Peto

Räppiä rauhasta

Jyri Nylander alias Rauhantekijä keskittyy tällä hetkellä reggaeen ja räppiin. "En usko varsinaisesti jumalaan, mutta henkevyys on tärkeä osa elämääni", hän tunnustaa. KUVA: Mikkonen Ilkka
Peto 16.5.2008 0:00
Ilkka Mikkonen
"Kuka on tuo apina, joka rääkyy?", kysyi äiti 11-vuotiaalta pojaltaan. Poika oli juuri debyyttikasettinsa julkaissut raahelainen Jyri Nylander. Hän suivaantui kritiikistä ja päätti opetella laulamaan.

<

Viiden vuoden kuluttua äiti kuunteli Jyriä uudestaan ja sanoi: "Tuo on kuin enkelin laulua."

Kaunis ääni miehellä on edelleen. Kovana maailmanparantajana tunnettu ideologi esiintyy artistinimellä Rauhantekijä. Hän on julkaissut omakustanteena kuusi levyä ja tehnyt muistinsa mukaan elämänsä aikana noin viisituhatta biisiä: rokkia, poppia, räppiä ja reggaeta.

Jossain vaiheessa Nylander hurahti brittipoppiin ja tutustui torniolaisessa baarissa Rolf-nimiseen tyyppiin, joka oli kirjoittanut Nick Caven elämänkerran.

"Hän tykästyi musiikkiini, ja lähetin Rolfin mukana Cavelle 70 biisiäni. Mies diggasi niistä kovasti ja sanoi vastauskirjeessään, että älä koskaan lopeta laulamista. Samalla hän tunnusti, ettei ymmärrä sanoistani yhtään mitään. Käsitin sen niin, ettei englannin lausumiseni ole parasta mahdollista, ja vaihdoin laulukieleni suomeen."

Räppiä Rauhantekijä teki jo ala-asteiässä kaksipesäisellä kasettimankalla.

"Laitoin toiseen pesään tyhjän kasetin ja toiseen Public Enemyä. Publicin kassulta hain parhaita paloja taustoista, kiinnitin mikrofonin mankkaan ja räppäsin päälle. Ja olin tietenkin hyvin tosissani asian suhteen."


Jossain vaiheessa
suomenkielinen räppi löi itsensä läpi. Tulivat supersuositut Raptori, Pääkköset ja MC Nikke T, ja nuoren Rauhantekijän maailma romahti.

"En pystynyt tekemään räppiä varmaan kymmeneen vuoteen, kun Oi beibi ja Miksi mustalla on valkoista pidempää soivat päässäni aina kun tartuin mikkiin. Sitten tuli Fintelligens ja pelasti tilanteen. Vaikka heidän sanoituksensa eivät kolahtaneet minulle lainkaan, tajusin, että jätkät olivat tehneet juuri sen, mitä olin odottanut. Fintelligens synnytti suomiräpin."

Rauhantekijä perusti 90-luvun lopussa levy-yhtiö Luomurecordsin. Muille levylafkoille hän ei ole edes yrittänyt tarjota tekeleitään.

"Pyöritin Luomurecordsia kymmenen vuotta ja julkaisin sen kautta myös kavereideni levyjä. Sitten eteeni tulivat klassiset rahahuolet ja kaveri osti firman itselleen."

Viimeisimmän Suggestion-nimisen pitkäsoittonsa Nylander julkaisi 2006. Masterointia vailla oleva Atomipommi ilmestyy kesän aikana.

"Atomipommissa keskityn maailman tämänhetkiseen tilaan, joka on järkyttävä. Se, että raha ja materia määräävät täällä kaiken, tuntuu todella pahalta. Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta tunnen oikeasti suurta tuskaa maapallon nykytilasta. Kaikki nälkää näkevät ja sorretut ihmiset saattavat viedä yöuneni useiksi vuorokausiksi."


Rauhantekijä mieltää,
että vain atomipommin räjähdys tai valtava luonnonmullistus voisivat herättää kulutus- ja mässäilyhysteriassa kieriskelevän ihmisen.

"Niin maailma makaa kuin petaa", Rauhantekijä laulaa Petipehmoinen-biisissään.

Rauhantekijän kokoelmalevy UG
ilmestyi 15.5. Levyä myyvät Oulussa Real Deal ja tupakkatarvike-
kauppa Hempster.
Kotisivu: www.mikseri.net/users/56028.php

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image