Peto

Yksinäistä touhua

Rovaniemeläislähtöistä Katja Kettua on harmittanut Nuorten Voiman Liiton tapahtumien keskittyminen Helsinkiin, niinpä hän on ollut innolla järjestämässä eri puolille maata ulottuvaa Kytkin-kiertuetta.
Peto 3.7.2009 10:48
Anssi Juntto
Rovaniemeltä lähtöisin olevaa Katja Kettua on luonnehdittu laaja-alaiseksi taiteilijaksi, ja sellainen hän ehdottomasti onkin. Kettu on muun muassa kirjoittanut kaksi romaania ja useita novelleja, ohjannut kymmenkunta animaatio- ja lyhytelokuvaa, tehnyt muutaman musiikkivideon ja vaikuttanut erinäisissä bändeissä.

Ketun itsensä mielestä laaja-alainen taiteilija on kauniisti sanottu. Hän kuitenkin toivoo, että musiikkia ei niputettaisi saman taiteilijaotsikon alle. Bändeihin hän sanoo suhtautuvansa lähinnä harrastuksena ja sosiaalisia taitoja kehittävänä toimintana.

"Laaja-alaisuus tulee siitä, että suhtaudun kirjallisuuteen kuvallisesti ja hahmotan kirjallisuutta mielessäni pitkälti kuvan kautta. Toisaalta animaatioelokuva juontaa halusta yhdistää kuva, tarina ja liike."

Taiteeseen Kettu hurahti aikanaan Rovaniemellä Lyseonpuiston lukion kuvataidelinjalla. Siellä hän innostui erityisesti animaatioista ja suuntasi Turun taideakatemiaan opiskelemaan animaatio-ohjaajaksi.

Paradoksaalista kyllä, Turussa Kettua kannustettiin kirjoittamaan. Sitä seurasivatkin esikoisromaani Surujenkerääjä ja kirjallisuusopinnot Tampereen yliopistossa.

Nykyään Kettu pitää itseään ennen kaikkea kirjailijana. Kuvallisen puolen hän on jättänyt suosiolla vähemmälle, vaikka animaatioelokuvan käsikirjoitusta parhaillaan työstääkin. Musiikin saralla hänellä on työn alla sanoitus Honey & The T-Bonesille Joroisten musiikkipäiviä varten.

"Kyllä minusta tuntuu, että teksti on tällä hetkellä se, jonka parissa haluan toimia", Kettu sanoo.

Samaan hengenvetoon hän toteaa kirjoittamisen olevan loppujen lopuksi hyvin yksinäistä touhua. Bändissä soittaminen ja elokuvan tekeminen taas ovat enemmän ryhmätyötä ja siksi tarpeellisia henkireikiä.

Kaikkien taiteen tekemisten ja niihin liittyvien opetustöiden lomassa Katja Kettu istuu kulttuuriyhdistys Nuorten Voiman Liiton hallituksessa. Sen tiimoilta hän on ollut järjestämässä eri puolilla maata vierailevaa Kytkin-kiertuetta, jossa kirjailijat lukevat tekstejään ja ruotivat kirjallisuutta paneelikeskusteluissa.

Kiertue juontaa juurensa Ketun, hänen puolisonsa Mikko Rimmisen ja yhdistyksen toiminnanjohtajan Laura Serkosalon viime syksynä aloittamasta Prosak-proosaklubista. Helsinkiläisessä ravintola Dubrovnikissa järjestettävä klubi on saavuttanut suuren suosion, ja sen tiimoilta kirjailijoitakin on pyydetty esiintymään muualle maahan.

"Ideana on ollut päästä käymään jossain muuallakin. Suurin osa meistä hallituksen jäsenistä ei ole Helsingistä kotoisin vaan jossain vaiheessa tänne ajautuneita. Itseäni tietysti vaivaa, että emme Rovaniemelle asti päässeet, mutta hyvä, että edes Ouluun."

Synnyinkaupunkinsa Rovaniemen ja nykyisen kotikaupunkinsa Helsingin lisäksi Kettu on ehättänyt asustaa Turussa, Tampereella, Tallinnassa ja Lontoossa. Ensi syksynä hän muuttaa Sammattiin, Eeva Joenpellon kirjailijakotiin.

Missä kaupungissa Kettu on tuntenut olevansa eniten kotonaan, jos Rovaniemeä ei lasketa?

"Jokaisella kaupungilla on omat hyvät puolensa, mutta ehkä minä olen tykännyt kaikista eniten Tallinnasta. Siellä on sopivasti vierasta ja sopivasti tuttua. Tykkään eestiläisten tavasta elellä", hän perustelee.

Elokuussa Kettu matkustaa Italiaan ja syyskuussa Venäjälle. Mieluiten hän kuitenkin lomailee pohjoisessa.

"Olen juuri suunnittelemassa Jäämeren-lomaa. Kävin siellä pikaisen pyrähdyksen tuossa keväällä", hän kertoo.

"Olen käynyt myös Islannissa, ja se maa on niin täynnä äärimmäisyyksiä. Siinä on aina samaa viehätystä. Kun on tarpeeksi pohjoisessa, ei voi olla ihmettelemättä, miten ihminen voi elää siellä, eihän siellä ole mitään elinehtoja. Mutta kyllä niitä aina löytyy."

Kytkin-kiertue Siriuksessa Kajaanissa 6.7., Tähtitornin kahvilassa Oulussa 7.7. ja Nassakassa Hailuodossa 8.7.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

En laske mut paljon. Tänään tilaasin kun laiskotutti kotiinkuljetuksella 70 euron eestä valmista ruokaa:) Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image