Peto

Sienipilven varjossa

Peto 29.8.2008 0:00
Jarno Mällinen
Kun psykedeeliset sienet valloittivat Oulun.
Suippumadonlakki, suippomadonlakki, suippusilokka, silokki... tunnetuimmalla psilosybiini-hallusinogeenia sisältävällä myrkkysienellämme on monta nimeä. Aistiharhoja aiheuttava sieni kuuluu nykyisin Suomen päihdetietoisen nuorison yleissivistykseen, mutta kolme vuosikymmentä sitten tilanne oli toinen. Oululainen anonyymi asianharrastaja (AA) avautui aiheesta Pedolle.

AA:n tutustutti suippumadonlakkeihin 1980-luvun alussa hänen kaverinsa, etelästä muuttanut huumausaine-ekspertti. "Kukaan Oulussa ei tiennyt niistä mitään. Kuvaus LSD:n kaltaisista vaikutuksista - hyvä olo, värikkäitä näkyjä ja muuta hauskaa - innosti nuoria miehiä."

"Kerran Kiiminkijoen rannalla kävellessämme sitten huomasimme niityn reunassa heinätuppaassa pieniä sieniä, jotka vastasivat tuntomerkkejä. Poimimme niitä isot kasat, ja ei kun takaisin kaupunkiin: kuka uskaltaa kokeilla?"

Vakiokoekaniinia ei saatu kiinni, joten poimijat päättivät syödä sienet itse. Loppuillan he hortoilivat ympäri Oulua ja juttelivat innoissaan.

"Kokemus oli riemukas. Mielikuvitus avautui, mutta varsinaisia hallusinaatioita ei tullut. Fantasian lento pysyi ajatus- ja keskustelutasolla."

Tieto levisi, ja suippumadonlakin laajamittaiset etsinnät alkoivat Oulussa. Pioneerityötä edesauttoi se, että 80-luvun alkuun sijoittui sattumalta kaksi peräkkäistä hyvää satovuotta.

"Veikkaan, että alla oli kuivia vuosia, jolloin lahotettavaa heinää kertyi paljon - sehän on heinänlahottajasieni - ja sitten tuli lämmin kostea kesä. Myöhemmin niitä oli äärettömän vähän."

Suurina sienikesinä silokkeja kasvoi tavallisilla nurmikoilla ympäri Oulua. Niitä poimittiin tuhansittain ja nautittiin viikonloppuisin 50-100 kappaleen annoksina. Talvisin käytettiin kuivattuja tai pakastettuja sieniä.

Ilmassa oli päihdevallankumouksen tuntua. "Eräskin tuttu sanoi, että hän on aina haikaillut Jamaikalle, mutta nyt Suomikin tuntuu ihan hyvältä paikalta, kun täällä kasvaa tuollaisia ihan itsestään."

Erikoista kyllä, AA ei osaa juuri kuvailla psilosybiini-harhojaan. "Vaikutuksiin kuuluu, ettei muisti oikein pelaa", hän selittää. On tyydyttävä yleistason tunnelmiin.

"Värit voimistuvat, mielikuvitus laukkaa, assosiaatiot lentävät, arjen ilmiöt tuntuvat hassuilta ja jänniltä. Tuntee olevansa jonkin äärimmäisen tärkeän jutun äärellä ja keksineensä jotain erikoista. Tuntee, ettei kukaan ole normaalitajunnassa kokenut tällaista ja siksi ei ole sanoja kuvaamaan näitä tuntemuksia."

Parista kaveristaan AA muistaa, että nämä laskivat halkaisijaltaan metrin mittaisten appelsiinien tuottamaa mehumäärää erilaisilla matemaattisilla kaavoilla. "Se oli hyvin huvittavaa."

Pahaksi onneksi huvittavuus on psilosybiinillä sattumanvaraista. Alkupahoinvointi kuului vielä asiaan, mutta lisäksi alkoi ilmaantua huonoja trippejä, vainoharhaisuutta ja ahdistusta. Eräs käyttäjä pelkäsi hissiin tulvivien pallojen tukehduttavan hänet. Jotkut vannoivat, etteivät enää koskaan nauti silokkeja.

Kahden vuoden jälkeen harrastus Oulussa lopahti. "Sieniä ei enää löytynyt, ja kaikille tuli ikäviä kokemuksia. Vastenmielisyyden tunne säilyi pitkään: pelättiin sekaisin menemistä, hallitsemattomuuden tunnetta ja sitä, että arkipäivän ongelmat pomppaavat liian voimakkaina esille", AA kertoo ja lausuu varoituksen sanan:

"Niillä sienillä pää pehmenee. Jos on taipumusta harhoihin tai muihin psyykkisiin ongelmiin, ne taatusti pahenevat. Tiedän yhden psykoositapauksen. Kahden käyttökerran jälkeen alkaneet näköharhat jatkuivat vuoden ajan lääkityksestä huolimatta."

Psilosybiinitietouden Ouluun tuonut AA:n tuttava jäi lopulta kiinni.

"Joku naisihminen oli ostanut häneltä suippumadonlakkeja, mennyt kohtuullisen sekaisin ja ilmoittanut poliisille. Poliisi kuulusteli miestä, ja tästä suivaantuneena hän haki kotoaan valtaisan pussillisen sieniä, meni poliisilaitokselle, löi pussin tiskiin ja sanoi: ´Tässä niitä nyt olisi´."

Sieniguru oli tuolloin Oulua hämmentäneen Petroolisikapuolueen kunnallisvaaliehdokas ja pääideologi. Vaikuttivatkohan suippumadonlakit puolueen ohjelmaan?

"En tiedä. Ainakin vaalimenestykseen sillä tavoin, että ehdokas oli parhaimman vaalikampanja-ajan pidätettynä."

Miekka ja kypärä -palstalla
esitellään nuorisokulttuurin
ilmiöitä menneiltä vuosilta.

Marttojen valtakunnallinen sienipäivä 30.8.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Olipas hyvä juttu vuosien takaa. Näyttäisi meinaan siltä, silokkivuodesta 2014 on tulossa mahdollisesti jopa kovempi kuin noista 80-luvun alun hulluista vuosista. Elokuu ei ole edes puolessa välissä ja ensimmäiset teräväkärkiset ovat jo kasvaneet teiden laidoille. Rakkauden täyttämä syksy on siis edessämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan – Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
31
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image