Poh­jois-Poh­jan­maal­le val­mis­tel­laan uusia ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia: Yli kym­me­nen hengen ta­pah­tu­mat kiel­le­tään ja maskin käy­tös­tä pe­rus­teel­li­set ohjeet

Koordinaatioryhmä suosittaa maskin käyttöä kaupassa. Arkistokuva.
Koordinaatioryhmä suosittaa maskin käyttöä kaupassa. Arkistokuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Pohjois-Pohjanmaalla leviämisvaiheeseen edennyt koronaepidemia tuo maakuntaan nykyistä tiukempia suosituksia. Niiden taustalla ovat Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) linjaukset.

Alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee, että yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkeä, kielletään. Kielto kattaa sekä sisä- että ulkotiloissa pidetyt kokoukset. Päätöksen asiasta tekee Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) tartuntatautilain pohjalta.

Lisäksi suositellaan julkisten tilojen sulkemista kuitenkin niin, että välttämättömät palvelut ja asioinnit on mahdollista suorittaa. Riskiryhmäläisten suojaamiseen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

– Koordinaatioryhmä linjaa suosituksista, mutta päätökset esimerkiksi julkisten tilojen, kuten kirjastojen ja uimahallien sulkemisesta tekee lopulta kunta, sanoo Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Toinen aste etäopetukseen

Yksityistilaisuuksia ei koordinaatioryhmän mukaan pidä järjestää. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Toisen asteen oppilaitosten ja korkeakoulujen pitää siirtyä etäopetukseen. Suositus koskee sekä julkisia että yksityisiä oppilaitoksia. Välttämätöntä lähiopetusta voidaan edelleen jatkaa.

Kaikkia työntekijöitä kehotetaan etätyöhön, jos se on mahdollista. Myös kattavia etäkokouskäytäntöjä suositellaan sekä työpaikoilla että vapaa-aikana.

Maskisuositukset yli 15-vuotiaille

Koordinaatioryhmän maskisuositukset koskevat yli 15-vuotiaita. Maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa tiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä yksityisen palveluntarjoajan tiloissa kuten kaupoissa ja pankeissa.

Julkisissa liikennevälineissä kehotetaan käyttämään maskeja aina.

Lisäksi maskia pitää käyttää matkalla koronavirustestiin sekä testitulosta odotellessa, jos on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Terveydenhuollon henkilökunnalla pitää olla maskit kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.

Toisen asteen oppilaitoksissa suositellaan käyttämään maskeja, samoin työpaikoilla.

Riskialueelta Suomeen saapuneen matkailijan pitää käyttää maskia siirtyessään omaehtoiseen karanteeniin. Jos omaehtoisen karanteenin aikana täytyy liikkua kodin ulkopuolella, myös silloin pitää käyttää maskia.

Vain lasten harrastustoimintaa voidaan harkita

Koordinaatioryhmä suosittaa, että aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastuksia voidaan toteuttaa etämuotoisena.

Alle 12-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta voi harkinnan mukaan jatkua.

Sen sijaan 12–17-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan jatkamisesta pitää koordinaatioryhmän mukaan harkita erittäin tarkkaan. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, pitää huomioida STM:n  ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien pitää välttää lähikontakti toisiinsa.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan jatkumisen osalta kunnat tekevät lopulliset päätökset.

Sekä koordinaatioryhmän suositusten täytäntöönpanosta että aluehallintoviraston päätöksestä tiedotetaan tiedotustilaisuudella tiistaina 1. joulukuuta. Suositukset astuvat kuitenkin voimaan välittömästi, jo sunnuntaista lähtien.

Maakunnan pahin koronatilanne on Oulussa, jossa kaupunki ottaa käyttöön osittain Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suosituksia tiukemmat rajoitukset. Lue Oulun päätökset tästä.

Kuvatekstiä muokattu 29.11. kello 22.43.