Peto

Kaikkien levyraatien äiti

Vuoteen 1964 asti Levyraatia esitti Tesvisio, jonka studiossa Jaakko Jahnukainen tässä poseeraa. Yleisradion ostettua Tesvision ohjelma siirtyi Mainos-TV:n (nyk. MTV3) alaisuuteen.
Peto 25.9.2009 0:00
Jarno Mällinen
Nuoret lukijat, kenties Pyhiksen raadin jäsenetkin, yhdistänevät Levyraadin ennen kaikkea Jukka Virtaseen, joka juonsi ohjelmaa vuosina 1981-1997. Rakel Lignellin (2002-03) ja Ruben Stillerin (2003-05) versiot tuskin ovat ehtineet syöpyä kenenkään mieleen.

Ennen Virtasen kautta Levyraatia isännöi kuitenkin 19 vuoden ajan yksi mies, Jaakko Jahnukainen, joka samaistettiin ohjelmaan vielä kiinteämmin. Kekkoslovakian yhtenäiskulttuurissa hän kohosi koko kansan Jahnuksi, isähahmoksi, jonka juontamaa raatia seurasi parhaimmillaan yli kaksi miljoonaa katsojaa.

Jazzmuusikkona toiminut Jahnukainen loikkasi television puolelle maamme ensimmäisten tv-uutisten lukijana. Pari vuotta myöhemmin hän ideoi ja perusti Levyraadin (samantyyppisiä ohjelmia oli tosin jo pyörinyt Yhdysvalloissa ja Britanniassa).

Syksyllä 1961 alkaneen show´n perusajatus oli alusta pitäen sama: viisi raatilaista arvioi uutuuslevyjä - aluksi kappaleita pisteytti myös parinkymmenen hengen studioyleisö - ja keskustelee niistä. Jahnukaisen tavoitteet olivat jopa valistuksellisia. "Levyraati tarjoaisi vaihtoehtoja sekä nuorille että vanhoille, vähän laajentaisi musiikkinäkemyksiä. Tää oli se perusajatus", hän kertoi Soundi-lehden haastattelussa vuonna 1980.

Ajan jazzdiggareiden tapaan Jahnukainen ei kuitenkaan itse ollut kovin avarakatseinen, ainakaan mitä rockmusiikkiin tuli. Hän rikkoi Levyraadissa inhoamansa The Cougarsin ja The Soundsin rautalankalevyt ja haukkui kirjoituksissaan muun muassa Beatlesia: "Uskon, että tuollainen kastraattiujellus ottaa aivoon jokaista tervettä miestä." (Iskelmä 1/65)

Sitten ärhäkälle elitistille tapahtui jotain. 70-luvun lopulla Levyraadin seuraamisen aloittanut katsojapolvi kohtasi humaanin ja maltillisen miehen, jolta riitti ymmärrystä jopa punkrockille. "Punk on varmasti jollain lailla vienyt kevyttä musiikkia eteenpäin. Siitä on tullut yhteiskunnallisesti tiedostavaa... Toivon Levyraadin muokkaavan ihmisten mielipiteitä suvaitsevammiksi erilaisia ajatuksia ja aatesuuntia kohtaan." (Soundi 10/80)

Ennakkoluulojen kaataminen jäi kesken, kun Jahnukainen kuoli sydänkohtaukseen 8. lokakuuta 1980. Toki hän oli loppuun asti jazzin ja klassisen kannattaja pitäen niitä kehittyneempinä musiikkimuotoina kuin "yksinkertaista" bluesia ja rockia. Hänellä olikin tapana ujuttaa tavan takaa Levyraatiin jazz-kipale, jonka raatilaiset sitten liikuttavan yksimielisyyden vallitessa äänestivät voittajaksi. Ohjelman muita tyypillisiä piirteitä olivat esimerkiksi:

Vakiojäsen Klaus Järvinen, Oulunkylän popjazz-opiston rehtori, joka huuli vinossa haukkui lähes kaikki rockesitykset soitto- ja laulutekniikan puutteesta.

Vakiojäsen Tapani Ripatti, moottoriturpainen dj, jonka puhetulva hyytyi vain silloin kun hän heittäytyi "teräväksi" ja pohti esimerkiksi Se-yhtyeen kappaletta viiltävän ivallisesti: "Mä kysyn vaan: Kenelle tämä on tehty?"

Vakiojäsen Pirkko Liinamaa, jonka iloisesti kaakattavasta olemuksesta ei löydy pahaa sanottavaa.

Ulkomaisten biisien elävöittäminen raatilaisten ilmeitä näyttämällä. Toisinaan nähtäville saatiin valokuva artistista. (Musiikkivideot olivat lapsenkengissään.)

Kotimaisten biisien elävöittäminen pönöttävillä studioplaybackeilla, poikkeuksena Maukka Perusjätkän Säpinää, jota elävöittivät koppalakkeihin ja sukkanauhaliiveihin sonnustautuneet neidot, moottorisaha sekä yleinen kaaos. Ymmärtäväisesti punk-nuoriin suhtautunut Jahnukainen sai esityksestä vähemmän ymmärtäväistä palautetta: "Mua syytettiin Hitlerin propagandasta ja kuristusmurhan aiheuttamisesta."

Nollan pisteen antamiskielto, jota rikkoi tiettävästi vain Lenita Airisto. Biisi oli Kollaa kestää -yhtyeen Kirjoituksia kellarista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
50
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
35
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
29
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image