Peto

Kovat kotibileet

Peto 19.9.2008 0:00
Janica Karasti
Hevikaupungiksi helposti miellettävässä Oulussa on varmasti hankalaa saada aikaan kunnon elektropainotteisia bileitä, joissa dj ei ole jukeboksi vaan esiintyvä artisti. Niinhän sitä luulisi, mutta viiden miehen ylläpitämä Club Supergut todistaa luulon vääräksi. Kyllä Oulustakin aitoa tanssikansaa ja kansainväliseen dj-kulttuuriin verrattavaa menoa löytyy, kun sen eteen tekee vähän töitä.

"Ideahan lähti siitä, että Oulusta ei oikein löytynyt mieleisiä bileitä. Sitten kävi mielessä, että pitääkö ne tehdä sitten itse. Ja pitihän ne. Nämä ovat vähän kuin kotibileitä, jonne myös muut saavat tulla", luonnehtii Ville Alatalo.

Koko Club Supergut -idea syntyi Riiassa pari vuotta sitten, minkä jälkeen miehet päättivät tehdä itselleen kunnon formaatin ulkoista ilmettä myöten.

"Ja kaikki kirjoitetaan suomeksi!" tähdentävät kökköenglannilla kirjoitettuun tekohypeen kyllästyneet miehet.

Parissa vuodessa tilanne onkin muuttunut niin, että nyt lauantaisin joutuu jo valitsemaan, minne menee, sillä jokaiselle löytyy jotain.

"Tässä on kyllä nähtävissä sellainen oravanpyörä, että ensin valitetaan, että kun ei järjestetä mitään. Sitten kun tapahtumia tehdään, niin niissä ei jakseta käydä. Sitten kaikki lopettavat, jolloin taas sanotaan, että kun ei ole mitään", selventää Tommi Mäkilä.

Elektro- ja diskomusiikkiin painottunut Club Supergut on perinteisten dj-iltamien lisäksi järjestänyt live-tapahtumia, jotka ovat olleet myös hyvin suosittuja. Miehet intoutuvat luettelemaan toinen toistaan kovempia keikkoja.

"Blastromen jätkät toivat varmaan peräkärryllisen syntikoita paikalle."

Mutta osaako tavallinen oululainen klubikuluttaja arvostaa moista?

"Ei varmasti osaa ennen kuin vähän aikaa katsoo ja kuuntelee", Petteri Parhi sanoo.

Tällä hetkellä ryhmä on kesätauolla pohtimassa tulevia linjauksia. Mietinnässä on musiikkitarjonnan hienoinen laajentaminen, sillä he ovat ehtineet jo pääpiirteittäin buukata Suomen elektro- ja diskoartistit läpi.

"Skene on niin pieni. Mutta linjastamme emme kuitenkaan kokonaan luovu."

Club Supergutin kuluttajien keski-ikä huitelee lähempänä kolmeakymmentä, mikä näkyy siinä, että tanssilattia ei täyty yhtä nopeasti ja helposti kuin nuoremman kohdeyleisön ollessa kyseessä.

"Tanssilattia voi olla tyhjempi, mutta kävijä voi olla silti tyytyväisempi. Tässä iässä osataan jo kuunnella myös sitä musiikkia", Parhi tietää.

Mikä on sitten dj:n painajainen?

"Kyllä se on se väärään iltaan sattunut ihminen, joka tulee toivomaan jotakin Kaija Koota tai Nelly Furtadoa eikä ymmärrä, mikä illan idea on", Parhi kauhistelee.

Etiketin mukaan näissä illoissa ei siis mennä toivomaan. Dj:llä on usein tarkkaan mietitty kokonaisuus, jossa radiohitit eivät ole listalla. Hän muuttaa sitä lukemalla yleisöä, mikäli tarve vaatii. Muutenkin kaikkien maailman vinyylien kuljettaminen olisi vaivalloista. Eikä niitä listahittejä edes osteta vinyylimuodossa, senkin juntit.

"Muotoile se vähän ystävällisempään muotoon. Vaikka siten, että teemailloissa toivebiisit ovat kiellettyjä tai jotain", pehmentää Jari Päivärinta.

Supergutin miehet painottavat, että heidän illoissaan soittavat dj:t, joilla on munaa. Yllättävää kyllä, nais-dj:t ovat yleensä tässä asiassa se munakkaampi sukupuoli.

"Se tarkoittaa sitä, että osaa panna itsensä likoon. Musiikissa pitää olla koukkuja ja pitää uskaltaa rohkeasti soittaa niitä biisejä, mistä itse pitää. Sitten pitää myös osata näyttää nauttivansa soittamisesta, bilettää mukana. Äijillä on usein sellainen näyttämisen tarve, vaikka pitäisi uskaltaa asettua alttiiksi myös naurulle", Päivärinta selittää.

Naisia kaivattaisiinkin lisää alalle. Sekä uusia kasvoja muutenkin, deejiiksi ja veejiiksi, jotka pitävät huolen taustalla pyörivästä videomateriaalista. Club Supergut ottaakin mielellään tulokkaita hankkimaan kokemusta riveihinsä.

"Oulussa on todella lahjakasta porukkaa, joiden ongelmana on kuitenkin oma promoaminen ja tuntemattomuus. On vähän hassuakin hommata etelästä hyviä nimiä, kun Oulussa niitä olisi omastakin takaa", Parhi harmittelee.

Miehet kuuluttavat myös ennakkoluulottomuuden perään ja toivovat ihmisiä tutustumaan kaupungissa järjestettäviin klubi-iltoihin.

"Eihän se maksa kuin tuopin hinnan, ehkä vähän allekin se lippu."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

" Toinen on ”yhden ajatuksen -syndrooma”: siinä ihminen on niin tarrautunut johonkin kantaan (usein ajasta jäljessä olev... Lue lisää...
Hihiii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image