Peto

Sienipilven varjossa

Peto 29.8.2008 0:00
Jarno Mällinen
Kun psykedeeliset sienet valloittivat Oulun.
Suippumadonlakki, suippomadonlakki, suippusilokka, silokki... tunnetuimmalla psilosybiini-hallusinogeenia sisältävällä myrkkysienellämme on monta nimeä. Aistiharhoja aiheuttava sieni kuuluu nykyisin Suomen päihdetietoisen nuorison yleissivistykseen, mutta kolme vuosikymmentä sitten tilanne oli toinen. Oululainen anonyymi asianharrastaja (AA) avautui aiheesta Pedolle.

AA:n tutustutti suippumadonlakkeihin 1980-luvun alussa hänen kaverinsa, etelästä muuttanut huumausaine-ekspertti. "Kukaan Oulussa ei tiennyt niistä mitään. Kuvaus LSD:n kaltaisista vaikutuksista - hyvä olo, värikkäitä näkyjä ja muuta hauskaa - innosti nuoria miehiä."

"Kerran Kiiminkijoen rannalla kävellessämme sitten huomasimme niityn reunassa heinätuppaassa pieniä sieniä, jotka vastasivat tuntomerkkejä. Poimimme niitä isot kasat, ja ei kun takaisin kaupunkiin: kuka uskaltaa kokeilla?"

Vakiokoekaniinia ei saatu kiinni, joten poimijat päättivät syödä sienet itse. Loppuillan he hortoilivat ympäri Oulua ja juttelivat innoissaan.

"Kokemus oli riemukas. Mielikuvitus avautui, mutta varsinaisia hallusinaatioita ei tullut. Fantasian lento pysyi ajatus- ja keskustelutasolla."

Tieto levisi, ja suippumadonlakin laajamittaiset etsinnät alkoivat Oulussa. Pioneerityötä edesauttoi se, että 80-luvun alkuun sijoittui sattumalta kaksi peräkkäistä hyvää satovuotta.

"Veikkaan, että alla oli kuivia vuosia, jolloin lahotettavaa heinää kertyi paljon - sehän on heinänlahottajasieni - ja sitten tuli lämmin kostea kesä. Myöhemmin niitä oli äärettömän vähän."

Suurina sienikesinä silokkeja kasvoi tavallisilla nurmikoilla ympäri Oulua. Niitä poimittiin tuhansittain ja nautittiin viikonloppuisin 50-100 kappaleen annoksina. Talvisin käytettiin kuivattuja tai pakastettuja sieniä.

Ilmassa oli päihdevallankumouksen tuntua. "Eräskin tuttu sanoi, että hän on aina haikaillut Jamaikalle, mutta nyt Suomikin tuntuu ihan hyvältä paikalta, kun täällä kasvaa tuollaisia ihan itsestään."

Erikoista kyllä, AA ei osaa juuri kuvailla psilosybiini-harhojaan. "Vaikutuksiin kuuluu, ettei muisti oikein pelaa", hän selittää. On tyydyttävä yleistason tunnelmiin.

"Värit voimistuvat, mielikuvitus laukkaa, assosiaatiot lentävät, arjen ilmiöt tuntuvat hassuilta ja jänniltä. Tuntee olevansa jonkin äärimmäisen tärkeän jutun äärellä ja keksineensä jotain erikoista. Tuntee, ettei kukaan ole normaalitajunnassa kokenut tällaista ja siksi ei ole sanoja kuvaamaan näitä tuntemuksia."

Parista kaveristaan AA muistaa, että nämä laskivat halkaisijaltaan metrin mittaisten appelsiinien tuottamaa mehumäärää erilaisilla matemaattisilla kaavoilla. "Se oli hyvin huvittavaa."

Pahaksi onneksi huvittavuus on psilosybiinillä sattumanvaraista. Alkupahoinvointi kuului vielä asiaan, mutta lisäksi alkoi ilmaantua huonoja trippejä, vainoharhaisuutta ja ahdistusta. Eräs käyttäjä pelkäsi hissiin tulvivien pallojen tukehduttavan hänet. Jotkut vannoivat, etteivät enää koskaan nauti silokkeja.

Kahden vuoden jälkeen harrastus Oulussa lopahti. "Sieniä ei enää löytynyt, ja kaikille tuli ikäviä kokemuksia. Vastenmielisyyden tunne säilyi pitkään: pelättiin sekaisin menemistä, hallitsemattomuuden tunnetta ja sitä, että arkipäivän ongelmat pomppaavat liian voimakkaina esille", AA kertoo ja lausuu varoituksen sanan:

"Niillä sienillä pää pehmenee. Jos on taipumusta harhoihin tai muihin psyykkisiin ongelmiin, ne taatusti pahenevat. Tiedän yhden psykoositapauksen. Kahden käyttökerran jälkeen alkaneet näköharhat jatkuivat vuoden ajan lääkityksestä huolimatta."

Psilosybiinitietouden Ouluun tuonut AA:n tuttava jäi lopulta kiinni.

"Joku naisihminen oli ostanut häneltä suippumadonlakkeja, mennyt kohtuullisen sekaisin ja ilmoittanut poliisille. Poliisi kuulusteli miestä, ja tästä suivaantuneena hän haki kotoaan valtaisan pussillisen sieniä, meni poliisilaitokselle, löi pussin tiskiin ja sanoi: ´Tässä niitä nyt olisi´."

Sieniguru oli tuolloin Oulua hämmentäneen Petroolisikapuolueen kunnallisvaaliehdokas ja pääideologi. Vaikuttivatkohan suippumadonlakit puolueen ohjelmaan?

"En tiedä. Ainakin vaalimenestykseen sillä tavoin, että ehdokas oli parhaimman vaalikampanja-ajan pidätettynä."

Miekka ja kypärä -palstalla
esitellään nuorisokulttuurin
ilmiöitä menneiltä vuosilta.

Marttojen valtakunnallinen sienipäivä 30.8.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Olipas hyvä juttu vuosien takaa. Näyttäisi meinaan siltä, silokkivuodesta 2014 on tulossa mahdollisesti jopa kovempi kuin noista 80-luvun alun hulluista vuosista. Elokuu ei ole edes puolessa välissä ja ensimmäiset teräväkärkiset ovat jo kasvaneet teiden laidoille. Rakkauden täyttämä syksy on siis edessämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:39
Kaupunginhallitus nuiji pöytään asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet – "hyväntuulisten asukkaiden kaupunki"
19:31
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"
19:29
Oulu päätti lähteä mukaan arktiseen verkostoon Arctic Mayors Forumiin
19:00
Näkökulma: Politiikan harjalla lasikatot murtuvat rytinällä – Valtaavatko naiset johtopaikat seuraavaksi yrityksissä?
19:00
Verokorttiuudistus sotkee kuntien taloudenpitoa – verokertymässä satojen miljoonien tilitysvaje, Oulussa jäädään nyt 20 miljoonaa miinukselle Tilaajille
18:00
Kärppien ja Sportin kohtaaminen Raksilassa poiki rikosilmoituksia ja vei järjestyksenvalvojan sairaalaan – kysyimme, miten katsomoväkivalta voidaan estää Tilaajille
17:49
Buuaukset saattelivat Boris Johnsonin kotimatkalle – Britannian pääministeri jätti saapumatta tiedotustilaisuuteen Luxemburgissa
86
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
65
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
28
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
26
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
19
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
19
Oulun kaupungin johdolta toivelista kansanedustajille: Kaksoisraide ja Poikkimaantie kärjessä
14
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

148 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image