten synnyttämistä arvonlisämääristä.

Hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisen kannalta on välttämätöntä, että Suomeen saadaan lisää yritystoimintaa ja investointeja.

Mitä enemmän Suomessa on yrityksiä, jotka työllistävät ja investoivat, sitä enemmän valtio ja kunnat saavat verotuloja hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi.

Verotusta ei voi kiristää nykyisestä, ei kansainvälisesti verrattunakaan. On syytä muistaa, että Suomi elää viennistä ja siltä osin on kyse kansainvälisestä kilpailukyvystä.

Verotuksen ja veroluonteisten maksujen yhteisvaikutuksena olemme jo valmiiksi takamatkalla. Verotuksen tulee kannustaa yrittäjyyteen ja kaikkien on syytä kannustaa yrittäjiä menestymään.