Peto

Kaksi mannerta haltuun

Jenni Banerjee on Kohtaamisia-elokuvan Emmi, pienen pojan äiti ja sekakäyttäjä.
Peto 5.3.2010 10:32
Tero Vainio
Jenni Banerjee on näyttelijöiden kansainvälistä sukupolvea.

Saara Cantellin uutuuselokuva Kohtaamisia on voimakkaiden naisroolien hallitsema kokonaisuus. Hurjimman roolityön tekee Jenni Banerjee sekakäyttäjänä ja pienen pojan äitinä Emminä.

"Näyttelin jo Saaran lastenelokuvassa Unna ja Nuuk, ja meillä synkkasi hyvin. Saara kirjoittikin Emmin roolin minua silmällä pitäen", Banerjee selventää projektin taustoja.

"Olen tehnyt töitä hyville miesohjaajille, mutta oli ihanaa tehdä vaihteeksi töitä naisen kanssa. Roolikin oli erilainen kuin mitä olen tähän mennessä täällä tehnyt."

Suomessa Banerjee on aiemmin nähty perinteisissä "kauniin naisen" tai "tyttöystävän" arkkityyppisissä osissa. Banerjee korostaa, että Emmin kaltainen rankka rooli vaatii ohjaajalta ja näyttelijältä kovaa luottamusta puolin ja toisin.

"Lähtökohtana oli kunnioittaa ihmisiä, joilla on tämä ongelma. Näyttelijän tehtävä ei ole lähteä tuomitsemaan, vaan tulkita henkilöä hänen omasta perspektiivistään."

Oman lisähaasteensa roolin tekemiseen toi Kohtaamisten poikkeuksellinen rakenne, sillä kukin kohtaus on kuvattu yhdellä otoksella ilman leikkauksia.

"Se ei sinänsä vaikuttanut roolin rakentamiseen, mutta toihan se lisää haastavuutta ja pelottavuuttakin hypätä kyytiin", Banerjee sanoo.

"Tällä tekniikalla kohtauksiin saatiin hyvä imu, ja prosessi muistutti teatterin tekemistä hieman enemmän kuin filmaaminen yleensä. Harjoituksiakin oli enemmän kuin elokuvanteossa tavallisesti."

Puhuessaan teatterista Banerjee puhuu omasta kokemuksestaan, vaikka Suomessa häntä ei lavoilla ole nähtykään -- ainakaan vielä. Banerjee nimittäin kuuluu siihen suomalaisnäyttelijöiden sukupolveen, jotka ovat lähteneet hakemaan uusia kokemuksia ja miksei mainettakin rapakon takaa Yhdysvalloista.

Toisin kuin monet tunnetut kaltaisensa, Banerjee ei lähtenyt kärkkymään töitä Los Angelesiin, vaan koulun penkille New Yorkiin. Banerjeen opinahjo oli legendaarinen näyttelijäpaja The Actors Studio ja sen kolmivuotinen Drama School -ohjelma. Opiskelupaikan hän sai 2005 ja valmistui pari vuotta sitten.

"Suurin näyttelijäihanteeni on Marlon Brando, ja koko homma lähti liikkeelle, kun googlasin, missä hän on koulutuksensa saanut."

The Actors Studio on tunnettu niin sanotun metodinäyttelemisen koulukunnan majakkana, ja tuo myyttinen Metodi on tullut Banerjeellekin tutuksi. Kyse on siis prosessista, jossa näyttelijä pyrkii tuottamaan "autenttisia" tunnetiloja ja ajatusmaailmoja henkilön nahoissa.

"Metodin käyttämisessä alitajunnan osuus korostuu, ja siitä tulee tietoisemmaksi. Metodikoulutus auttoi juuri Emmin roolissa, ja hain Emmin tilaa Jenkeissä ennen kuvauksia", kertoo Banerjee, joka myös teki taustatyötä New Yorkissa toipuvien narkomaanien järjestön tilaisuuksissa.

"En olisi päässyt samaan lopputulokseen ulkoisen tekniikan kautta. Metodi ei kuitenkaan tarkoita, että murhaajan roolissa alkaisin murhaamaan tai narkkarina vetämään kamaa", Banerjee nauraa.

Banerjee sai opiskeluaikanaan solmittua kontakteja New Yorkiin.

"Asuin vielä valmistumiseni jälkeen Nykissä ja tein siellä näytelmiä."

Nytkin luvassa olisi lisää virityksiä, kuten uudelleenlämmitys näytelmästä, jossa Banerjee on jo esiintynyt.

Tulevaisuudessa Banerjee näkisi itsensä mielellään työskentelemässä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suomessa hänet nähdään pian Kotikadussa. Lööppijulkisuutta näyttelijä sai viime vuonna romanssillaan ohjaaja Olli Saarelan kanssa. Yhteisiä projekteja saattaa olla tulossa, joskaan ei automaattisesti -- mikäli oikea rooli löytyy. Kirjoitushommia avopari on jo yhdessä tehnyt.

Kohtaamisia ensi-illassa 5.3.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image