Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Kolumni

Pimeys ja kylmyys vah­vuuk­sik­si

Lumo-valofestivaali on aiempina vuosina osoittanut senkin, että ihmiset voi saada liikkeelle myös pimeällä ja kylmän kolealla säällä.

Yritin taannoin kuvata ulkomaalaiselle vihaani Suomen marraskuuta kohtaan. On vaikea kuvailla tämän ajan ankeutta sellaiselle, joka ei ole sitä kokenut.

Kirjoittaja on Forum24:n päätoimittaja.
Kirjoittaja on Forum24:n päätoimittaja.

”Kuvittele, että on todella pimeää ja lisää siihen sitten vielä vähän pimeyttä. Niin pimeää meillä on”, selitin.

Aamulla on pimeää, kun on lähdössä töihin. Iltapäivällä on pimeää, kun tulee töistä. Ja jos ajaa autolla, musta asfaltti imee kaiken valon, ettei varmasti näe yhtään mitään.

Marraskuu olisi ensimmäinen, joka lähtisi, jos yhden kuukauden voisi vaihtaa.

Ehkä juuri tämän silmittömän vihan vuoksi olen ollut erityisen innoissani tulevana viikonloppuna järjestettävästä Lumo-valofestivaalista.  Korosta sitä, mitä et voi peittää, sanotaan. Mielestäni tämä sanonta pätee myös Ouluun. Marraskuinen Oulu kaipaa Lumo-valofestivaalin kaltaisia tapahtumia, joissa käytetään pimeyttä hyödyksi.

Emme voi sytyttää koko kaupungin ylle yhtä jättisuurta kirkasvalolamppua, joka toisi osalle kaupunkilaisista migreenin, osalle energiaa, mutta me voimme luoda tapahtumilla valoa pimeyteen.

Kun kesän ensimmäisinä hellepäivinä kävelee kaupungilla, tulee usein ihmeteltyä, mistä nämä kaikki ihmiset ovat oikein tulleet. Eivät ne talven pimeimpään aikaan ole ihmisten ilmoilla liikkuneet.

Mutta Lumo-valofestivaali on aiempina vuosina osoittanut senkin, että ihmiset voi saada liikkeelle myös pimeällä ja kylmän kolealla säällä.

Tarvitaan vain hyvä syy lähteä liikkeelle.

Odotan suurella mielenkiinnolla Oulu Urban Culturen suunnittelemaa Frozen People -elektronisen musiikin tapahtumaa, joka on tarkoitus järjestää talven hyisimpään aikaan Nallikarin edustalla meren jäällä. Täysin pähkähullu idea, joka juuri sen vuoksi saattaa toimia.

Pimeyttä ja kylmää tuulta emme pääse pakoon vaikka kuinka haluaisimme. Silloin on sama kääntää heikkoudet vahvuuksiksi.