Peto

Pelkoa ja inhoa Oulussa

Jukka Turusella on myös valokuvaus-addiktio. Tämä "omakuva" on kirjan promomateriaalia. "Onkos siitä Shakespearestakaan yhtään kuvaa?"
Peto 28.3.2008 0:00
Jarno Mällinen
Elämme median silottelemassa pumpulissa, jossa kaikella on julkisivu tai naamari, sanoo Jukka Turunen. Vastaiskuna hän on julkaissut omakustannerunokokoelman Integroitunut ihmissyöjä.

"Se on ehkä alitajuinen hyökkäys tällaisia rakenteita vastaan, yritys murtautua julkisivujen taakse ja syödä systeemiä sisältäpäin", oululainen debytantti luonnehtii. Hän ei ole kovin innokas selittelemään runojaan.

"Yhdelle tyypille ne toivat mieleen David Lynchin elokuvat. Mitähän elokuvia se mahtoi tarkoittaa? Tuskin sitä, jossa ajetaan ruohonleikkurilla."

Tuskin. Inhon, vieraantumisen ja perverssien välähdysten elähdyttämät lauseet muistuttavat pikemminkin Blue Velvetin lähiösurrealismista. Pumpulin takaa tunkee synkän humoristisia kuvia, kuten:

"Syötät minua lihalla / jotta jaksaisin panna taas illalla"

"Mistähän ne mahtavat tulla?" Turunen ihmettelee. "En ole välttämättä pyrkinyt tuomaan tämäntyyppisiä asioita esille."

Osansa lienee kirjoitusmetodilla, jossa "päästä tulee ryöppy ulos". Runoilija mainitseekin merkittävimmäksi vaikutteekseen surrealismin.

"Huomasin sen taas Espoossa Dali-näyttelyssä, kun katselin juttuja, joita harrastin teini-ikäisenä. Se taidemuoto ei ole vanhentunut."

Kolmeen osaan jakautuvan Integroituneen ihmissyöjän keskimmäinen jakso edustaa kokoelman selkeintä ja yhteiskunnallisinta antia. Sellaiset ilmaukset kuin "Alavilla mailla allahvaara" tai "säkitetyt synnytyskoneet" herättävät kysymyksen, onko tekijän islam-suhde jotenkin tulehtunut.

"Sanoisin, että se on molemminpuolista", hän vastaa ja vertaa islamia Alien-leffojen elintilaa valtaavaan hirviöön. "Tällä menolla Eurooppa muuttuu sadan vuoden sisällä islamilaiseksi, mutta itse islam ei näytä muuttuvan miksikään. Kyseessä ei ole hyvä tulevaisuus, tai ainakaan sellainen Eurooppa, jossa on vallinnut jonkinlainen rauha, järki ja valinnanvapaus."

Huolen aitoudesta ei jää epäilystä, mutta sen alkuperä mietityttää. Lieneekö taustalla 9/11-isku, jonka aikaan Turunen asui New Yorkissa?

"Tietysti se vaikuttaa. Olen kuitenkin lukenut kymmeniä kirjoja aiheesta, ja tässä tapauksessa tieto lisää tuskaa. Näitä asioita kannattaisi miettiä ennen kuin täällä on sisällissota. Kirjani keskimmäinen osio kestää ehkä huonoimmin aikaa, mutta se oli pakko laittaa mukaan."

Itse kokoelmakin on pakon sanelema: Turusen täytyi saattaa pöytälaatikkoon kertyneet tekstit valmiiksi voidakseen siirtyä eteenpäin. Rock-taustan (mm. Electric Blue Peggy Sue & The Revolutionions From Mars) omaava mies ajatteli niitä ensiksi biisinteksteinä, mutta totesi ne lopulta runoudeksi. Nyt entinen yksinäinen susi kuuluu jo kirjoittajayhdistys Huutomerkkiin.

"Sieltä on soitettukin ja pyydetty johonkin tilaisuuteen. Ajattelin, että pakkohan sitä on jotain tehdä, ei näitä muuten saa kaupaksi."

www.jukkaturunen.kotisivukone.com
Integroitunutta ihmissyöjää myy
kirjakauppa Nispero Oulussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image