Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Kolumni

Pi­de­tään lasten arki rul­laa­mas­sa

Kun harrastuksen kerran lopettaa, kynnys palata takaisin on korkea.

Koronakaranteeni venytti perheemme joululomaa suunniteltua pidemmäksi, ja sekös oli lasten mielestä mukavaa – aluksi.

Kirjoittaja Niina Hentilä on Forum24:n päätoimittaja.
Kirjoittaja Niina Hentilä on Forum24:n päätoimittaja.

Lomasta tuli kuitenkin niin pitkä, että lapset ennättivät jo kysyä, milloin päiväkotiin ja kouluun taas pääsee.

Harvoin on koululaisemme ollut niin intoa täynnä kouluun lähtiessään kuin maanantaiaamuna.

Samalla kun lapsi söi aamupalaa, huokaisin hiljaa mielessäni kiitoksen päättäjille. Onneksi teillä oli viisautta pitää koululaiset lähiopetuksessa.

Myös alueelliset, lapsia koskevat päätökset ovat ilahduttaneet.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto päätti viikonloppuna vastoin ministeriön suosituksia pitää liikuntapaikat auki ja lasten harrastukset käynnissä. Tämä oli kertakaikkisen positiivinen yllätys.

Korona-aikaa on eletty kohta kaksi vuotta. Tässä ajassa moni lapsi ja nuori on lopettanut oman harrastuksensa. Kun harrastuksen kerran lopettaa, kynnys palata takaisin on korkea.

Tiedossa on, että lapset ja nuoret harrastavat jo nykyisellään liian vähän liikuntaa, mutta liikuntaharrastuksessa on kysymys paljon muustakin kuin pelkästä fyysisestä kunnosta.

Liikkuminen on tärkeä tekijä taistelussa lasten ja nuorten alati kasvavia mielenterveysongelmia vastaan, ja myös tämä olisi syytä muistaa, kun rajoituksia mietitään.

Jo hyvän aikaa on tiedetty, että lapset sairastavat koronaviruksen useimmiten lievänä. Moni on sen sairastanut varmasti tietämättäänkin, kun tämänhetkiset ohjeistukset sanovat, että lapsen lieviä oireita voi seurata kotona ilman testiin hakeutumista.

Lähellä oli, että tauti olisi jäänyt omassa perheessänikin diagnosoimatta.

Omikronin leviämistä ei asiantuntijoiden mukaan pystytä enää estämään, mutta voimme vaikuttaa siihen, miten tämä aika vaikuttaa lapsiin ja nuoriin.

Itse olen valmis tekemään vaikka koko loppuvuoden etätöitä, mutta koulut olisi syytä pitää auki ja lasten harrastustoiminta pyörimässä.

Muutoin tästä ajasta maksettava hinta on liian kova.