Peto

Nyt elämästä kaikki ilo irti otetaan!

Oululainen tyttöduo Lissut kuvasi Latviassa uutta videotaan.
Peto 16.5.2008 0:00
Carita Forsman
Tämän jutun päähenkilöt ovat Mitsq ja Titsq, 15- ja 16-vuotiaat oululaistytöt Pohjankartanon yläasteelta. Oikeilta nimiltään he ovat Mitra ja Tiia. Sukunimet jääköön mainitsematta, koska on syytä vetää raja julkisuuden ja nuoruuden välille. Eiväthän Tiktakinkaan tytöt käyttäneet sukunimiään, jos muistatte.

Kyseessä on siis duo Lissut. Viime kesän Pissikset-biisi hätyytteli hittitaivasta, ja Youtuben sivuilla Pissis-video tsekattiin reippaasti yli miljoona kertaa. Ei siis ihme, että singlen jälkeen päätettiin tehdä kokonainen levy sekä seuraava video.

Moni saattaisi ajatella, että liikkeellä ovat musateollisuuden markkinamiehet euron kuvat silmissään, mutta ei. Pissikset-biisin historia juontaa Kiimingin yläasteen musikaaliin, ja oululaisen levy-yhtiön Uho Productionin puuhamiehen Petri Tyynelän on turha laskea työtunneilleen hintaa.

"Pissikset-biisin jälkeen tytöillä olisi ollut mahdollisuus heti äänittää levyllinen Risto Asikaisen valmiita biisejä, mutta me halusimme tehdä sen omin, paikallisin voimin", sanoo Tyynelä.

Virhe tai ei, samaiset biisit käytettiin sittemmin Kristiina Braskin levyllä, ja Nyt mä meen -hitti päätyi Hurtta ja stara -ohjelman tunnariksi.

Takaisin päähenkilöihin. Vaikka debyyttisingle oli voimallisen leimaava Pissikset, ei näistä tytöistä saa pissiksiä tekemälläkään. Ainakaan enää.

Tiia harrastaa muun muassa lenkkeilyä, mielessään maraton, "mutta hyvällä ajalla, koska ei sinne kannata muuten mennä juoksemaan" ja harkitsee tulevaisuudessa lääkärin ammattia. Mitra on avarakatseinen, mutta tarkkanäköinen, "eikä halua turhaan suunnitella tulevaisuutta, ainakaan liikaa, koska mitä tahansa saattaa sattua."

Yhdessä he nauravat, laulavat, tönivät, kiusoittelevat, hyppivät, heiluvat ja aloittavat lauseet yhtä aikaa. Aivan kuten tuon ikäiset kaverukset tekevät. Kuvauksellisia? Kyllä. Estottomia? Kyllä. Eikä tavuakaan valitusta väsymyksestä tai nälästä.

"Mutta ei meillä ole mitään sen kummoisempia odotuksia tästä levystä. Katsotaan mitä tapahtuu. Kaikki positiivinen on plussaa", Lissut sanovat.

"Sitä paitsi levylle laulaminen oli todella rankkaa työtä. Ensin aamulla kahdeksaksi kouluun ja sieltä suoraan studiolle, jossa saattoi vierähtää kevyesti iltayhdeksään."

Studiolta kerrotaan, että tyttöjä piti jopa hieman toppuutella, jotta he eivät laulaisi "liian oikein".

Latvian reissullekin tytöt lähtivät työmoraali korkealla. Yhtäkään hymyä ei tarvinnut patistaa eikä ainuttakaan poseerausta kerjätä. Kaikki kävi kuin he olisivat syntyneet kameran eteen.

Pissis-video kuvattiin vuosi sitten toukokuussa Pohjankartanon yläasteen käytävillä, ja mukana oli koko joukko Mitran ja Tiian koulukavereita. Videon valmisti alusta loppuun haukiputaalainen musiikkimies Jukka Takalo, joten jatkumo seuraavaan videoon oli luonnollinen.

Latviaan päätettiin lähteä siksi, että Me mennään -kappaleen videoon haluttiin mannermaista meininkiä ja lähdön tunnelmaa.

"Halusin tehdä uudesta videosta jatko-osan edelliselle, high school -teinielokuvameiningille. Joten tällä kertaa lähdettiin retroilemaan interrail-hengessä jonnekin mystiseen Eurooppaan, jossa on enemmän kesää juuri nyt", sanoo Takalo.

Lissuille molempien videoiden tekeminen oli vain hauskaa.

"Suurin ero on ehkä siinä, että nyt olemme vain kaksin. Ei tarvitse huolehtia muiden kavereiden osuudesta", tytöt sanovat.

Lisämaustetta antaa tietysti lähtö Riikaan, vaikka molemmat ovat kokeneita reissaajia. Tyttöjen vanhemmat luottavat puuhamies-Tyynelän kykyyn pitää huolta suojateistaan.

Mutta Pedon kynsiin päätyi Lissujen pitämä matkapäiväkirja.

Tässä kurkistus ensimmäiseen päivään:

"Ollaan Riiassa. EI KUOLTU. Vihreältä näyttää ja Latvian humppa soi. Täällä on joku feikki-Eiffel-torni ja siistin näköistä. Paljon enemmän kesä, jos vertaa Suomeen. Nyt istutaan siis taksissa ja ollaan matkalla hotelliin, toivottavasti."
"Hotellissa. Meillä on saakelin siisti huone. Illalla vaahtokylpy, jos löydetään jostakin vaahtoa. Löydettiin MTV, dubattu saksaksi, great. Tehtiin huoneesta vähän enemmän meijän näköinen, karkit ja lehet on järjestelty tarkasti."

Huoneisiin majoittumisen jälkeen koko porukka astui ulos Riian katuvilinään. Lissujen hotellihuoneen ohi ei voinut edes kulkea ilman, että sieltä olisi raikunut iloinen laulu. Ylipäätään tyttäret lauloivat koko ajan, ei häiritsevästi, eikä huomionkipeästi, vaan iloisella meiningillä toisilleen. Jopa videon playbackit kajautettiin kadulla moniäänisesti!

Kaupungilla Lissut seurueineen pysähtyivät syömään sattumalta samaan ravintolaan, jossa Titsku muistaa käyneensä aikaisemminkin, noin viitisen vuotta sitten.

"Mutta en minä siitä reissusta niin hirveesti muista, olin aika nuori silloin", toteaa Titsku, jonka passikuvassa poseeraa vakavailmeinen pikkutyttö, jota itse nykyneito hieman naureskellen esittelee.

Päiväkirjamerkinnät jatkuvat:

"Lissujen mahat on täynnä. Syötiin just annokset pastaa ja lähdetään kohta kiertelemään taas kaupunkiin. Illemmalla luvassa vaahtokylpy ja kauan odotetut yöunet."
"Illallisen jälkeen räpsittiin vielä muutamia kuvia ulkona ja puhelinkoppi olikin aikamoinen seikkailu. Mitra rämpytteli joitakin numeroita summassa ja yhtäkkiä joku nainen, ei tiedetä kuka, vastasi. Heti sen jälkeen puhelin alkoi soida ja juostiin ulos kopista."
"Päivä pulkassa. Kierrettiin vielä öisessä Riiassa ja sitten pyrähdettiin takaisin hotellille ja hypättiin vaahtokylpyyn Stevie Wonderin tahtiin. Nyt vois ruveta pikkuhiljaa latailemaan akkuja huomista varten. Hyvää yötä. T: Lizards."
Heti seuraavana aamuna, jo ennen aamiaista, video-ohjaaja Takalo piipahti Lissujen huoneeseen kuvaamaan tyttöjen aamuvalmistautumista. Kuvaussessio jatkui myös aamiaisen jälkeen ja hotellin sänky muuttui trampoliiniksi.

Päiväkirja:

"Nyt on sitte pompittu sängyllä ja lähetään kohta Jurmalaan. Näyttää siltä, että vois tulla aurinkoinen päivä..."
"Ollaan kuvattu koko päivä kaupungissa ja tultiin syömään johonkin ritariravintolaan. Ihmiset kattoo aikalailla kummissaan, ku lauleskellaan ja kuvaillaan tuolla kadulla. Saatiin ostettua molemmille aurinkolasit, Uho tarjos. IHKU ILIMA!"
Kolmipäiväisen matkan keskimmäinen, ainoa ehjä päivä, käytettiin pelkästään kuvaamiseen. Kaupunki-playbackien jälkeen oli tarkoitus siirtyä paikallisjunalla noin 15 kilometrin päässä olevaan Jurmalan hiekkarantakaupunkiin.

Päiväkirja:

"Ollaan just junassa menossa kohti Jurmalaa. Ostettiin kaupungista iso, pinkki tikkari, käytiin rakkauden sillalla ja vihellettiin paikallisille (pojille). Petrillä on kuulemma aika paljon raportoitavaa meijän kotiin, ei varmaan osata käyttäytyä...? Aurinko paistaa vieläkin ja Jukka kuvailee."
"Pysähdyttiin taas pirtelölle ja laulettiin äsken Double Coffeessa Bon Jovin It´s my lifeä, perus keikkasettiä. Taidettiin jäädä junasta pois vähän väärällä pysäkillä, mutta silti hengissä ollaan. Nyt pitäis löytää se biitsi ja vaihtaa vähän vaatetusta. Siis vaatteet niskaan ja menox!"

Latvian loputon hiekkaranta oli kevään korvalla autio. Vain lokkiparvi ja muutama hajamielisesti kävelevä turisti ohittivat kuvausryhmän. Tyttöjen meininki ei hyytynyt, vaikka mereltä puhalsi talvesta muistuttava tuuli. Kun viimeinenkin kertosäe oli saatu purkkiin, porukka palasi takaisin junalle. Itse kukin vaikutti tyytyväiseltä päivän saldoon.

Päiväkirja:

"Alkaa olla toinen päivä liukurissa. Hotellissa otimme aikamoisen kuuman vaahtokylvyn. Huomenna Mitsku herää varttia vaille seiska, Titsku tasan seiska. Luvassa shoppailua ja lähtö Suomeen. Toivottavasti Jukka sai nyt hyvää matskua, että saadaan hieno vilmi! Good night, Riga City. T: Lissut"

Jokainen reissu päättyy aikanaan. Niin tämäkin. Lissujen mieli oli viimeisenä päivänä haikea. Mutta kuten promoottori Tyynelä kiteytti: "On pakko lähteä, jotta voi palata."

Mitä jäi päällimmäiseksi mieleen?

"Vaahtokylpy!", vastaavat Lissut ja tietysti yhteen ääneen.

Vielä viimeinen merkintä:

"Sori kaverit, ei keritty ostaa tuliaisia, oli niin kiire. Toivotaan että päästään hengissä perille. Reissu oli tosi mukava ja vaikka kuvaukset oliki aika rankat, oli silti tosi hauskaa! Lissut kiittää ja kuittaa, kiitos Riga."
Lissujen debyyttialbumi ilmestyi 14.5.
Mitsq ja Titsq ovat vieraina Kids Top20:ssa
MTV3-kanavalla 17.5. klo 10.10. Me mennään -video: www.uhoproduction.com/lissut

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

288 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image