Peto

Kielto vs. kontrolli

Juha Alakulpilla on useampi hyllymetri päihdeaiheista kirjallisuutta. "Päihdepolitiikan pitäisi pohjautua tutkimukseen, ei 'huumausaineet ovat paha juttu' -ideologiaan."
Peto 9.4.2010 0:00
Jarno Mällinen
Juha Alakulppi empii hieman ennen kuin suostuu haastatteluun. Oululaisen opettajan esiintyminen Humaania päihdepolitiikkaa ry:n edustajana merkitsee tietynlaista esilletuloa. Kyse ei kuitenkaan ole oman paheellisuuden julkistamisesta, vaan siitä, että huumekeskustelu tuppaa olemaan mustavalkoista.

<

"Jos huumeista ei puhu selkeästi tuomitsevaan tai negatiiviseen sävyyn, se katsotaan huumeidenkäytön puolusteluksi tai promotoinniksi", Alakulppi toteaa.

Varoitus on annettu: Humaania päihdepolitiikkaa ry ei tuomitse tai moralisoi, vaan ottaa päihteidenkäytön neutraalina faktana, joka on vieläpä pysyväistä sorttia: "Päihteitä on käytetty aina... Päihteetön yhteiskunta on utopia ja käytännössä mahdoton", julistaa yhdistyksen ensimmäinen perusteesi.

Tämän realiteetin hyväksyminen rinnastetaan usein päihdemyönteisyyteen, sanoo Alakulppi ja vakuuttaa, ettei "halua tehdä huumepromoa". Häntä kuunnellessa syntyy kuva, että Humaania päihdepolitiikkaa ry tasapainoilee aiheen demonisoinnin ja ihannoinnin välisellä kapealla vyöhykkeellä - yrittää olla niin sanotusti puun ja kuoren välissä.

Moinen edellyttää varovaisuutta. Yhdistyksen ja Alakulpin avainkäsite on "haittojen minimointi": kun päihteitä joka tapauksessa käytetään, on keskityttävä niistä aiheutuvien sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien vähentämiseen. Tästä päästään toiseen avainkäsitteeseen: haittojen minimoinnin keinona on "kontrolli".

Kontrolli-termin merkitys on kuitenkin totutusta poikkeava. Alakulpin mukaan juuri huumeiden kieltäminen on johtanut ongelmien hallitsemattomuuteen. Laittomuus tuo mukanaan niin rikollisuuden kuin aineiden laatuun liittyvät haitat: "Ihmiset saattavat vahingoittaa itseään kovastikin, jos tunkevat itseensä jotain sontaa."

Siksi kontrolli ei tässä tarkoita kieltämistä. "Jos aineet ovat laittomia, niihin ei ole mitään kontrollia. Niiden kaupasta ja valmistamisesta huolehtivat rikolliset", Alakulppi sanoo.

Pitäisikö huumeet siis laillistaa? Kysymys jää vaille suoraa, tai ainakin lopullista, vastausta; Humaania päihdepolitiikkaa ry:n agenda vaikuttaa enemmän kyseenalaistavalta kuin ratkaisuja tarjoavalta, ja Alakulppi tähdentää tutkitun tiedon merkitystä päihdepolitiikassa.

"Jos nähdään, että laillistaminen on paras vaihtoehto, niin sitten pitää laillistaa. Jos keksitään jokin muu keino, millä haittoja saadaan todistetusti vähemmäksi..." hän pähkäilee. Sitten seuraa suuri mutta:

"Nythän ei ole mitään näyttöä siitä, että kieltolakipolitiikka nykymuodossaan toimisi - se on vain kärjistänyt ongelmia."

Sen sijaan Alakulppi esittelee näyttöä päinvastaisesta: Portugalissa huumeiden käyttö dekriminalisoitiin vuonna 2001, ja nyt yliannostuskuolemat ovat vähentyneet, narkomaanien osuus HIV-positiivisista on pudonnut yli puolella, kannabista kokeilleiden osuus väestöstä on yksi Euroopan matalimmista...

"Hollannissakin kannabista kokeilleiden määrä on hyvin vähäinen, kun aine on puolilaillistettu. Se jotenkin vie hohdon ja glamourin."

Eli laillistamisen ympärillä pyöritään, myönsi sitä tai ei. "Jos alkoholi ei olisi kontrollissa eikä tiedettäisi, minkä laatuista ainetta on kaupan, jo nyt valtavat haitat olisivat aivan toista luokkaa", Alakulppi vertaa ja näyttää Lancet-lehden pylväsdiagrammia, jossa alkoholi on haitoiltaan viidenneksi kovin huume heroiinin, kokaiinin, barbituraattien ja katumetadonin jälkeen. Samantyyppistä menettelyä hän kaipaa muidenkin päihteiden kohdalle.

"Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että mitä vaarallisempi aine, sitä paremmin se pitäisi saada tällaiseen kontrolliin eikä vain kieltää, jolloin se rehottaa vapaana. Itseäni arveluttaa ihan tällaista julistaa... Mutta huumeiden kieltäminen aiheuttaa vielä enemmän ongelmia ihmisille, joilla on huumeongelma."

Sitä, miten laillistettu päihdejakelu käytännössä toimisi, Alakulppi ei osaa sanoa. Se tuskin on tarpeenkaan - lainsäädännön muuttuminen tähän suuntaan vaikuttaa yhtä utopistiselta kuin huumeeton yhteiskunta. Tässä tilanteessa Humaania päihdepolitiikkaa ry tyytyy tarjoamaan vaihtoehtoisia näkökulmia keskusteluun.

"Autoilun historiasta on kirjoitettu kirjoja, joissa ei sanallakaan mainita, että siinä on kuollut lukematon määrä ihmisiä. Huumeet ovat ihan päinvastainen asia: niistä puhuttaessa ei puhuta kuin uhreista. Ne on läpeensä demonisoitu, vaikka esimerkiksi YK:n huumausaineraportin 2007 mukaan kymmenesosa kaikista huumausaineiden käyttäjistä on ongelmakäyttäjiä."

Humaania päihdepolitiikkaa ry:n
blogi: www.hppry.org
Reindeerspotting-huumedokumentin ensi-ilta 9.4.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hörhöä, terveisiä päihdeasuntolan naapurista. Kuka ne sosiaaliset haitat eliminoi? Mikä on humaania naapuriutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan on railakasta meno kieltämättä, mutta pitäisikö päihdeasuntolat sitten sijoittaa mahdollisimman kauaksi ns. "normiväestöstä". Siitähän seuraisi kaikkea hyvää, kun asia vain lakaistaisiin pois silmistä. Päihdeongelmaisten tuomat sosiaaliset haitat saattavat tuntua ärsyttäviltä, mutta mikä olisi sinun ehdotus mitä heille tulisi tehdä? Päihdeongelman taustalla on iso kirjo muitakin ongelmia, päihteiden käyttä ja siitä seuraava railakas elämä ovat vain jäävuoren huippuja ja aika moni päihdeasuntolassa asuva kyllä valitsisi jonkun ihan muun paikan asua, jos siihen vain annettaisiin mahdollisuus. Mutta sellaiseen on harvoin mahdollisuus. Eikö ole siis humaania, että heille on kuitenkin tarjottu jonkinlainen katto päänsä päälle. Vai pitäisikö heidät sinun mielestäsi vain heittää kadulle, jossa he sitten syrjäytyvät entisestään ja ajatuvat rikosten pariin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image