Peto

Kiitos Huuhaa-palkinnosta

Evoluution inhottavuudet, kuten yhä vastustuskykyisempien sairaalabakteerien kehittyminen, eivät horjuta professori Tapio Puolimatkan uskoa järjelliseen luomistyöhön. "On turha luoda kuvaa Jumalasta, että hän olisi kiltti valkopartainen setä, joulupukkihahmo. Ei hän sellainen ole."
Peto 20.3.2009 0:00 | Päivitetty 20.3.2009 9:19
Jarno Mällinen
Tapio Puolimatkan kreationistiset teokset Usko, tiede ja evoluutio sekä Usko, tiede ja Raamattu toivat Uusi Tie -kustantamolle vuoden 2008 Huuhaa-palkinnon. Jyväskylän yliopistossa kasvatustieteen professorina työskentelevä Puolimatka luennoi Oulussa keskustan seurakuntatalolla 21.3. klo 14 ja 16.

Kun katsot peiliin, näetkö Jumalan kuvan vain apinan sukulaisen?

Jos pitäisi peilin perusteella päätellä, niin mukana on vähän molempia. Ilman muuta uskon, että ihmisen järjellisyys on tekijä, joka on Jumalan kuvaa. Ja on mahdollista, että Jumala on luonut ihmisen evoluutiomekanismien kautta. Luomistyö ei sulje pois polveutumista.

Et siis kiistä, että ihmisellä ja apinoilla on yhteinen kantaisä?

Kun olen filosofi, puhun mahdollisuuksista. Se on yksi mahdollisuus. Onko se tosiasia, on eri kysymys.

Evoluutioteoriaa perustellaan havainnoilla. Millaisia havaintoja luomisopilla on puolellaan? Onko fossiileista esimerkiksi löydetty teksti Made in Hong Kong?

Filosofina kiinnitän huomiota lähinnä maailmankaikkeuden hienosäätöön. Kysymys on, kumpi selittää paremmin hienosäädön: oletus, että kukaan ei ole ohjannut maailmankaikkeuden syntyä ja kehitystä vai että sillä on järjellinen luoja. Kysymykset fossiileista ja muista eivät kuulu pätevyysalueeseeni. Hienosäätöargumentti keskittyy paljolti fysikaalisiin vakioihin: ne on säädetty niin tarkasti, että elämä on mahdollista. Evoluutioteoria ei puhu tästä eikä varsinaisesti elämän synnystä.

Eikö hienosäädön selitys voi yhtä hyvin olla sattuma? Ilman sitä emme vain olisi ihmettelemässä hienosäätöä.

Tuo on yksi argumentti. Sille on esitetty vasta-argumentti: Oletetaan, että minut on tuomittu kuolemaan ja 12 tarkka-ampujaa ampuu minua lähietäisyydeltä 12 luodilla kukin. Kaikki luodit menevät ohi, ja sanon, ettei se vaadi selitystä, koska jos ne eivät olisi menneet ohi, en olisi tässä ihmettelemässä. Kyllähän hienosäätö vaatii selitystä, vaikka emme voisikaan olla havaitsemassa sitä, jos se ei olisi kohdallaan.

Mutta yksi mahdollisuus miljardeista miljardeistakin on aito mahdollisuus, ja on mahdollista, että luodit menevät sattumalta ohi.

Aivan. Tämä on kilpaileva hypoteesi, mutta itse pidän uskoa järjelliseen luojaan järkevämpänä vaihtoehtona.

Luullakseni ihmiset eivät vastusta niinkään evoluutioteoriaa sinänsä kuin sen ateistista tulkintaa - sitä, että evoluutio olisi ohjaamaton. Varsinainen vastakkainasettelu ei ole luominen vai evoluutio, vaan luominen ja ohjaamaton evoluutio.

Eikö ole hieman hankala ajatus, että Jumala ohjaa yhä ilkeämpien sairaalabakteerien syntyä?
Se on tunnetasolla vaikea ajatus, mutta tällaisia kysymyksiä ei voi ratkaista tunnepohjalta. Todellisuus on sellainen kuin on, ja mehän näemme, että maailma on täynnä hirvittävää kärsimystä. Varmaankin voidaan päätellä, ettei Jumala ole sentyyppinen kiltti ja säyseä olento kuin haluaisimme ajatella. Uskon, että Jumala on rakkaus, mutta hän voi käyttää aika vahvoja keinoja.

Sait kahdesta luomisoppia puoltavasta teoksestasi Skepsis ry:n Huuhaa-palkinnon - ja kiitit! Onko tässä asiassa kaikki julkisuus hyvää julkisuutta?

Kirjasodat ovat aina hyviä kirjan tekijälle. Kun kirjasta kiistellään, se tekee siitä kiinnostavan. Syksyllä kustantaja selitti, että kirjasta on pakko ottaa kolmentuhannen painos, jotta se kannattaa, ja mietti ääni väristen, milloinhan senkin saa myytyä. Mutta palkinnon ansiosta se myytiin puolessa vuodessa.

Oliko tunnelma palkintojenjakotilaisuudessa kaikin puolin rento ja ystävällinen?

Joo, se oli hirveän hauska tilaisuus. Kustantaja antoi Skepsikselle yhden uuden kirjansa ja toivoi, että se saisi tänä vuonna Huuhaa-palkinnon. Mutta Skepsiksestä sanottiin, etteivät he voi myöntää palkintoa kahta kertaa samalle taholle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Filosofi Puolimatka viittailee Raamatun Jumalaan paljon uskottavammin kuin "rakkauden sokaisemat" piispat. Kait tässä voi alkaa lukea Raamattuakin, kun näyttäisi siltä, että siitä saattaa saada itsekin selvää omaan järjellliseen ajattelukykyynsä luottaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Darwinistinen evoluutio on täyttä sattumaa. On täysin satunnaista, miten asiat ovat luonnossa järjestyneet, niin että jotkut ominaisuudet saavat edun toisiin ominaisuuksiin nähden ja hyötyvät kamppailussa resursseista ja lisääntymisestä. Toisaalta jos darwinismi olisi totta ja kaikki olisi vain naturalismi olisi todellisuutta oikein kuvaava maailmankuva, niin kaikki keskustelu asiasta (mistään asiasta) on turhaa. Minä esimerkiksi tekstissäni käytin logiikkaa, rationalisuutta ja teleologiaa, jotka eivät ole yhteensopivia asioita naturalistisen ateismin kanssa. Nämä kun ovat todellisia asioita, jotka eivät ole redusoitavissa materiaksi tai energiaksi. Mikäli naturalismi olisi totta ja kaikki olisi pohjimmiltaan vain hiukkasten liikettä, niin tekstini olisi täysin merkityksetöntä, kuten olisi myös kaikki vastaväitteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taarvini, Puolimatka ei tarkoita hienosäädöllä evoluutiota vaan maailmankaikkeuden fysikaalisia vakioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Eikö hienosäädön selitys voi yhtä hyvin olla sattuma?" Evoluutio ei ole satunnaista, vaan se tapahtuu luonnon valinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

139
Puheenaihe: Voisiko talvinopeusrajoituksista luopua Ruotsin malliin?
59
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
40
Autoilija ja pyöräilijä törmäsivät suojatiellä Saaristonkadun ja Koulukadun risteyksessä – kypärätön pyöräilijä loukkasi päätään
32
Verkkokauppa.com julkaisi "Älä osta näitä" -listansa – katso kaupan eniten palautetut ja huolletut tuotteet
31
GCM-siirtolaisuuspaperi on määrä hyväksyä alkuviikosta Marokossa, sitoutuuko Suomi siinä johonkin? – Tästä kohun aiheuttaneessa YK-asiakirjassa on kyse
25
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
19
Lehti: Pääministeri May yrittää vielä kerran vedota parempien Brexit-ehtojen puolesta – varoittaa itse "tuntemattomista vesistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

jos sota syttyy

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

8.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image