Peto

Unelmia ja kouluhommia

Sturm und Drang -yhtyeen laulaja-kitaristi André Linman aikoo käydä koulunsa loppuun.
Peto 21.5.2009 0:00
Heini Strand
Mitä sinulle tulee mieleen nimestä Sturm und Drang? Vastaus riippuu luultavasti iästäsi ja ehkä myös sukupuolestasi. Mikäli olet keski-ikäinen mieshenkilö, pidät Sturm und Drangia saksalaisena kirjallisuusliikkeenä, joka mullisti eurooppalaista kulttuurielämää 1700-luvun lopulla. Jos taas olet teini-ikäinen tyttö, ajattelet vaasalaista rockyhtyettä, joka ryhtyi kuohuttamaan suomalaisia musiikkipiirejä muutama vuosi sitten.

Jälkimmäinen mielleyhtymä sai alkunsa vuonna 2004. Tuolloin 12-13-vuotiaat pojat nimesivät yhtyeensä kirjallisen liikkeen mukaan, mutta yhtäläisyydet Sturm und Drangien välillä huomattiin vasta jälkeenpäin.

"Päädyimme nimeen, koska se kuulosti hyvältä. Myöhemmin huomasimme, että nimi itse asiassa sopii meille tosi hyvin. Nimihän kuvastaa nuoruutta ja villiyttä sekä myös veljeyttä. Kyseinen kirjallisuusryhmä koostui meidän kaltaisistamme nuorista ja kapinallisista jäsenistä, jotka olivat hyviä kavereita keskenään", laulaja-kitaristi André Linman kertoo.

Viisihenkinen Sturm und Drang kierrättää musiikissaan power metalin kliseitä ja kumartelee jopa sukkahousuhevin suuntaan. Vaikutteiksi on mainittu 70- ja 80-lukujen metallihirviöitä, kuten Iron Maiden, Dio, KISS ja Judas Priest.

Tuntuu hivenen omituiselta, että 90-luvun alussa syntyneet pojankoltiaiset kuuntelevat muinaista metallia. Kaikesta on kuulemma syyttäminen kotioloja. Vanhempien houkuttelevat levyhyllyt nyt vain sattuivat notkumaan kasariheviä. "Meille se oli ihan uutta musiikkia, sillä ei sellaista soitettu radiossa."

Sturm und Drang on tuonut sellaisen musiikin takaisin radioon. Vuonna 2007 ilmestynyt debyyttilevy Learning to Rock on myynyt jo platinaa, ja viime marraskuussa julkaistu Rock´n Roll Children jatkaa samalla linjalla.

André Linman on perinyt musiikilliset taipumukset isältään, joka on vaikuttanut musiikkiteollisuudessa jo 80-luvulta lähtien. Patrick Linman toimii Sturm und Drangin managerina ja kirjoittaa yhtyeen kappaleet yhdessä Andrén kanssa. Tuntuuko pojasta koskaan siltä, että hän toteuttaisi isänsä unelmia?

"Kyllä se vähän siltä tuntuu. Hän halusi itse nuorena soittaa menestyvässä yhtyeessä, joten toteutan siinä mielessä myös hänen unelmiaan. Mutta ei siinä ole mitään pahaa. Päinvastoin, hän on meille suureksi avuksi ja erittäin onnellinen puolestamme. Ja totta kai toteutan yhtyeessä omiakin unelmia."

Vaikka Sturm und Drangin musiikki on keksitty jo vuosikymmeniä sitten, on yhtye kirjaimellisesti aikansa lapsi. Kaksi bändin jäsenistä saavutti täysi-ikäisyyden alkuvuodesta, mutta André juhlii 18-vuotissynttäreitään vasta ensi vuonna. Hän ei erityisesti odota juhlapäivää.

"Olen tehnyt jo alaikäisenä paljon sellaista, jota minun ei olisi pitänyt vielä tehdä. Täysi-ikäisyys ei siis tuo elämääni juuri uutta. Tosin sitten voin tehdä laillisesti kaikkea sitä, mitä olen tähän asti tehnyt luvatta", keulakuva naureskelee.

"Täysi-ikäisenä saan luultavasti helpommin turpaan. Kitaristimme teorian mukaan alaikäisiä ei välttämättä uskalleta lyödä, joten kun täytämme 18, turpaanveto muuttuu reilummaksi niiden mielestä, jotka haluavat antaa meille köniin."

André opiskelee parhaillaan iltalukiossa, jota hän kiittelee joustavaksi. André aikoo käydä koulunsa loppuun. Onko ylioppilaslakki oikeasti vain vanhempien toive, vai pitävätkö pojat itsekin koulutusta tärkeänä?

"Se on vähän molempia. Koulutus on vanhemmillemme todella tärkeää, mutta he tukevat myös bändiä. On ihan hyvä, että vanhemmat patistavat meitä koulun suhteen, sillä muuten se sujuisi varmasti huomattavasti hitaammin."

Sturm und Drang Oulun Teatrialla perjantaina 22.5. ja Kemin Tervahallissa lauantaina 23.5.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyväiä musiikkia. 80-luvun tyyli selittääkin suurelta osin sen miksi nuorten miesten soittama hevi puree myös keski-ikäisiin. Nuorille miehille menestystä ja monia soitannallisia vuosia musiinkin parissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
45
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
42
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image