Peto

Katso Kemmuru soittaa!

Peto 19.3.2010 0:00
Ilkka Mikkonen
Helsinkiläinen Kemmuru nauhoitti uusimman Meiltä puuttuu kaikki -levynsä biisi kerrallaan alusta loppuun livevedoilla. Kolmen kundin raptrio ja iso kööri vierailijoita halusi saada levylle autenttisen "radiolive" tunnelman ilman turhaa hifistelyä, pilkkomista ja päälleliimauksia.

"Ideana oli tallentaa biiseihin niiden sen hetkinen yhteinen tunnelma. Pyrimme tietoisesti pois sellaisesta ´Nightwish-tyylistä´, jossa laulutkin nauhoitetaan tavu kerrallaan", Jodarok, toinen Kemmurun MC kertoo.

Kemmuru syntyi kymmenisen vuotta sitten, kun Jodarok Joensuusta, tikkakoskelainen Aksim ja rovaniemeläinen J-Laini muuttivat Helsinkiin. Kaikilla oli takanaan pitkä rupeama suomalaisen hiphopin kentällä. Aksim oli tuottanut muiden muassa Palefacea, Ezkimoa ja Ruudolfia. Jodarok puolestaan räppäsi MilleniumFalkon -duossa DJ Flipperin kanssa ja J-Laini oli DJ ja MC Tulenkantajat -yhtyeen alkuperäisessä kokoonpanossa.

"Taisin kirjoitella ekoja räppejäni joskus neljännellä luokalla koululauluumme. Suuremmalle yleisölle olen esittänyt biisejä noin viidentoista vuoden ajan, viimeiset kuusi vuotta työkseni. Eihän levyn tekemisellä mitään tienaa, mutta ne tuovat keikkoja, joista tulee myös leipä", Jodarok selventää.

Kemmurun diskografia on monenkirjava soololevyineen ja muine promojulkaisuineen, mutta karkeasti uutta Meiltä puuttuu kaikki -albumia voidaan pitää poppoon kolmantena.

Mite se teiä...? tehtiin 2003 vielä ilman DJ J-Lainia, mutta 2006 myös vinyylinä julkaistulla Bläkie, Loco & Luchi Lover EP:llä hän oli jo mukana. Samana vuonna julkaistiin myös ensimmäinen studioalbumi Kehumatta paras, joka toi Kemmurun muidenkin kuin hiphop-piirien tietoisuuteen.

Kehumatta paras saikin paljon kehuja, ja muun muassa Funk Awards palkitsi Kemmurun vuoden 2006 parhaana bändinä.

"Olen nykytilanteeseen hyvin tyytyväinen, enkä edes haikaile tekeväni mitään mainstreamia. Olen aina ollut marginaalimusiikin ystävä, enkä usko, että valokeilassa olevat asiat pystyvät koskaan synnyttämään mitään persoonallista ja mielenkiintoista. Joskus meiltä on kysytty, miksi emme tee vaikkapa radiosoittokelpoisia biisejä", Jodarok naurahtaa ja kuvittelee mielessään tilanteen, jossa ihminen odottelee autossaan liikennevalojen vaihtumista ja radiosta kajahtaa ilmoille heidän musaansa.

"Ei radiossa voi soittaa vaikkapa jotain Avaruuskonnon ´elämä on käteistä ja huoria´ -tyylistä tavaraa. Ei kukaan halua kuulla sellaista siinä tilanteessa", mies miettii.

Millaista materiaalia tältä uudelta lätyltä on odotettavissa, ovatko Kemmurun pojat aikuistuneet sitten neljän vuoden takaisen Kehumatta parhaan?

"Onhan tämä erilainen levy. Soundi on karumpi ja siinä on vähemmän soulhenkisiä sämplejä. Biisien tunnelmat ovat biitillisesti hartaampia ja vakavasävyisempiä. Läpät eivät myöskään aukene niin helposti. Huumori on edelleen samaa, mutta se on haudattu syvemmälle. Ehkä me ollaan siirrytty vähän sellaiselle Monty Python -linjalle sen suhteen", räppäri virnistää.

Kemmuru levynjulkaisukeikalla
45 Specialin Weekend Massivessa perjantaina 19.3. Mukana myös
DJ:t J-Laini, Aksim, Jay YO.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
61
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
30
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image